Ελλάδα προσγειώσου! ΟΧΙ διακρίσεις μεταξύ των γιών σου

Αυτή τη φορά, παρόλο επίκαιρο, δεν θα σου θυμίσω το 1821! Αν και αιωρούνται ξεχασμένες οι ψυχές των χιλίων (και) πεσόντων, όπως ξεχασμένη η ιστορία και οι θυσίες τους!
Θα σου θυμίσω όμως το «ΟΧΙ» και την προσφορά των κοντακιανών προγόνων, αυτών στις επάλξεις της γειτονιάς σου εκτός των συνόρων! Αυτών που σε υποδέχτηκαν (μαζί και τα παιδιά σου) ως Μητέρα, καθώς δυσκολεύονταν να πιστέψουν ότι παρέμενες «Μητριά» τους! Σε υποδέχτηκαν εκεί που 28 χρόνια πιο πριν από το «ΟΧΙ» του Μεταξά, το 1912-1919, και εσύ τους είχες προσβάλει με «ΟΧΙ» σου, μάλιστα πιο σκληρό από το «ΌΧΙ» του Μεταξά!

Πολλοί σκεπτόμενοι, τουλάχιστον από εμάς, ακούγοντας τον χαιρετισμό που, επ’ ευκαιρία της επετείου του «ΌΧΙ», απηύθυνε προς τους απόδημους Έλληνες ο Υφυπουργός Εξωτερικών, συνειδητοποίησαν ότι και σε αυτό τον αγώνα η προσφορά και οι θυσίες των κοντακιανών μας προγόνων σαν να μη είχαν τιμητική, καθώς ο χαιρετισμός απευθύνονταν σε απόδημους, αν και εμείς στα πάτρια εδάφη είμαστε αυτόχθονες, όσο αυτόχθονες και οι Έλληνες της ελληνικής Ηπείρου.

Για τους αγωνιστές του 1821, καθώς τα 200 χρόνια Ελληνικής Επανάστασης οδεύουν προς το τέλος, ακόμα δε υποκλίθηκες! Ούτε ανέφερες τους δικούς μας φαντάρους της φωτογραφίας που μας άφησε παρακαταθήκη το «Ηπειρωτικό Μέλλον» 81 χρόνια πριν.
Ίσως να μη άγγιξαν τους «ταγούς» σου οι κατάρες των περίπου 5.000 αγωνιστών και ευεργετών που συνέδραμαν τον αγώνα του 1821! Ίσως και οι κατάρες των 438 λεβεντόπαιδων τα οποία, όντας στα λημέρια σου, έδραξαν τα όπλα για ν’ ακουστεί και η βορειοηπειρωτική τους ιαχή: «αέρας»! Αυτών όπου δημιούργησαν ξεχωριστό λόχο, υπό την 5 η Μεραρχία της Κρήτης, όπου σε όλα τα πεδία μαχών η προσφορά και οι θυσίες τους ήταν υπεράνω των γενικότερων θυσιών, καθώς ο αγώνας τους είχε και άλλο συμβολισμό. Και δεν ήταν μόνο αυτοί! Ήταν περίπου άλλοι 100.000, όλος ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός, καθώς συνέδραμε τον αγώνα, καθώς η συμμετοχή του ήταν ενιαία! Αναφέρσου λοιπόν και στα λεβεντόπαιδα της φωτογραφίας και στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και μην επιτρέπεις διακρίσεις, καθώς δεν σου ταιριάζει ούτε να καταχωνιάζεις!

Ο βορειοηπειρωτικός Λόχος
Εκείνες τις μέρες του 1940, αναφέρει η εφημερίδα «Ηπειρωτικό Μέλλον», ο βορειοηπειρωτικός πληθυσμός περίμενε με κομμένη την ανάσα τους Έλληνες ελευθερωτές. Κόπτονταν να τους προσφέρουν στέγη στα δικά τους σπίτια. Να τους προσφέρουν τρόφιμα από το δικό τους μερίδιο. Να γιάνουν τις πληγές τους οι Βορειοηπειρώτισσες μανάδες. Ζούσαν όλοι με τον παλμό του αγώνα. Με την ελπίδα της ελευθερίας. Σε κάθε παράθυρο ανέμιζε από μια ελληνική σημαία. Τις είχαν υφάνει στους αργαλειούς και τις φύλαγαν στην κασέλα γι’ αυτήν την ημέρα. Με αυτόν το βαθιά κρυφό πόθο ζούσαν οι Βορειοηπειρώτες.

Ας αναφερθούμε καλύτερα (προσθέτει) στις αναμνήσεις του Δημήτριου Μαστέλλου, αγωνιστή από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας. «Μαζί με τον Κώστα, και οι δυο πληγωμένοι, βρήκαμε καταφύγιο στο σπίτι της Αμαλίας Ζιώγκα στους Βουλιαράτες. Μόλις μας είδε η κυρα-Αμαλία, συγκινημένη γονάτισε, έσκυψε το αρχοντικό της μαντηλοφορεμένο κεφάλι και φίλησε τα πόδια μας. “Μα τι κάνετε”, είπαμε και οι δυο μ’ ένα στόμα! “Είχα ορκιστεί να φιλήσω τα πόδια των ελευθερωτών μας. Τα πόδια των πρώτων Ελλήνων στρατιωτών που θα έφθαναν στο χωριό μας, στο σπιτικό μας ελευθερωτές”, μας είπε. Τα μάτια της έσταζαν δάκρυα…». Τα λόγια αυτά τα λένε όλα!

Άραγε όλα τα παραπάνω γιατί δεν τα έλαβε υπόψη της η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και ο υπουργός τους κ. Βρούτσης; Γιατί δεν τα έλαβε υπόψη η κυβέρνηση Τσίπρα που επέτρεψε τον κ. Κατρούγκαλο να περάσει τον επαίσχυντο νόμο, περί 35 και 40 χρόνων διαμονής στην Ελλάδα για να γίνουμε νεοέλληνες, όταν Έλληνες ήμασταν στην Αλβανία;

Γιατί ο νόμος της κυβέρνησης Τσίπρα, αν και στα τελευταία της, ενώ ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης και της Ν. Δημοκρατίας, δεν βρίσκει εφαρμογή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρόλο που είχε υποσχεθεί, προεκλογικά και μετεκλογικά, ότι θα τον εφαρμόσει;

Γιατί επέτρεψε στους κ. Βρούτση και νυν κ.Χατζηδάκη να μας αγνοούν, αναμένοντας την έγκριση του «Αγίου Πέτρου; Αγνοούν εμάς τους «δυο φορές Έλληνες», σύμφωνα με τον αείμνηστο άλλοτε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο! Και το χειρότερο; Ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ έδωσε επιδόματα και στους μετανάστες, νόμιμους και παράνομους, εμάς ούτε που μας θυμήθηκε! Γιατί όλο αυτό το μίσος απέναντί μας;

Καλές οι πρωτοβουλίες της ΑΣΑ για συνεχείς διαμαρτυρίες, όπως και της επιτροπής διανοούμενων, να απευθυνθούν με επιστολές προς τον πρωθυπουργό και άλλους θεσμούς! Αν και με χαϊδέματα και λογοτεχνικές πινελιές δεν μετριέται το μπόι μας, οπότε πρέπει να υπενθυμίζουμε και ιστορικές μνήμες, καθώς εκεί που μας χρωστούν να μη μας θεωρούν και επαίτες!

Τηλέμαχος Λαχανάς 

Διαβάστε ακόμη:


Σχόλια