Πως αγοράζονται και πωλούνται ψήφοι στην Αλβανία

Η αγορά ψήφων, ο εκφοβισμός των ψηφοφόρων και διάφορες άλλες μέθοδοι εξασφάλισης ψήφων δεν είναι μόνο ένα αλβανικό φαινόμενο, αλλά είναι μια τακτική που ακολουθείται στις αλβανικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι αγοράς ψήφων και εκφοβισμού ψηφοφόρων στην Αλβανία
  • Πληρωμή σε μετρητά. Η πληρωμή του ψηφοφόρου με ένα ορισμένο χρηματικό ποσό, συνήθως 30-50 ευρώ, είναι ίσως ο πιο άμεσος τρόπος αγοράς ψήφων. Αν και υπήρξε μια ευρέως διαδεδομένη μέθοδος και κοινό μυστικό στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην Αλβανία, σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που κάποιος διώχθηκε. Σε αυτές τις εκλογές η αστυνομία έχει συλλάβει υπόπτους σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, οι οποίοι φέρεται να μοιράζουν χρήματα με αντάλλαγμα ψήφους.
  • "Απενεργοποίηση" ατόμων από την ψηφοφορία. Πληρώνουν ψηφοφόρους άλλων κομμάτων και τους κρατούν τις ταυτότητές τους  έως ότου κλείσουν οι κάλπες, προκειμένου να τους αποτρέψουν από το να ψηφίσουν. Έτσι, χάνουν ψήφους οι αντίπαλοι. Είναι μια μέθοδος που έχει έχει αναφερθεί σε προηγούμενες εκλογές.
  • Διανομή φαγητού στους φτωχούς με αντάλλαγμα ψήφους. Τα πολιτικά κόμματα έχουν υιοθετήσει αυτή τη μέθοδο σε φτωχές περιοχές της χώρας. Το φαγητό διανέμεται σε φτωχές οικογένειες με αντάλλαγμα την υπόσχεσή τους να ψηφίσουν το κόμμα. Περιλαμβάνει συνήθως αλεύρι, ρύζι, ζυμαρικά, λάδι κ.λπ. Δεν είναι μια μέθοδος άμεσης εξαγοράς, αλλά ενός έμμεσου επηρεασμού των ψηφοφόρων
  • Πίεση στους δημόσιους υπαλλήλους. Η Αλβανία έχει περίπου 180.000 δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι συνήθως θεωρείται ότι βρίσκονται υπό πολιτική πίεση για να ψηφίσουν το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία. Πιέζονται επίσης να κάνουν τα μέλη της οικογένειας να ψηφίσουν. Αυτό γίνεται γιατί η παραμονή στην εργασία είναι συνδεδεμένη με τη νίκη του κόμματος που βρίσκεται στην διακυβέρνηση. Είναι άλλωστε κάτι το οποίο οι πολίτες το έχουν δει στην πράξη, αφού σε κάθε εναλλαγή στην εξουσία, υπάρχει εκτεταμένη αλλαγή στους δημοσίους υπάλληλους. Ένα κόμμα δηλαδή που κερδίζει τις εκλογές απολύει από το δημόσιο τους προηγούμενους και προσλαμβάνει τους δικούς του ψηφοφόρους. 
  • Παραδίδοντας τον ψηφοφόρο συμπληρωμένο ψηφοδέλτιο. Στους ψηφοφόρους παραδίδεται ένα συμπληρωμένο ψηφοδέλτιο προτού εισέλθουν στο εκλογικό κέντρο, το οποίο υποχρεούνται να ρίξουν στην κάλπη ενώ, κατά την έξοδό τους θα πρέπει να παρουσιάσουν το άδειο ψηφοδέλτιο σε αυτόν που τους έδωσε το συμπληρωμένο για να "πιστοποιήσουν" την ψήφο τους στον εκπρόσωπο του κόμματος.
  • Πιέζοντας επιχειρήσεις. Οι εργοδότες ενδέχεται να βρεθούν υπό πίεση κατά τις εκλογές. Συχνά θα στοχεύονται από πολιτικά κόμματα και θα τους ζητηθεί να ζητήσουν από το προσωπικό τους να τους ψηφίσει. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως η προσφορά ευνοιών ή η διευθέτηση προβλημάτων απόκτησης αδειών, με φόρους ή άλλα επιχειρηματικά θέματα.
  • Εύνοια του κράτους. Το κόμμα συχνά υπόσχεται ορισμένα οφέλη στον ψηφοφόρο, σε αντάλλαγμα για την ψήφο τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει θέσεις εργασίας για αυτούς ή μέλη της οικογένειας, άδειες νομιμοποίησης, άδειες επιχειρήσεων, πτυχίο πανεπιστημίου ή ακόμη και αύξηση μισθού.
  • Διαγραφή χρεών. Υπήρξαν αναφορές ότι στους ψηφοφόρους δόθηκε η υπόσχεση διαγραφής λογαριασμών κοινής ωφέλειας ή χρέους διαφόρων ειδών σε αντάλλαγμα για τις ψήφους τους.
  • Άμεσες απειλές ή εκφοβισμό. Υπάρχουν αναφορές ότι «οπαδοί» του κόμματος απειλούν και εκφοβίζουν άμεσα τους ψηφοφόρους. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από τις εκλογές, ή ακόμη και σε εκλογικά κέντρα. Ομάδες μελών του κόμματος μπορούν να συγκεντρωθούν κοντά στο κέντρο, ή ακόμα και μέσα, και να συμπεριφέρονται με απειλητικό τρόπο προκειμένου να εξασφαλίσουν ψήφους για το κόμμα τους. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου συνοδεύουν τους ψηφοφόρους, ή ακόμα και τις οικογένειες στο κέντρο ψηφοφορίας, ως έναν άλλο τρόπο άσκησης πίεσης. Τα κόμματα συνήθως τηλεφωνούν στους ψηφοφόρους να τους υπενθυμίσουν να ψηφίσουν ως έναν άλλο τρόπο άσκησης πίεσης.
Πώς «αποδεικνύουν» οι ψηφοφόροι τι ψήφισαν
Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι που οι άνθρωποι μπορούν να αποδείξουν σε ένα πολιτικό κόμμα, πως το ψήφισαν. 
Η πρώτη μέθοδος είναι να τραβήξουν μια φωτογραφία του ψηφοδελτίου μετά τη συμπλήρωσή του, αλλά πριν από τη ρίψη του στην κάλπη. Αυτό είναι παράνομο και τιμωρείται με φυλάκιση έως και τρία χρόνια. 
Η δεύτερη μέθοδος είναι, όσο κι αν φαίνεται αστεία, να τους βάζουν να υπογράψουν ένα έγγραφο με βάση το οποίο δεσμεύονται να ψηφίσουν για ένα ορισμένο κόμμα ή υποψήφιο. Ο ψηφοφόρος, υπογράφοντάς το, πιστεύει συνήθως ότι είναι δεσμευτικό και είναι εκφοβισμένος για να κάνει διαφορετικά.

Διαβάστε ακόμη:

👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.

Σχόλια