Όχι της ΕΕ στις συνομιλίες ένταξης - Όμηρος στο Βέτο της Βουλγαρίας, για τη Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία
Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Το βέτο της Βουλγαρίας για τη Βόρεια Μακεδονία κατέστησε αδύνατη την ομόφωνη απόφαση των 27 υπουργών Εξωτερικών. Οι δύο χώρες διαφωνούν για τη γλώσσα και τα πολιτιστικά ζητήματα.
"Δεν ήταν δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία για την έγκριση των διαπραγματευτικών πλαισίων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία", δήλωσε την Τρίτη η Paula Zacarias της πορτογαλικής Προεδρίας της ΕΕ .
Οι υπουργοί συζήτησαν πλαίσια διαπραγματεύσεων για τις δύο χώρες στο Λουξεμβούργο - ένα έγγραφο που καθορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές και τις αρχές για τις ενταξιακές συνομιλίες τους, συμπεριλαμβανομένης μιας ημερομηνίας για την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη.
Ενώ και οι 27 υπουργοί της ΕΕ στην περίπτωση της Αλβανίας, και 26 στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, συμφώνησαν ότι οι δύο χώρες πληρούν τα κριτήρια για έναρξη των συνομιλιών, το βουλγαρικό βέτο εμπόδισε την πρόοδο και των δύο χωρών στην πορεία της ΕΕ αυτή τη φορά. Άφησε επίσης την Αλβανία χωρίς ημερομηνία για συνομιλίες, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας είναι συνδεδεμένη με εκείνη της γειτονικής της, Βόρειας Μακεδονίας.
Οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τις δύο χώρες τον Μάρτιο του 2020. Ωστόσο, εξαρτούσαν επίσης την έναρξη των διαπραγματεύσεων από την εκπλήρωση ορισμένων απαιτήσεων για την Αλβανία και καμία για τη Βόρεια Μακεδονία.
Αργότερα, η Βουλγαρία έθεσε ορισμένα ζητήματα με την εφαρμογή της συμφωνίας καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών από τη Βόρεια Μακεδονία. Η βουλγαρική πλευρά απαιτεί από τους Σκοπιανούς να παραδεχτούν ότι η γλώσσα και η ταυτότητά τους είναι παρακλάδι της Βουλγαρίας και ισχυρίζεται ότι ο γείτονάς της έχει «εδαφικές, μειονοτικές και ιστορικές αξιώσεις» έναντι της Βουλγαρίας. Οι Σκοπιανοί έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί τους ισχυρισμούς και δεν επιτεύχθηκε συμφωνία παρά τις πολλές συζητήσεις μεταξύ των μερών.
Διαβάστε ακόμη:
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών