Αγωγή Μπερίσα στον Αμερικανό ΥΠΕΞ: Ποιες ποινές μπορεί να επιβάλει το Διορθωτικό Δικαστήριο του Παρισιού

Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, για την απόφαση των ΗΠΑ να κηρύξουν τον πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα «persona non grata», o Μπερίσα αντέδρασε απορρίπτοντας τις κατηγορίες και δημοσιοποιώντας την επόμενη κίνησή του.

Ο Μπερίσα είπε ότι για να κερδίσει την αξιοπρέπεια του στην Αλβανία, θα μηνύσει τον Μπλίνκεν, για δυσφήμιση στη Γαλλία, στο Διορθωτικό Δικαστήριο του Παρισιού. Επίσης, ανακοίνωσε ότι προσέλαβε έναν Γάλλο δικηγόρο για να συνεχίσει αυτήν την υπόθεση, τον Jean-Yves Le Borgne, ένα όνομα καθόλου άγνωστο στη δημόσια ζωή της Γαλλίας, και όχι μόνο.
Έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους καλύτερους δικηγόρους της χώρας και οι πολλοί πελάτες του είναι διεθνώς γνωστοί. Όπως ως πρώην δήμαρχος του Παρισιού Jean Tiberi,  προσωπικότητες της showbiz, τον επιχειρηματία Carlos Ghosn, τον αρχιτέκτονα της συμμαχίας μεταξύ παραγωγών αυτοκινήτων Renault και Nissan, που απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά τη σύλληψη το 2018 για οικονομικές καταχρήσεις.

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του Διορθωτικού Δικαστηρίου;
Στο γαλλικό δικαστικό σύστημα, το Διορθωτικό Δικαστήριο είναι ένα από τα τμήματα του Πρωτοδικείου στο Παρίσι. Αποφαίνεται για εγκλήματα που τιμωρούνται με μέγιστο πρόστιμο 3.750 ευρώ και ποινές έως και 10 ετών.
Αυτό το δικαστήριο αποφασίζει να επιλύσει διαφορές σχετικά με ποινικά αδικήματα που χαρακτηρίζονται ως εγκλήματα, όπως, επιθέσεις σε άτομα (σεξουαλική επίθεση, εισβολή στην ιδιωτική ζωή κ.λπ.), επιθέσεις κατά κρατικής αρχής (διαφθορά, περιφρόνηση κ.λπ.)

Εξαιρούνται από τη δικαιοδοσία του αδικήματα που διαπράττονται από ανηλίκους (δικάζονται ενώπιον διορθωτικών δικαστηρίων ανηλίκων), παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή κυβερνητικούς υπουργούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους (αυτά τα αδικήματα δικάζονται ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου).

Σύνθεση και δικαιοδοσία του δικαστηρίου
Το δικαστήριο περιλαμβάνει τρεις δικαστές (τον προεδρεύοντα και δύο δικαστές), τον εισαγγελέα (εκπρόσωπος του εισαγγελέα ή έναν από τους αναπληρωτές του), τον γραμματέα.

Η δικαιοδοσία του ποινικού δικαστηρίου καθορίζεται από τα ακόλουθα τρία βασικά κριτήρια: τον λόγο για τις υποθέσεις που εκδικάστηκαν, τα άτομα που μπορούν να δικάζονται και την εδαφική δικαιοδοσία.

Επιπλέον, ο τόπος του αδικήματος, η κατοικία του κατηγορουμένου, η κατοικία του θύματος, ο τόπος σύλληψης ή ο τόπος κράτησης πρέπει να βρίσκεται εντός της εδαφικής περιοχής του δικαστηρίου για να αποφασίσει την υπόθεση, αλλά αυτό το σημείο παραμένει ασαφές και μένει να φανεί στην πορεία.

Διαβάστε ακόμη:

👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.

Σχόλια