Μπερίσα: Διαφώνησα με το μποϊκοτάρισμα των δημοτικών εκλογών

Ο Σάλι Μπερίσα αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι υπήρξε πίσω από μερικές από τις σημαντικότερες αποφάσεις που έλαβε το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα τα τελευταία 4 χρόνια και θεωρούνται από κάποιους ως «ριζοσπαστικές» κινήσεις.
Ο Μπερίσα, ο οποίος ήταν ο αρχηγός του ΔΚ από την ίδρυσή του έως το 2013, όταν παραιτήθηκε μετά την απώλεια των γενικών εκλογών από το Σοσιαλιστικό Κόμμα με επικεφαλής τον Έντι Ράμα, δήλωσε ότι δεν επηρέασε την ηγεσία του κόμματος και ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν από τον σημερινό ηγέτη του Λουλζίμ Μπασά.
Ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη με τον χαρακτηρισμό του ως persona non grata από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και την απόφασή του να μηνύσει τον αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών για δυσφήμιση.

Αρχικά ο Μπερισα αναφέρθηκε στην απόφαση της αντιπολίτευσης να διαμαρτυρηθεί με σκηνές μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού Έντι Ράμα το 2017. Η διαμαρτυρία διήρκεσε 3 μήνες.
«Μπορείτε να φανταστείτε το Σάλι Μπερίσα να σε βάζει σε μια σκηνή; Είμαι άντρας της πλατείας και όχι σκηνών. Η σκηνές ήταν η ιδέα του Λουλζίμ Μπασά », είπε ο Μπερίσα.

Η εν λόγω διαμαρτυρία ήταν μια από τις σημαντικότερες πολιτικές ενέργειες της αντιπολίτευσης κατά το τέλος της πρώτης κυβέρνησης Ράμα (2013-2017). Η διαμαρτυρία ξεκίνησε στα μέσα Φεβρουαρίου 2017, απαιτώντας την παραίτηση του Ράμα και την δημιουργία υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα προετοιμάζει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Η αντιπολίτευση ισχυρίστηκε ότι ο Ράμα είχε νοθεύσει τις προηγούμενες εκλογές και θα το έκανε ξανά αν παρέμενε στην εξουσία.
Μετά από παρεμβάσεις μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι Μπάσα και Ράμα συμφώνησαν σε μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ράμα, αλλά η οποία περιελάμβανε υπουργούς της αντιπολίτευσης, οι οποίοι θα εγγυόταν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
Η αντιπολίτευση έχασε και υποστήριξε ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες. Δύο χρόνια αργότερα, τα αλβανικά και γερμανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν τις κασέτες της αλβανικής εισαγγελικής επιτροπής, δείχνοντας τους υψηλότερους αξιωματούχους του ΣΚ και της κυβέρνησης να συζητούν με μέλη εγκληματικής συμμορίας και αξιωματούχους της δημόσιας διοίκησης στρατηγικές για τη συλλογή ψήφων για το ΣΚ.

Ο Μπερίσα αρνήθηκε επίσης να επηρεάσει την απόφαση του ΔΚ να παραιτηθεί από τις κοινοβουλευτικές έδρες τους και αργότερα το μποϊκοτάζ του κόμματος για τις τοπικές εκλογές της 30ής Ιουνίου 2019.

«Ήμουν κατά της παραίτησης από τις [κοινοβουλευτικές] έδρες. Είπα μόνο λίγα λόγια: «Αυτή η [απόφαση] θα μας οδηγήσει είτε στη νίκη είτε στην καταστροφή», είπε.
«Ποτέ [δεν επηρέασα την απόφαση για μποϊκοτάζ των τοπικών εκλογών]. Δεν συμμετείχα καθόλου στο θέμα της συμμετοχής στις εκλογές της 30ης Ιουνίου », τόνισε ο Μπερίσα.
Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι ήταν προσωπικά εναντίον αυτών των αποφάσεων, αλλά τις είχε ακολουθήσει επειδή ελήφθησαν συλλογικά.

Τέλος, αρνήθηκε επίσης τους ισχυρισμούς ότι αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης στην Αλβανία, η οποία υποστηρίζεται σθεναρά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Είμαι 100% υπέρ της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης […] Έχω δεχθεί ευχαριστίες 10 φορές από τον Πρέσβη των ΗΠΑ για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης», δήλωσε ο Μπερίσα.
Ο Μπερίσα δήλωσε ότι η κριτική του είχε ως στόχο τον τρόπο με τον οποίο έχει εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και οι προσπάθειες του κυβερνώντος κόμματος να τον ελέγξει, κάνοντας αλλαγές στο Σύνταγμα και τους συναφείς νόμους.

Διαβάστε ακόμη:

👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.

Σχόλια