Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Πολύτσανης Πωγωνίου

Φωτογραφία - Baruta Photography

Η σημερινή μονή αρχικά ήταν μετόχι της μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της καλούμενης και «Παναγιά του Μωροδέτου», η οποία κτίσθηκε την εποχή του Ιουστινιανού μέχρι των χρόνων του Κωνσταντίνου του Πωγωνάτου (527-685). 
Φαίνεται ότι η μονή αυτή υπήρχε μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 17ου αιώνα, διότι επ’ονόµατι αυτής εξεδόθη χρυσόβουλο γραμµένο στα ελληνικά Σερµπάν Βοεβόδα του Β΄ Καντακουζηνού. 

Το πρώην μετόχι και νυν μονή του Αγίου Αθανασίου κτίστηκε γύρω στα 1080 στη θέση Μπροδέτσι της Πολύτσανης. Μετά την καταστροφή της μονής, οι μοναχοί εγκαταστάθηκαν στην σημερινή υπάρχουσα μονή, ίσως το 1611, όπως εξάγεται από επιγραφή σε μια τοιχογραφία της Θεοτόκου, όπου αναφέρεται «Δέησις του δούλου του Θεού Δαµασκηνού ιεροµονάχου» έτος «ζρθ» . 

Ο ναός του Μετοχίου είναι βυζαντινού ρυθμού, η στέγη είναι τοξοειδής, υποστηρίζεται επί 6 στύλων και φαίνεται ότι παριστά αετό αναπεπταµένο. Ολόκληρο το εσωτερικό του ναού καλύπτεται µε τοιχογραφίες. Ο ναός επισκευάστηκε το 1513. 

Είχε η μονή του Αγ. Αθανασίου και σχολή την οποία ίδρυσε ο επίσκοπος Δρυϊνουπόλεως Σοφιανός. Μεταξύ των ηγουμένων της μονής μνημονεύεται ο Δαµιανός, ο οποίος αναγκάσθηκε το 1792 να εκποιήσει στην κοινότητα Σέλτσης, όσο μέρος είχε υπό την κτήση της η μονή επί του όρους Κρυονερίου αντί 4.000 γροσιών, για να εξαγοράσει τα ιερά σκεύη και άμφια της μονής που είχαν διαρπάξει οι Γαρδικιώτες. Μεταξύ των μοναχών αναφέρεται και ο Σοφιανός, επίσκοπος Δρυϊνουπόλεως.

Η κοινοτική ενοριακή μονή Αγ. Αθανασίου Πολύτσανης ήταν πτωχότατη, µε περί τα 80 στρεµ. γη καλλιεργήσιµη, ένα μικρό δάσος περίπου 50 στρεµ. και ελάχιστα έπιπλα και σκεύη. Μικρό ποσό διετεθόταν υπέρ των σχολείων Πολύτσανης.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια