Το σχέδιο προσέλκυσης κονδυλίων της ΕΕ συζήτησαν οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων


Οι ηγέτες των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων συζήτησαν σχέδια για την προσέλκυση έως και 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, το ένα τρίτο του ΑΕΠ της περιοχής, σε επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα Τίρανα την Πέμπτη.

Η σύνοδος διοργανώθηκε από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βαρχέλι. Πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Ιουνίου, το οποίο αναμένεται να αποφασίσει σχετικά με την πρόοδο ένταξης στην ΕΕ ορισμένων χωρών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, καθώς και τη σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου στις 5 Ιουλίου, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση της ένταξης στην περιοχή.

Η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία μπορούν τώρα να επωφεληθούν από 9 δισ. Ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ που χορηγούνται μέσω του Μέσου Προενταξιακής Βοήθειας (IPA-III), το οποίο προσφέρει οικονομική και τεχνική βοήθεια βάσει έργων .

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να εγκρίνουν αυτό το οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο αξίας 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο Βαρχέλι, και τώρα οι χώρες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου πρέπει να παρουσιάσουν κοινά έργα σε υποδομές, διασύνδεση, ενέργεια ή ψηφιοποίηση. Επιπλέον, έως και 21 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα μπορούν να παρασχεθούν σε επενδύσεις από την ΕΕ προς την Παγκόσμια Τράπεζα.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βαρχέλι μετά τη σύνοδο κορυφής, ο Ράμα επαίνεσε τη γενναιόδωρη υποστήριξη της ΕΕ.
«Η ΕΕ έχει κάνει το μέρος της, τώρα είναι η σειρά μας να κάνουμε το ρόλο μας», είπε.

Τον Νοέμβριο του 2020, οι 6 χώρες ενέκριναν το σχέδιο δράσης για την κοινή περιφερειακή αγορά (CRM) για το 2021-2024 στη Σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου στη Σόφια

Ο Βαρχέλι επαίνεσε την εφαρμογή της από τότε, δηλαδή τη συμφωνία για την απαλλαγή των τιμολογίων περιαγωγής στην περιοχή από τον Ιούλιο του 2021 και προέτρεψε για ταχύτερη πρόοδο με την ελεύθερη κυκλοφορία στην περιοχή, την αναγνώριση των διπλωμάτων και την κατάργηση των απαιτήσεων για άδειες εργασίας.

Τόνισε ότι η επιτυχία του οικονομικού σχεδίου της ΕΕ στον ΠΟ εξαρτάται από την καθιέρωση στην πράξη του CRM.

Ο Ράμα εκ μέρους του επαίνεσε το CRM, το οποίο είπε ότι προτιμά να αποκαλέσει « Περιφερειακό Σένγκεν » - μια αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία με επικεφαλής τους Βούτσιτς, Ράμα και Ζάεφ για τη δημιουργία μιας κοινής περιοχής αγοράς, η οποία αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από άλλες χώρες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ο Βούτσιτς είχε συνοψίσει το έργο ως «παλιά Γιουγκοσλαβία, συν Αλβανία».

Το Κοσσυφοπέδιο συγκεκριμένα είχε αντιταχθεί στην πρωτοβουλία και ζήτησε τη διαδικασία του Βερολίνου να ηγηθεί του έργου για μια κοινή αγορά, προκειμένου να αποφευχθεί η κυριαρχία της Σερβίας.

Η πρωτοβουλία CRM που ξεκίνησε πέρυσι θα μπορούσε σύντομα να μεταφερθεί από τη Διαδικασία του Βερολίνου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφεραν οι Ράμα και Βαρχέλι.

Όλες οι χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής των Τιράνων ζήτησαν σήμερα από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να καταργήσουν τους περιορισμούς των μετακινήσεων που σχετίζονται με την πανδημία για τους πολίτες του ΠΟ. Ωστόσο, ο Βαρχέλι διευκρίνισε ότι τέτοιες αποφάσεις παρέμειναν σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια