Το νέο όνομα του λεγόμενου βαλκανικού μίνι Σένγκεν θα είναι "Open Balkan", όπως φαίνεται να αποφάσισαν οι Βούτσιτς, Ράμα και Ζάεφ στο φόρουμ των Σκοπίων, όπου οι τρεις ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν 1 συμφωνία και 2 μνημόνια συνεργασίας.
Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα θέλουν να υπογράψουν μια συμφωνία μετά το φόρουμ, η οποία σύμφωνα με αυτούς θα διευκολύνει την κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών και ανθρώπων μεταξύ των τριών χωρών.
Οι ηγέτες υπερασπίστηκαν την πρωτοβουλία ως μέσο για να πείσουν την ΕΕ για την πρόοδο της ολοκλήρωσής τους.
Ζάεφ: Ένας νέος άνεμος συνεργασίας φυσά σήμερα στα Σκόπια
«Ένας νέος άνεμος συνεργασίας φυσάει σήμερα στα Σκόπια», ήταν οι εναρκτήριες παρατηρήσεις του Ζόραν Ζάεφ στο Οικονομικό Φόρουμ των Σκοίων, το οποίο συγκέντρωσε τους αρχηγούς των κρατών της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας.
Στο φόρουμ, που στοχεύει στην αύξηση της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας, συμμετείχαν επίσης περισσότερες από 300 επιχειρήσεις από τις τρεις χώρες.
«Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι τα Βαλκάνια δημιουργούν υψηλό επίπεδο κατανόησης ότι η οικονομική διασύνδεση και η δημιουργία μιας ζωντανής οικονομικής περιοχής των Βαλκανίων είναι μια αμοιβαία φιλοδοξία», δήλωσε ο Ζάεφ.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε επίσης ότι αυτές οι προσπάθειες έχουν την πλήρη υποστήριξη τόσο του προέδρου Βούτσιτς όσο και του πρωθυπουργού Ράμα.
Σύμφωνα με τον Ζάεφ, μόνο μια διασυνδεδεμένη περιοχή μπορεί να προχωρήσει προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Το 2023 δεν θα υπάρχουν σύνορα μεταξύ των χωρών μας, λέει ο Βούτσιτς
Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία πρέπει να παραμείνουν ενωμένες προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο οικονομικής συνεργασίας μεταξύ τους.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Βούτσιτς τόνισε ότι «πρέπει να αφήσουμε το παρελθόν πίσω» και να κοιτάξουμε προς το μέλλον για να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ζωή για τους πολίτες.
Σύμφωνα με τον Σέρβο πρόεδρο, η κύρια προτεραιότητα είναι η κατάργηση των συνόρων μεταξύ των τριών χωρών έως το 2023.
«Ένας από τους όρους είναι η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Το δεύτερο είναι να δούμε αν οι κυβερνήσεις μας μπορούν να φτάσουν άμεσα σε αυτά τα αποτελέσματα. Εάν ξεπεράσουμε όλες αυτές τις αδυναμίες της διοίκησής μας ή όχι, και αν το πετύχουμε, δεν θα έχουμε πλέον σύνορα έως την 1η Ιανουαρίου 2023. Τα σύνορα θα παραμείνουν, αλλά όχι για τους πολίτες μας », είπε.
Ράμα: Η περιφερειακή συνεργασία μας φέρνει πιο κοντά στην ΕΕ
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα υπερασπίστηκε την ιδέα μιας στενότερης περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας ως «σωστή πρωτοβουλία», αλλά και «καθυστερημένη».
Η περιοχή δεν μπορεί να συνεχίσει να παραμένει όμηρος του παρελθόντος από οποιαδήποτε άποψη και όποιος δεν καταλαβαίνει πόσο μικροί είμαστε όταν είμαστε χωριστά, όταν πρόκειται για την ανάπτυξη των οικονομιών μας, να δημιουργήσουμε περισσότερους χώρους εργασίας, να ανοίξουμε νέες προοπτικές για καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ειδικά για τη νεολαία μας, είναι καταδικασμένος να ζήσει στο παρελθόν », είπε ο Ράμα.
Διαβάστε ακόμη:
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών