Αλβανικές εκλογές: Χωρίς ελπίδα για πολιτική Ανάσταση στον τόπο μας

Δεν ξέρουμε αν σήμερα οι πολιτικοί μας δοκίμασαν την τύχη τους στους χαρταετούς. Ούτε τι θα κάνουν από Τετάρτη που αρχίζει επίσημα η Μεγάλη Σαρακοστή. Το «Πάσχα» γι΄αυτούς είναι πρώιμο και φέρει ημερομηνία 25 Απριλίου.!!!Πάντως, εκείνο που φαίνεται είναι ότι δεν σκιαγραφείται ελπίδα για πολιτική Ανάσταση στον τόπο μας.

Πρώτο, καμιά δικαιολογία δεν ευσταθεί για την απώλεια της δυνατότητας αυτοδύναμης αυθεντικής εκπροσώπησης στην αλβανική Βουλή! Τόσο το περισσότερο δεν μπορούμε να επιρρίψουμε ευθύνες στους Έλληνες εκλογείς. Η ευθύνη ανήκει ολοκληρωτικά στους πολιτικούς οι οποίοι εγκατέλειψαν τους εθνικούς στόχους και επιδίωξαν την δική τους πολιτική επικράτηση σε εξάρτηση από τα αλβανικά κόμματα και πολιτική, ως τρόπο για να επωφεληθούν οι ίδιοι και οι κύκλοι που εκπροσωπούν. Είναι ακριβώς αυτή η πραγματικότητα που αν ρωτήσεις σήμερα τους πολιτικούς μας για το ποιο είναι το έργο τους σε όφελος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, η απάντηση είναι δεδομένη και γνωστή: ΤΙΠΟΤΕ, εκτός από τη διάσπαση, το κυνήγι μαγισσών, την μειοδοσία, την απώλεια δημοκρατικότητας και την απώθηση εθνικών στόχων.

Αν ήταν διαφορετικά, αν οι πολιτικοί μας, (κυρίως οι αναντικατάστατοι ηγέτες) θα ένιωθαν λίγη ευθύνη, θα βρίσκαμε κοινή γλώσσα για να επωφελούμασταν τις προϋποθέσεις του εκλογικού νόμου για έναν τουλάχιστον αυθεντικό βουλευτή. Περισσότερη σημασία θα είχε η αποκατάσταση του διαλόγου…αλλά ο αναντικατάστατος ηγέτης εσωεθνικά βλέπει την επικράτηση μέσω εξόντωσης του ομογενή αντιπάλου!!!

Δεύτερο. Είναι δεδομένο πλέον ότι η εκπροσώπηση μέσω αλβανικών κομμάτων αποτελεί ανοιχτή επιβεβαίωση ότι υποβόσκουσα η πολιτική μας εκπροσώπηση εξυπηρετούσε την πολιτική των αλβανικών κομμάτων που διαφαίνονταν σε όλο τους το μεγαλείο στις κυβερνητικές συμμαχίες μέσω των οποίων επωφελούνταν οι γνωστοί κύκλοι γύρω από τις πολιτικές ηγεσίες. Το γεγονός καλλιέργησε την νοοτροπία και στον κάθε απλό Έλληνα ότι επιβίωση σημαίνει να βρεις τρόπο ένταξης, εξάρτησης και εξυπηρέτησης σ’ ένα κυβερνητικό κόμμα.

Τρίτο. Αν προσέξουμε καλά θα δούμε ότι τα ψηφοδέλτια των αλβανικών κομμάτων εξουσίας αυτή τη φορά είναι τα πιο φτωχά, μάλιστα άδεια, από ελληνικής καταγωγής υποψηφίους. Αυτό σημαίνει ότι πλέον ολοκληρώθηκε η στράτευση της εθνικής ελληνικής μειονότητας στο άρμα των αλβανικών κόμματων μέσω των μόνιμων και νόμιμων εκπροσώπων που εκπροσωπούν δήθεν τους πολιτικούς φορείς της εθνικής ελληνικής μειονότητας. Σημαίνει επίσης, ότι το βάρος του Ελληνισμού στην Αλβανία έχει πλέον εξανεμισθεί, ή βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των αλβανικών δομών. Επιπλέον δείχνει ότι και το βάρος της Ελλάδας έχει μειωθεί, ή καταναλώνεται στην επικράτηση κάποιων αναντικατάστατων «ηγετών»!!!

Τέταρτο. Στα ψηφοδέλτια τριών κομμάτων εξουσίας, Σοσιαλιστικού, Δημοκρατικού και ΣΚΕ υπάρχουν τρεις δικοί μας υποψήφιοι. Οι δύο, ο καλός γιατρός αλλά αγνός στην πολιτική, Νίκος Κουρής που εκπροσωπεί το ΜΕΓΑ στο κυβερνόν Σ. Κόμμα, περιφέρεια Αυλώνας. Ο Βαγγέλης Ντούλες, προσωπικά ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και ο ντε φάκτο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, με το διαμετρικά πολιτικά αντίθετο Δημοκρατικό Κόμμα στην αντιπολίτευση στην περιφέρεια Τιράνων και ο Βαγγέλης Τάβος, σε προσωπική βάση υποψήφιος με το ΣΚΕ ή το LSI στην περιφέρεια Αργυροκάστρου.

Οι τρείς δείχνουν ότι έχουν μεγάλες δυνατότητες να εκλεγούν, επειδή έχουν πλασαριστεί φαινομενικά σε εκλόγιμες θέσεις. Αν όμως αφαιρέσουμε τον Τάβο, ο οποίος ηγείται του ψηφοδελτίου του LSI στην περιφέρεια Αργυροκάστρου και έχει τη γνωστή δεξαμενή ψήφων σε προσωπική βάση, αλλά και επωφελείται από την ποιότητα των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο του συμμαχικού Δ. Κόμματος, οι δυνατότητες για τους άλλους δύο είναι αμφίβολες. Γιατί; Ο εκλογικός νόμος είναι τέτοιος που δεν υπάρχουν εγγυημένες εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Έτσι, φαίνεται ότι ο Ντούλες στην 11η θέση στο ψηφοδέλτιο του Δ. Κόμματος για τα Τίρανα, έχει σίγουρη την εκλογή του, εφόσον το Δ.Κ αναμένεται να εκλέξει στα Τίρανα μέχρι και 19 βουλευτές από 36 έδρες. Όμως βάση του εκλογικού νόμου η εκλογή δεν εξαρτάται απλώς από τη θέση του υποψηφίου στο ψηφοδέλτιο αλλά, από τον αριθμό σταυρών που εκείνος συγκεντρώνει. Που σημαίνει ότι υποψήφιοι βουλευτές πιο κάτω από την 11η θέση του Ντούλε μπορεί να συγκεντρώσουν περισσότερους σταυρούς απ΄αυτόν και να τον παρακάμψουν από εκλόγιμη θέση. (Που θα βρει ο Ντούλες τις ψήφους, όταν ιστορικά το ΚΕΑΔ στην καλύτερη περίπτωση δεν ξεπέρασε τις δυόμισι χιλιάδες ψήφους στα Τίρανα;!!)

Ο ίδιος, εμφανιζόμενος σε τηλεοπτική εκπομπή παραδέχτηκε την πρόκληση και το πρόσωπό του δεν έκρυβε την απογοήτευση. Ωστόσο, επέλεξε ως εκλογικό όπλο κάτι που τον υπερβαίνει. Να έρθει σε όμοιο ηγετικό επίπεδο με τον Ράμα σχολιάζοντάς τον με ψυχαναλυτικό τρόπο. Δεν αντιλέγω ότι γνωρίζει την δομή ψυχοσύνθεσης του Ράμα, αλλά δυστυχώς η ευστοχία αφορά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει πολλά κοινά με τον Ράμα και η ανάλυσή του ήταν μια προσωπική εξομολόγηση. (Ιδού γιατί οι Έλληνες δεν τον ψηφίζουν ποτέ)

Πιο δύσκολα τα πράγματα για τον Νίκο Κουρή. Είναι στην 5η θέση στο ψηφοδέλτιο του Σ. Κόμματος στην Αυλώνα. Όμως πραχτικά έχει πλασαριστεί στην 7η θέση εφόσον τον ακολουθούν δύο μέγα θηρία. Ο Ράμα και ο Γκικνούρι οι οποίοι είναι σίγουρο ότι θα συγκεντρώσουν περισσότερους σταυρούς από τον Νίκο και το Σ. Κόμμα στην Αυλώνα λίγο δύσκολα να εκλέξει περισσότερους από 6 βουλευτές σε 12 συνολικά. Άρα τον Νίκο, ως καλό και ακούραστο γιατρό με απήχηση στο κοινό, το Σ. Κόμμα θα θελήσει να τον εκμεταλλευτεί για να συγκεντρώσει ψήφους για το Κόμμα.

Συνεπώς, δεν αρκεί σε τίποτε η εκλόγιμη θέση και στα ψηφοδέλτια των μεγάλων κομμάτων. Χρειάζονται παράλληλα σταυροί που θα εγγυηθούν τη εκλόγιμη θέση… Η ελληνική μειονότητα δε διαθέτει μηχανισμούς για κάτι τέτοιο. Ταυτόχρονα η διάσπαση και η αντιπαράθεση μεταξύ μας δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο… !!

Παναγιώτης Μπάρκας
15 Μαρτίου 2021

Διαβάστε ακόμη:

👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών