Αλβανία: Αντιδράσεις και προσφυγές για την 14ήμερη καραντίνα

Μετά από εισήγηση της ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων της Αλβανίας, γνωστή ως Επιτροπή Τεχνικών Εμπειρογνωμόνων, για επιβολή καραντίνας δύο εβδομάδων σε πολίτες που προέρχονται από την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, μια εισήγηση η οποία εγκρίθηκε από την Αλβανική κυβέρνηση, το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης (LSI) αποφάσισε να ακολουθήσει τις νομικές διαδικασίες ζητώντας την ακύρωση της απόφασης.

Το ΣΚΕ προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο των Τιράνων ζητώντας την ακύρωση αυτής της απόφασης, χαρακτηρίζοντάς την ως παράλογη, αυθαίρετη και κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος.

Σύμφωνα με την αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Mira Rakacolli, η επιτροπή πρότεινε το μέτρο βασιζόμενη στην ανάλυση του περασμένου έτους σχετικά με τον κορωνοϊο που διαδόθηκε από μετανάστες που εισέρχονται στην Αλβανία από την Ελλάδα το Ορθόδοξο Πάσχα.
«Η εμπειρία μας από το περσινό Πάσχα αλλά και τα Χριστούγεννα έδειξε ότι η κίνηση των ανθρώπων έβαλε τη χώρα σε επιδεινωμένη επιδημιολογική κατάσταση. Εκτιμούμε ότι θα επιβληθεί καραντίνα δύο εβδομάδων από αύριο σε όσους εισέρχονται [Αλβανία] από τη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα », δήλωσε ο Ρακακόλι.

Το Ορθόδοξο Πάσχα, πολλοί Αλβανοί μετανάστες ταξιδεύουν στις οικογένειές τους στην Αλβανία λόγω διακοπών για να γιορτάσουν. Φέτος, το Πάσχα πέφτει στις 2 Μαΐου, δύο εβδομάδες από τώρα.
Ωστόσο, η εφαρμογή της υποχρεωτικής καραντίνας δύο εβδομάδων ξεκίνησε σήμερα, Τρίτη, πέντε ημέρες πριν από τις γενικές εκλογές στη χώρα και θα διαρκέσει μέχρι το Πάσχα, στις 3 Μαΐου.

Δεν θα μπορούν να ψηφίσουν όσοι είναι μολυσμένοι με κορωνοϊο
Άτομα που έχουν μολυνθεί με το COVID-19, όσοι βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι ή στο νοσοκομείο δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Απριλίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

Ο Ilirjan Celibashi υποστήριξε τη Δευτέρα ότι οι νομικές απαιτήσεις δεν επιτρέπουν σε αυτούς να ψηφίσουν.
«Η διαδικασία ψηφοφορίας ορίζεται σαφώς στον εκλογικό κώδικα. Σύμφωνα με το νόμο, εάν πρόκειται να ψηφίσετε, πρέπει να πάτε στο εκλογικό κέντρο. Κατανοώ ότι είναι προβληματικό το γεγονός ότι ορισμένοι ψηφοφόροι είναι απομονωμένοι λόγω του COVID-19, αλλά δεν θα μπορούν να ψηφίσουν και θα το σεβαστούμε », δήλωσε ο Celibashi 

Μία επιλογή που αντιβαίνει στο αλβανικό Σύνταγμα και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το Σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα συμμετοχής σε εκλογές για όλους τους πολίτες, εκτός εάν κάποιος θεωρηθεί ότι είναι διανοητικά ανίκανος με δικαστική απόφαση ή όταν ο νόμος θέτει περιορισμούς για όσους εκτίουν ποινή.

Το Σύνταγμα προβλέπει επίσης ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής στις εκλογές, μπορεί να περιορίζονται από το νόμο προς το δημόσιο συμφέρον και με αναλογικό τρόπο.
Το Κοινοβούλιο δεν έχει θεσπίσει κανένα νόμο για τον περιορισμό του δικαιώματος ψήφου για τα άτομα που έχουν προσβληθεί από το Covid-19, και δεν έχουν διατυπωθεί επιχειρήματα από τις αρχές σχετικά με την αναλογικότητα του περιορισμού.

Σε παρόμοια κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, περίπου 140 ειδικές ομάδες γιατρών, αστυνομίας και εκλογικού προσωπικού διευκόλυναν την ψηφοφορία για εκείνους που ήταν σε καραντίνα στις γενικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2021.

Τα καταγεγραμμένα ενεργά κρούσματα, αυτή τη στιγμή, στην Αλβανία ανέρχονται σε 25 χιλιάδες. 

Διαβάστε ακόμη:

👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας

Σχόλια