Άνοιξαν οι κάλπες στην Αλβανία - Πότε θα ανακοινωθεί ο νικητής

Περίπου 3,6 εκατομμύρια Αλβανοί έχουν δικαίωμα ψήφου σήμερα, 25 Απριλίου στις γενικές εκλογές.

Συνολικά 5199 εκλογικά τμήματα είναι ανοιχτά σε όλη τη χώρα μεταξύ 7 π.μ. και 7 μ.μ. Μετά το κλείσιμο των καλπών, οι ψήφοι θα μετρηθούν σε 92 κέντρα καταμέτρησης ψήφων.

Οι εκλογές πραγματοποιούνται εν μέσω εντάσεων μεταξύ του  Σοσιαλιστικού Κόμματος με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα και της Αντιπολίτευσης, δηλαδή του Δημοκρατικού Κόμματος, του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ενσωμάτωσης και του Προέδρου Ιλίρ Μέτα. Στην προεκλογική εκστρατεία έχουν καταγραφεί από περισσότερες από 160 καταγγελίες για παραβιάσεις του εκλογικού νόμου, έναν φόνο, έναν πυροβολισμό και πολλά περιστατικά βίας.

Σήμερα, οι ψηφοφόροι θα μπορούν να επιλέξουν όχι μόνο το κόμμα που θέλουν να τους εκπροσωπήσει, αλλά και έναν υποψήφιο για το κοινοβούλιο.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε 12 εκλογικές περιφέρειες. Ανάλογα με το μέγεθος, κάθε εκλογική περιφέρεια έχει έναν ορισμένο αριθμό βουλευτών που μπορούν να εκλεγούν. Τα Τίρανα είναι η μεγαλύτερη με 910.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους και 36 βουλευτές. Η βόρεια περιφέρεια του Κούκες έχει μόλις 83.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους και θα έχει τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.

Στις εκλογές συμμετέχουν συνολικά 12 κόμματα. Κάθε κόμμα έχει 153 υποψηφίους, με συνολικό αριθμό 1841. Αυτή τη φορά, υπάρχουν πέντε ανεξάρτητοι υποψήφιοι για τις εκλογές.

Τρεις υποψήφιοι αγωνίζονται ως ανεξάρτητοι (στη Λέζα, το Αργυρόκαστρο και στα Τίρανα), αλλά υποστηρίζονται από το Vetevendosje του Κοσόβου, ενώ, υπάρχει ένας ανεξάρτητος που προσδοκά να αντιπροσωπεύσει τους ανθρακωρύχους.

Κάθε υποψήφιος αντιπροσωπεύεται από έναν αριθμό που εμφανίζεται στο ψηφοδέλτιο και όχι το όνομά τους. Οι ψηφοφόροι πρέπει να γνωρίζουν τον αριθμό του υποψηφίου που θέλουν πριν μπουν στο θάλαμο. 

Οι ψήφοι θα αρχίσουν να μετρούνται μετά το κλείσιμο των καλπών, αλλά είναι απίθανο να ανακοινωθεί με σαφήνεια ο νικητής πριν από την Τρίτη.

Διαβάστε ακόμη:

👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.

Σχόλια