Ο πρόεδρος της Αλβανίας αρνείται να εμφανιστεί ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής που συστάθηκε για την αποπομπή του

Ο Πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα, αρνήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής που συγκροτήθηκε σε χρόνο ρεκόρ από τους βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος με σκοπό να τον απολύσει από τα καθήκοντά του.

Η επιτροπή ζήτησε από το Μέτα να εμφανιστεί σε ακρόαση όταν του ζητηθεί μεταξύ 19 Μαΐου και 24 Μαΐου, αφού αρχικά -η επιτροπή- είχε αρνηθεί την ημερομηνία που πρότεινε ο Πρόεδρος.

Σε επιστολή προς το Κοινοβούλιο τη Δευτέρα, ο Μέτα είπε ότι η επιτροπή είναι παράνομη, κατά παράβαση του αλβανικού Συντάγματος και νόμων, και ότι ο Πρόεδρος δεν θα συμμαχήσει με αυτό.

Ο Μέτα είχε ήδη καταστήσει σαφή τη θέση του σε προηγούμενη επιστολή προς το Κοινοβούλιο, στην οποία αναφέρει λεπτομερώς τους ισχυρισμούς του γιατί η πρωτοβουλία των Σοσιαλιστών να τον απολύσουν παραβίασε το Σύνταγμα.
Υποστηρίζει ότι η κίνηση στοχεύει να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από την νοθεία των εκλογών της 25ης Απριλίου και τη συνεχιζόμενη αναθεώρηση των καταγγελιών από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.
Μέλος της επιτροπής, ο Σοσιαλιστής βουλευτής Σπάρτακ Μπράχο πρότεινε την βίαιη παρουσία του προέδρου ενώπιον της επιτροπής, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε.

Από την Τρίτη, η επιτροπή θα αρχίσει να επανεξετάζει τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν προς υποστήριξη των ισχυρισμών των σοσιαλιστών βουλευτών ότι ο Πρόεδρος παραβίασε το σύνταγμα κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας.
Στον κατάλογο των ισχυρισμών τους, το ΣΚ ισχυρίζεται ότι ο Μέτα απέτυχε να εγγυηθεί την εθνική ενότητα, ενθάρρυνε την πολιτική διαμάχη, υποκίνησε τους ανθρώπους στη βία και το μίσος, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα έναν νεκρό και αρκετούς τραυματίες. Κατηγορείται επίσης ότι προσβάλλει τον πρωθυπουργό και τους ξένους διπλωμάτες, και ως εκ τούτου βλάπτει την εικόνα της Αλβανίας παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμη:

👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια