Ποιος ήταν ο Ιωάννης Πουτέτσης από τη Λιούντζη Αργυροκάστρου

Ο Ιωάννης Πουτέτσης ήταν από τις σημαντικότερες προσωπικό­τητες του αντάρτικου αγώνα στην Ήπει­ρο πριν την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων.
Γεννήθηκε το 1878 στο χωριό Στεγόπολη στην Λιούντζη Αργυροκάστρου. 

Με τη συμμετοχή του σε ένοπλες επιχειρήσεις στα ηπειρωτικά βουνά, από το 1906, σταδιακά αναδείχθηκε στις τάξεις του Ηπειρωτικού Κομιτάτου, φέροντας το ψευδώνυμο Καπετάν Βοργιάς. Δημιούργησε σώμα από 35 άντρες και άρχισε επαναστατική δραστηριότητα στην ύπαιθρο. Προστάτευε τους κατοίκους από τις τουρκικές αυθαιρεσίες και πολέμησε δυναμικά την ρουμανική προπαγάνδα. 

Με το αντάρτικο σώμα του έδωσε αρκετές μάχες εναντίον των οθωμανικών δυνάμεων και την προάσπιση των δικαιωμάτων των Ηπειρωτών σε μία από αυτές, στην Τσούκα των Αγίων Σαράντα, κυκλώθηκε αιφνιδιαστικά, από προδοσία, και δολοφονήθηκε (Σεπτέμβρης 1912) λίγες μέρες πριν την έναρξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου. Το κεφάλι του μεταφέρθηκε στο Δέλβινο. 
Η απώλεια του Πουτέτση, ενός από τους ικανότερους οπλαρ­χηγούς της Α’ Διεύθυνσης, είχε πολύ σο­βαρό αντίκτυπο, τον καιρό μάλιστα που το Ηπειρωτικό Κομιτάτο επεδίωκε την ε­νίσχυση της ένοπλης δραστηριότητας για την αντιμετώπιση των τουρκικών και αλβανικών τμημάτων που δρούσαν στην Ήπειρο και μάλιστα λίγες μόνο ημέρες πριν ξεσπάσει ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος.

Γλυπτό με την προτομή του Ιωάννη Πουτέτση βρίσκεται στο κέντρο των Ιωαννίνων, στην Πλατεία Ρολογιού. Στην προτομή ο Πουτέτσης αναπαρίσταται σε νεαρή ηλικία. Το κεφάλι του είναι ελαφρώς στραμμένο προς τα αριστερά. Έχει μουστάκι και φοράει παραδοσιακή στολή. 
Το εικονιζόμενο μνημείο ήταν ήδη έτοιμο από το 1940, αλλά ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος δεν επέτρεψε την τοποθέτησή του, η οποία τελικά έγινε το 1954. Πρόκειται για ένα εξαιρετικής ποιότητας έργο σε λευκό μάρμαρο, δουλεμένο με άριστη τεχνική, που παραπέμπει σε μεγάλο γλύπτη του μεσοπολέμου, του οποίου όμως το όνομα δεν κατέστη δυνατό να προσδιοριστεί.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια