Αλβανία: Το προφίλ των υποψηφίων για την προεδρεία του Δημοκρατικού Κόμματος

Τα μέλη του μεγαλύτερου κόμματος της αλβανικής αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) ψηφίζουν για την εκλογή του προέδρου του κόμματος για τα επόμενα 4 χρόνια.

Οι κάλπες άνοιξαν σε όλη τη χώρα την Κυριακή για σχεδόν 75 χιλιάδες εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.

Η ηγεσία του PD αποφάσισε να διεξαγάγει εκλογές ένα μήνα νωρίτερα από την απαίτηση του καταστατικού κόμματος, μετά από την ήττα στις εκλογές στις 25 Απριλίου.

Τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν την προεδρεία του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του Λουλζίμ Μπασά, ο οποίος ηγείται του κόμματος τα τελευταία 8 χρόνια και έχει χάσει δυο γενικές και δυο τοπικές εκλογές.

Οι τρεις άλλοι υποψήφιοι, που όλοι τρέχουν σε πλατφόρμες για τη μεταρρύθμιση του κόμματος είναι οι Agron Shehaj, Fatbardh Kadilli και Edith Harxhi. Όλοι κατηγορούν τον Μπάσα για την τελευταία ήττα στις εκλογές και ζήτησαν την παραίτησή του, στην οποία αντέδρασε η ηγεσία του PD ανακοινώνοντας πρόωρες εκλογές.

Ο Agron Shehaj, 43 ετών, ήταν ο δεύτερος πολιτικός της αντιπολίτευσης σε αριθμό σταυρών στις τελευταίες εκλογές στις 25 Απριλίου, μετά τον Λουλζίμ Μπασά. Είναι αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που προσχώρησε στο κόμμα ως βουλευτής το 2017. Ο Shehaj υποσχέθηκε να συνδέσει τη θητεία του ως πρόεδρος του κόμματος με το να κερδίσει τις εκλογές: η απώλεια εκλογών σημαίνει ότι ο πρόεδρος παραιτείται και δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα ξανά. Υποσχέθηκε επίσης να δώσει στα μέλη του κόμματος το δικαίωμα να επιλέγουν τους υποψηφίους για μέλη του κοινοβουλίου αντί για διορισμούς από την ηγεσία του κόμματος. να ξεκινήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα για τα μέλη του κόμματος να ψηφίζουν για όλα τα θέματα του κόμματος · να δημοσιεύει ετησίως μια οικονομική έκθεση κόμματος.
Τονίζει την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ως κύρια χαρακτηριστικά και ισχυρά σημεία του.

Ο Fatbardh Kadilli, 55 ετών, ήταν μέλος του κοινοβουλίου μεταξύ 2009-2013, προτού αναλάβει ο Μπάσα το κόμμα. Ήταν το πρώτο από τα 27 μέλη της ηγεσίας του κόμματος που ζήτησε δημόσια την παραίτηση του Μπασά και στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι θα έθετε υποψηφιότητα για να τον αντικαταστήσει.
Υπόσχεται επίσης να περιορίσει τη θητεία του προέδρου του κόμματος σε μία μόνο, και να αποδεσμεύσει την πολιτική ηγεσία του προέδρου από διοικητικά καθήκοντα. Οι υποψήφιοι για πρόεδρο, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, θα συμμετάσχουν σε προκριματικές εκλογές τουλάχιστον 1 έτος πριν από τις κομματικές εκλογές. Οι τοπικοί αρχηγοί του κόμματος θα είναι αυτόματα υποψήφιοι για βουλευτές. Επιτρέπονται συνιστώσες εντός του κόμματος και ενθαρρύνονται φόρουμ με βάση ενδιαφέροντα, επαγγέλματα κ.λπ. Στο μανιφέστο του, ο Kadilli υποσχέθηκε μια ενδελεχή μεταρρύθμιση του κόμματος σε όλα τα επίπεδα.

Edith Harxhi ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μεταξύ 2005-2013. Υπήρξε μέλος μιας ομάδας του PD που ασκεί κριτική στις πολιτικές ενέργειες του Μπάσα κατά τη διάρκεια των 8 ετών θητείας του.
Η Harxhi τρέχει σε μια πλατφόρμα που απαιτεί ένα κόμμα ανοιχτό σε κριτική και διαφορά απόψεων. Υπόσχεται να επιστρέψει στις αρχικές αρχές του PD ως κόμμα στα δεξιά του πολιτικού φάσματος και δεσμεύεται να δημιουργήσει τους λόγους για συζήτηση και θεμιτό ανταγωνισμό. Τα μέλη θα εκλέξουν την ηγεσία του κόμματος σε όλα τα επίπεδα, αντί του προέδρου, εάν η Harxhi κερδίσει τις εκλογές και τα τοπικά παραρτήματα θα έχουν υψηλότερη αυτονομία.

Ο Lulzim Basha, 47 ετών, διεκδικεί τρίτη θητεία ως αρχηγός του PD. Το κόμμα του έχασε τις γενικές εκλογές το 2017 και το 2021, καθώς και τις τοπικές εκλογές το 2015 και μποϊκοτάρισε αυτές το 2019.
Ο Μπασά κάλεσε τα μέλη του κόμματος να ενωθούν και να συνεχίσουν τον αγώνα τους υπό την ηγεσία του για να φέρουν δικαιοσύνη για τις φερόμενες νοθευμένες εκλογές του 2017 και του 2021. Υποστηρίζει ότι οι τελευταίες εκλογές είχαν υποστεί νοθεία από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ότι το PD δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα, ωστόσο θα μπουν στο κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο.

Η επιτροπή που είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση των εκλογών του PD αποφάσισε να αποκλείσει από τα μέλη του κόμματος ψηφοφορίας που επέκριναν το PD κατά τη διάρκεια της τελευταίας εκλογικής εκστρατείας, και εκείνων που έκαναν εκστρατεία για άλλα μικρά κόμματα εκτός του συνασπισμού PD.

Τα μέλη του κόμματος θα μπορούν να ψηφίσουν σε ένα από τα 76 εκλογικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα από τις 8 π.μ. έως τις 7 μ.μ. την Κυριακή.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια