Ένταξη Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ: Πού "σκοντάφτουν" οι συνομιλίες με τα Τίρανα

Ένα σενάριο για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ χωρίς τη Βόρεια Μακεδονία ενδέχεται να προκαλέσει αναταράξεις εντός της Ένωσης. Τι λένε διεθνολόγοι στο Sputnik. Ποια στάση θα κρατήσει η ελληνική πλευρά.

Ερωτηματικά δημιουργούνται εντός ΕΕ για πιθανή αλλαγή στρατηγικής όσον αφορά την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλα ξεκίνησαν μετά από τις δηλώσεις του Επιτρόπου Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, ότι οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν ενδεχομένως να προχωρήσουν σε συνομιλίες με την Αλβανία για ένταξη στην ΕΕ, παρά το γεγονός ότι καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία.

Όλο το προηγούμενο διάστημα όμως η ενταξιακή πορεία των δύο κρατών έχει «συζευχθεί», με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία να προετοιμάζονται για την έναρξη διαπραγματεύσεων σε παράλληλη πορεία.

Όμως αυτές οι δηλώσεις αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου για τη Βόρεια Μακεδονία καθώς οι διπλωμάτες της φοβούνται το τελευταίο διάστημα ακόμα και την αλλαγή των συνόρων.

Οι φόβοι προκλήθηκαν αρχικά από ένα non paper με τίτλο «Δυτικά Βαλκάνια – ο δρόμος προς τα εμπρός», που είδε το φως της δημοσιότητας στα μέσα Απριλίου, με φερόμενο συντάκτη τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας.

Το έγγραφο πυροδότησε σωρεία αντιδράσεων καθώς προτείνει την αλλαγή των συνόρων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου, αλλά και της Βόρειας Μακεδονίας.

Το σενάριο θεωρείται μη ρεαλιστικό από τους αναλυτές με τους οποίους μίλησε το Sputnik οι οποίοι πιστεύουν ότι η ένταξη Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας μπλοκάρει σε άλλους παράγοντες.

Τι «μπλοκάρει» τη διαδικασία ένταξης Σκοπίων και Τιράνων
Για ιστορικούς λόγους, η Βουλγαρία έχει απειλήσει με βέτο τη Βόρεια Μακεδονία και ειδικότερα για θέματα γλώσσας και εθνότητας.

«Υπάρχει πληθώρα ζητημάτων ανάμεσα σε αυτά τα κράτη που δεν έχουν λυθεί εδώ και αρκετό καιρό, ενώ δεν πρόκειται να λυθούν άμεσα» επισημαίνει στο Sputnik η καθηγήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Μαίρη Μπόση.

«Συνοριακές διαφορές, επιχειρηματικού και εμπορικού τύπου, αλλά και για την αντίληψη της στρατηγικής δημιουργούν μεγάλο χάσμα ανάμεσα στα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων και στην ΕΕ. Για παράδειγμα, υπάρχει ανοιχτό το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου» προσθέτει.

Παράλληλα τονίζει ότι είναι δύσκολο να προκριθεί η ένταξη της Αλβανίας, εξαιτίας μιας σειράς αντιδράσεων που θα υπάρξουν. «Είναι δύσκολο να επιβραβεύσουν την Αλβανία για την περίεργη κινητικότητα της, όπως για παράδειγμα για τις σχέσεις της με την Τουρκία» εκτιμά.

Όπως επισημαίνει, τα ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη «δηλαδή Γαλλία και Γερμανία», είναι αυτά «που θα καθορίσουν τις προσεχείς διαδικασίες εισχωρήσεων στην ΕΕ».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, ο οποίος μιλώντας στο Sputnik, τονίζει ότι η κόπωση του γαλλογερμανικού άξονα είναι αυτή που βάζει φρένο στις ενταξιακές διαδικασίες.

«Υπάρχουν καθυστερήσεις από Γάλλους και Γερμανούς επειδή δεν επιθυμούν μια νέα διεύρυνση. Γαλλία και Γερμανία θα μπορούσαν να έχουν κάμψει τις βουλγαρικές αντιστάσεις αν πραγματικά το επιθυμούσαν» σημειώνει.

Αναφορικά με την πρόκριση της Αλβανίας έναντι της Βόρειας Μακεδονίας, υποστηρίζει ότι είναι μη ρεαλιστικό να συζητείται τέτοιος διαχωρισμός.

Το «μεγάλο δίλημμα» της ΕΕ
Για ένα «μεγάλο δίλημμα» για την ΕΕ (εάν δηλαδή δώσει προβάδισμα στην Αλβανία ή όχι) κάνει λόγο στο Sputnik ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο:

«Αν τελικά η ΕΕ δεχθεί να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το ένα από τα δύο κράτη, τότε το άλλο θα μείνει απογοητευμένο παρά τις υποσχέσεις που έχει λάβει. Ενδέχεται να πληγεί επίσης το κύρος της απέναντι στα κράτη-μέλη της ΕΕ» σημείωνει.

Τι θα κάνει η Ελλάδα
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Sputnik, η Ελλάδα έχει πολύ ξεκάθαρη στρατηγική για τα Δυτικά Βαλκάνια: «Στηρίζεται η στρατηγική της διεύρυνσης και μάλιστα η από κοινού ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο χρονοδιάγραμμα των ευρωπαϊκών οργάνων».

Τον Ιούλιο του 2020, η Επιτροπή παρουσίασε στα κράτη μέλη το σχέδιο διαπραγματευτικού πλαισίου – το πρώτο που έλαβε υπόψη την «αναθεωρημένη μεθοδολογία για τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια» που δημοσιεύτηκε στα τέλη Φεβρουαρίου 2020. Η έγκριση του πλαισίου αυτού από το Συμβούλιο αποτελεί προϋπόθεση για τη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Διαβάστε ακόμη:

👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών