Οι εορτασμοί των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης ως επιβεβαίωση του βαρύ κλίματος στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και του εξοστρακισμού του ελληνισμού της Αλβανίας

Οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης έδειξε μεταξύ των άλλων το βαθύ χάσμα σε όλα τα επίπεδα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία. Δεν υπήρξε καμιά επίσημη εκδήλωση, καμιά αναφορά στα ΜΜΕ, καμιά αναφορά σε πολιτικό επίπεδο, τίποτε…. Ασφαλώς δεν περίμενε κανείς φωταγώγηση κεντρικών κτιρίων στα Τίρανα με τα ελληνικά χρώματα, όπως έγινε στην εθνική γιορτή της Τουρκίας, αλλά είναι αδιανόητο το γεγονός ότι, αν αφαιρεθεί ένα τυπικό τηλεγράφημα του προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, δεν ευχήθηκε επίσημα την επέτειο ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο Πρόεδρος της Βουλής, η Υπουργός Εξωτερικών, οι αρχηγοί κομμάτων, η Ακαδημία Επιστημών…. Στην πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα δεν πήγε να ευχηθεί κανείς. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας απούσα! …. Οι χιλιάδες Αλβανοί στην Ελλάδα που απολαμβάνουν καθημερινά τα ελληνικά αγαθά, είτε συμβάλλουν γι΄αυτά… Τίποτε! Σιωπή στην κοινή γνώμη λες και δεν αποτέλεσε το ιστορικό γεγονός για την αποτίναξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και για την ίδρυση των εθνικών κρατών στη Χερσόνησο του Αίμου και την ανατολική Ευρώπη…
Νομίζω ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη και από τον 19ο αιώνα. Τότε τουλάχιστον οι μισοί Αλβανοί θεώρησαν την επανάσταση δική τους και έτρεξαν να πολεμήσουν, να χύσουν το αίμα τους, στον πλευρό του επαναστατημένου Ελληνικού λαού. Να πολεμήσουν, αν θέλετε εναντίον του άλλου μισού των ομοεθνών τους που ήθελαν την επικράτηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πολλοί της εκ΄τότε αλβανικής αφρόκρεμας έβλεπαν τον Ελληνισμό ως πηγή έμπνευσης και μαγιά για την καλλιέργεια της δικής τους εθνικής συνείδησης, φθάνοντας μέχρι την ανάγκη ίδρυσης δυαδικού κράτους… Τότε όλα αυτά. Σήμερα … τίποτε!!!!
Σήμερα φαίνεται ότι το ανθελληνικό πνεύμα, που εμπνέει και καλλιεργεί η Τουρκία, αποτελεί μια πικρή και επικίνδυνη πραγματικότητα. Διαπιστώθηκε ότι δεν είναι απλώς θέμα κυβέρνησης, ή του μικρού αδερφού του Ερντογκάν, του Ράμα. Είναι γενικό φαινόμενο, και της πολιτικής, και της αντιπολίτευσης, και της διανόησης, και των ΜΜΕ (Οι εορτασμοί δεν αποτέλεσαν καν είδηση και ας ήταν όλος ο κόσμος στην Αθήνα) και των απλών ανθρώπων.
Το άλλο πρόβλημα είναι ότι η ελληνική παρουσία στην Αλβανία, κυρίως η Εθνική Ελληνική Μειονότητα με πρώτη την ηγεσία δεν έχουν κάποιο παρεμβατικό βάρος και ρόλο. Απλώς προσπαθούν να επωφεληθούν προσωπικά από τις παραχωρήσεις της αλβανικής πλειοψηφίας. Ούτε το διπλωματικό σώμα, ούτε ο ελληνικός οικονομικός παράγοντας, ούτε οι άλλοι φορείς τους οποίους η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει με το παραπάνω! Γενικώς και επικίνδυνος εξοστρακισμός !!!
Επιβεβαιώνεται ότι η Ελλάδα, τουλάχιστον τα 25 τελευταία χρόνια, ακολούθησε εντελώς λανθασμένη στρατηγική και ταχτική.
Θυμίζει παραδοσιακά και σύγχρονα λάθη. Χωρίς αξιολογήσεις και βαθύτατες αναλύσεις, στηρίχτηκε σε μια από τις πτυχές του Ελληνισμού και της Επανάστασης, στην ορθοδοξία. Δεν πρόσεξε ή δεν έλαβε υπόψη την εθνική ζημιά που προκάλεσαν στο ελληνικό έθνος οι Φαναριώτες, όχι απλώς γιατί θέλησαν να επιβληθούν στην Επανάσταση και να αποσπάσουν την εξουσία, αλλά για τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι φιλοδοξίες τους στους ορθόδοξους λαούς των Βαλκανίων, τις οποίες πλήρωσε ακριβά η Ελλάδα και το έθνος, διότι ήρθε αντιμέτωπο και μ΄αυτούς.
Δεν πρόσεξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις ότι η Ορθοδοξία δεν μπορούσε να αναλάβει εκπροσώπηση του Ελληνισμού…. Δεν θέλησαν να λάβουν υπόψη ότι το αλβανικό ορθόδοξο στοιχείο καλοπληρωμένο τότε από την Βιβλική Εταιρία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Τουρκία, έφεραν το σύνολο των Αλβανών κατά της Ελλάδας για την ικανοποίηση των συμφερόντων των ευεργετηθέντων τους, μετατρέποντας τον ανθελληνισμό σε ιδεολογικό οπλοστάσιο εθνικής ύπαρξης…
Και είδαν με στόχους εγκατάλειψης τον μοναδικό σημαντικό παράγοντα που είχαν στην Αλβανία, - την εθνική ελληνική μειονότητα.
Χρόνια τώρα, επειδή δεν είχαν συγκεκριμένους εθνικούς στόχους, επειδή δεν γνώριζαν το πραγματικό πολιτικό και στρατηγικό βάρος της στην Αλβανία και φοβούμενες από την κυκλοφορία παλιών εθνικών στόχων, (διότι δεν προέκυψε κάτι νέο) την απώλεσαν … μέχρι που έφτασε στην εσχάτη της ύπαρξής της. Αντί αυτού έσπευσαν να φτιάξουν δομές και καταστάσεις που συνηγορούν στην ίδρυση ελληνικών κοινοτήτων, όπως στη Γερμανία, ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία, (ξοδεύοντας μάλιστα πολλά χρήματα), αλλά αποτυχαίνουν φρικτά. … Το επιβεβαιώνουν τρανταχτά οι εξελίξεις που περιγράψαμε …. Το γνωρίζουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και σιωπούν με τις επιλογές τις εκάστοτε κυβέρνησης και για να καλύψουν τις αποτυχίες τους καταναλώνονται ακριβά για την τήρηση των προσχημάτων …. Αύριο όμως το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγαλύτερο….!!!

Παναγιώτης Μπάρκας
2 Απριλίου 2021
Αναδημοσίευση από τη σελίδα facebook.com/panibar2011

Διαβάστε ακόμη:

👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών