Αλβανικές εκλογές: 4η δημοσκόπηση της ελληνικής MRB

Δημοσκόπηση της ελληνικής εταιρείας ερευνών MRB, διενεργήθηκε κατά την περίοδο 17-31 Μαρτίου σε αγροτικές και αστικές περιοχές στην Αλβανία. με τη συμμετοχή 2500 πολιτών.

Σε ερώτηση για τους επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων κομμάτων, το 47% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν θετική γνώμη για τον νυν πρωθυπουργό και αρχηγό του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα, έναντι του 52,5 % που έχουν αρνητική.
Από την άλλη πλευρά, το 44,4% εξέφρασε θετική γνώμη στον αρχηγό της αντιπολίτευσης και του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπασά, έναντι του 55,1 % που έχουν αρνητική.
Η πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ενσωμάτωσης, Μόνικα Κρυεμάδη, κατέλαβε την τρίτη θέση με το 16,7% των ερωτηθέντων να έχουν θετική γνώμη για αυτήν, έναντι του 82,7% που έχει αρνητική.
Σε σύγκριση με τις τρεις προηγούμενες έρευνες, οι θετικές γνώμες για τον Μπάσα αυξήθηκε κατά 9% από τα αποτελέσματα του Ιανουαρίου, ενώ η προτίμηση για τον Ράμα χαρακτηρίστηκε από ελαφρά πτώση και το ίδιο συνέβη και για την Κρυεμάδη.

Στην ερώτηση "Ποιον θεωρείται καταλληλότερο για Πρωθυπουργό", προηγείται ο Ράμα με 44,1 % και ακολουθεί ο Μπάσα με 38,9 %.

Πρόθεση ψήφου
Στην ερώτηση "Τι θα ψηφίζατε αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή", είχαμε τα ακόλουθα αποτελέσματα.
Σοσιαλιστικό Κόμμα........ 43 %
Δημοκρατικό Κόμμα........ 35,4 %
Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης.. 5,2 %
Άλλα Κόμματα....... 3,8 %
Αποχή............ 3,6 %
Αναποφάσιστοί.... 8,5 %

Σε σχέση με την πρώτη δημοσκόπηση, του Ιανουαρίου, το Σοσιαλιστικό έχει αύξηση στα ποσοστά 1,2 %, το Δημοκρατικό έχει μεγαλύτερη αύξηση 7,2 %, ενώ το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό (από 10,3 % σε 5,2 %).

Πρόβλεψη αποτελέσματος:
ΣΚ - 49%
ΔΚ - 40,5%
ΣΚΕ - 6%
Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών του 2017, υπάρχει αύξηση κατά 11,6 εκατοστιαίες μονάδες για το ΔΚ και μείωση κατά 8,3 εκατοστιαίες μονάδες για την ΣΚΕ. Επιπλέον, το ΣΚ, το οποίο κατά τις τελευταίες εκλογές κατάφερε να πάρει το 48,3% των ψήφων, σημείωνει ελαφρά αύξηση κατά 0,7%.

Μεταβολή στα ποσοστά στις 4 δημοσκοπήσεις της MRB
Από την πρώτη έρευνα που διενεργήθηκε από την MRB, σε συνεργασία με το Euronews την Αλβανία στις 21 Ιαν. ως την τέταρτη δημοσιεύθηκε απόψε στις 8η Απριλίου, η υποστήριξη για τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, Σοσιαλιστικό και Δημοκρατικό, έχει αυξηθεί.

Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο κομμάτων έχει επίσης μειωθεί σημαντικά, ενώ το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης (LSI) σημείωσε απότομη πτώση. Η διαφορά μεταξύ του Σοσιαλιστικού και Δημοκρατικού Κόμματος μειώθηκε από 13,6% στην πρώτη έρευνα σε 7,6% στην πιο πρόσφατη.
Η καμπύλη στήριξης για το ΣΚ παρουσίασε ελαφρά μείωση στη δεύτερη έρευνα, όπου από 41,8% έφτασε στο 39,9%. Προχωρώντας, στην τρίτη έρευνα, η υποστήριξη του ΣΚ αυξήθηκε στο 41,3% και τελικά έφτασε το 43% σε αυτόν τον τελικό γύρο έρευνας.
Το ΔΚ από την άλλη πλευρά, ξεκίνησε την πρώτη έρευνα με υποστήριξη 28,2%, προχωρώντας στο 30,6% στη δεύτερη δημοσκόπηση και 30,8% στην τρίτη. Στον τέταρτο και τελευταίο γύρο βρίσκεται τώρα στο 35,4%.
Από την άλλη, η καμπύλη του LSI είναι σε παρακμή, όπου από 10,3% των ψήφων στην πρώτη δημοσκόπηση στις 21 Ιαν , έφθασε στο 5,2% σε αυτή την τελευταία έρευνα, μια πτώση κατά 50% για τη στήριξη των ψηφοφόρων.

Διαβάστε ακόμη:

👉Ακολουθήστε μας στο twitter 


Σχόλια