Δένδιας: Η Αλβανία έχει αγκαλιάσει τις ευρωπαϊκές αξίες

Στη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη συζήτηση για την ελληνική εξωτερική πολιτική στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference», ρωτήθηκε για όλα τα ανοιχτά ζητήματα της εξωτερικής πολίτικής, μεταξύ αυτών και για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ήθελα να ρωτήσω σε ποιό στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μας για να πάμε στη Χάγη. Και παρατηρούμε ότι ο Έντι Ράμα εξακολουθεί να έχει πολύ στενές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω αν προχωράνε οι διαβουλεύσεις για να πάμε στη Χάγη.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας πω. Υπήρχε εκεί ένα ζήτημα, που δεν είχε να κάνει με τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις. Είχε να κάνει με τις σχέσεις μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Αλβανίας, τη μεγάλη διαφωνία αν ο Πρόεδρος θα έδινε πληρεξουσιότητα στον Πρωθυπουργό να διαπραγματευτεί τους όρους του συμφωνητικού για τη Χάγη, επί του οποίου ο Έντι Ράμα έχει δημοσίως δεσμευτεί και οφείλω να πω ότι το έχει επαναλάβει και πολλές φορές - δεν υπάρχει κανένα ζήτημα.

Τώρα, από εκεί και πέρα, θα σας παρακαλέσω τις ελληνοαλβανικές σχέσεις να μην τις βλέπετε στο πλαίσιο του οι Αλβανοί είναι φίλοι με τους Τούρκους, άρα αυτόματα δεν είναι φίλοι της Ελλάδας. Είναι πολύ πιο πολύπλοκο. Και αν μου επιτρέπετε να σας πω, η Αλβανία ιστορικά - και αν το δείτε στην προοπτική - έχει κάνει την επιλογή της. Το γεγονός ότι επιθυμεί διακαώς να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, που σημαίνει να συνυπογράψει το σύνολο των αποφάσεων του ευρωπαϊκού acquis, δείχνει πού θα είναι η Αλβανία σε 50, σε 100, σε 150 χρόνια από σήμερα. Και θα δείτε ότι η Αλβανία έχει έναν δείκτη σημαντικής συμμόρφωσης με τις αποφάσεις της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρα λοιπόν, ναι, η Αλβανία έχει στενές σχέσεις με την Τουρκία. Ναι, ο Έντι Ράμα έχει προσωπικές σχέσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Αυτά τα ξέρουμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένα τεράστιο έδαφος βελτίωσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Και θα μου επιτρέψετε - σας το ξαναλέω - η Αλβανία κάνει αυτό, το οποίο θα ευχόμουν και στην Τουρκία κάποια στιγμή να αποφασίσει να κάνει, να στραφεί προς την Ευρώπη, να αγκαλιάσει τις ευρωπαϊκές αξίες και να προσπαθήσει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Αυτό ντετερμινιστικά θα την φέρει πολύ κοντά στην Ελλάδα στο μέλλον, αρκεί να το καταλάβουμε, να το δούμε και να το καλλιεργήσουμε. Και βεβαίως, δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση προς την αλβανική πλευρά. Πρέπει απολύτως να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, μεταξύ των άλλων και την απόλυτη προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

Όμως, χαίρομαι να πω ότι πιστεύω ότι η Αλβανία την επιλογή την έχει κάνει. Είναι θέμα χρόνου, προσπάθειας, αλλά τη βασική επιλογή την έχει κάνει.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια