Η UNESCO ζητά την παύση των έργων στο Αργυρόκαστρο - Προσπάθεια παραπλάνησης από την κυβέρνηση Ράμα

Η κατασκευή της παράκαμψης στην πόλη του Αργυροκάστρου συνεχίζεται, αν και η UNESCO ζήτησε να σταματήσει.

Μια έκθεση της UNESCO σχετικά με την κατάσταση των εγγεγραμμένων πολιτιστικών κληρονομιών κάνει αναφορά και στο Αργυρόκαστρο και την επικείμενη απειλή που μπορεί να προκαλέσει αυτό το έργο, η οποία αποσκοπεί στην παράκαμψη της κυκλοφορίας αυτοκινήτων 
Η UNESCO είχε ζητήσει αναθεώρηση από τότε που η Αλβανική κυβέρνηση παρουσίασε το έργο το 2016, η οποία τρία χρόνια αργότερα είπε ότι θα αναστείλει το έργο, αλλά δεν το έκανε.

Ωστόσο, σε μια έκθεση αφιερωμένη στο Αργυρόκαστρο, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα επανεξέτασης μιας νέας πρότασης για το έργο παράκαμψης το 2021, με την UNESCO να ζητά πρόσθετες πληροφορίες, κάτι που η αλβανική κυβέρνηση δεν έκανε.
 Υπό αυτές τις συνθήκες, η UNESCO πρόκειται να εγκρίνει ψήφισμα που απαιτεί την παύση των κατασκευαστικών εργασιών, καθώς και την αποστολή ειδικών για την εξέταση των συνθηκών στο Αργυρόκαστρο και να κάνει τις κατάλληλες συστάσεις αναλόγως.

Δεδομένου ότι το Αργυρόκαστρο κατατάσσεται μεταξύ των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, καμία παρέμβαση δεν μπορεί να γίνει χωρίς έγκριση ή σύσταση, καθώς μπορεί να βλάψει τις πολιτιστικές αξίες.

Επιχείρηση παραπλάνησης από την κυβέρνηση Ράμα
Η υπουργός Πολιτισμού της Αλβανίας Έλβα Μαργαρίτι,  ισχυρίστηκε ότι η UNESCO δεν έχει ζητήσει την παύση εργασιών στην παράκαμψη του Αργυροκάστρου, επιρρίπτοντας ευθύνες στα ΜΜΕ που το ανέφεραν.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Αργυρόκαστρο ανέφερε:
«Λυπάμαι για όλη την κακοποίηση που έχει γίνει στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με την επικοινωνία που είχαμε με την UNESCO. Διατηρήσαμε την επικοινωνία με την UNESCO από τα πρώτα στάδια όπως κάνουμε για οποιοδήποτε τέτοιο έργο. Είχαμε μια επικοινωνία από αυτούς τον Ιούνιο και δεν ζήτησαν την αναστολή των έργων… θέλουν να φέρουν μια αποστολή παρακολούθησης εμπειρογνωμόνων, όπως συνέβη σε πολλές άλλες περιπτώσεις."

Ωστόσο, το επίσημο ψήφισμα που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της UNESCO αναφέρει ότι από τον Μάρτιο του 2021, «το Κράτος Μέρος δεν παρείχε περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινίσεις μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της έκθεσης σχετικά με την κατάσταση διατήρησης»
Αναφέρει επίσης:
«Συνιστάται στην Επιτροπή να ζητήσει από το Κράτος Μέρος να σταματήσει αυτό το έργο έως ότου μια αποστολή να αξιολογήσει τον αντίκτυπό της… και να διατυπώσει συστάσεις».
Στο σχέδιο αποφάσεων δηλώνεται για άλλη μια φορά ότι η Επιτροπή «ζητά επειγόντως από το Κράτος Μέρος να σταματήσει την κατασκευή της παράκαμψης έως ότου μια αποστολή Παρακολούθησης επισκεφθεί το σημείο για να εκτιμήσει εάν το έργο προκάλεσε ή θα προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά "

Αυτές οι δηλώσεις δημοσιεύθηκαν στο σχέδιο έκθεσης και το ψήφισμα δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο της UNESCO.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια