Εμπλοκή τουρκικών υπηρεσιών στη δολοφονία Κατσίφα βλέπει Αλβανός δημοσιογράφος

Εμπλοκή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών βλέπει ο Αλβανός δημοσιογράφος, Kastriot Myftaraj, με άρθρο του που ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα, παραμονές της 28ης Οκτωβρίου. Ο κύριος Myftaraj, επίσης, χαρακτηρίζει τη δολοφονία Κατσίφα ως αναίτια, επιβλαβής για το αλβανικό κράτος, το οποίο -σύμφωνα με τον κύριο Myftaraj- εναντιώθηκε στον εαυτό του.

Ακολουθεί το άρθρο του κυρίου Myftaraj, μεταφρασμένο στα ελληνικά:

Αύριο είναι η επέτειος θανάτου του Έλληνα μειονοτικού Κατσίφα, ο οποίος σκοτώθηκε στους Βουλιαράτες Δρόπολης ανήμερα της εθνικής εορτής της Ελλάδας.
Όταν πέθανε ο Κατσίφας, η Αλβανική Κρατική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικές δυνάμεις αφού έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών πυροβολώντας με όπλο. Υποστηρίχθηκε λοιπόν επίσημα ότι ο Κατσίφας είχε σκοτωθεί από αστυνομικούς.
Τρία χρόνια αργότερα, μετά από διερεύνηση του γεγονότος, η Εισαγγελία της Αλβανίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Κατσίφας είχε αυτοκτονήσει και γι' αυτό ζήτησε από το δικαστήριο να βάλει στο αρχείο τη σχετική ποινική υπόθεση. Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη που έκανε η Εισαγγελία η αυτοκτονία επιβεβαιώνονταν επειδή ο Κατσίφας είχε πληγές που προκαλούνται στην περίπτωση που η κάννη του όπλου έχει επαφή με το σώμα
Η επίσημη αναφορά για το συμβάν από την Αστυνομία πριν από τρία χρόνια έγινε με βάση την αναφορά που έκανε ο διοικητής της επιχειρησιακής ομάδας.

Ομάδα της πιο εξειδικευμένης αλβανικής αστυνομικής διεύθυνσης, RENEA, αντιμετώπισε τον ένοπλο Κατσιφά. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο Κατσίφας βρισκόταν υπό παρακολούθηση. Μπορεί κανείς να πιστέψει ότι μια ομάδα εξειδικευμένων αστυνομικών κάνει λάθος νομίζοντας ότι σκότωσαν έναν άνθρωπο που στην πραγματικότητα αυτοκτόνησε; Και δεν θα έπρεπε η επιχείρηση να βιντεοσκοπηθεί από απόσταση ασφαλείας. Πού είναι το βίντεο; Είναι κατανοητό ότι η αυτοκτονία είναι ένα χοντρό αστυνομικό ψέμα.
Είναι κατανοητό ότι η αυτοκτονία επινοήθηκε αργότερα. Ήμουν παρών στην εκπομπή 360 μοιρών στο RTV Ora πριν τρία χρόνια, λίγες μέρες μετά το γεγονός, όταν η Κρατική Αστυνομία χρησιμοποίησε τον δημοσιογράφο Φερντινάντ Ντερβίσι για να κυκλοφορήσει το ψέμα της αυτοκτονίας.

Διαφώνησα με το παραπάνω επιχείρημα. Ο συντονιστής της εκπομπής δήλωσε ότι θα συνεχίσουμε την συζήτηση στην επόμενη εκπομπή τη Δευτέρα. (Αυτή η συζήτηση γινόταν την Πέμπτη)
Ο Ντερβίσι τη Δευτέρα είχε πει εκ των προτέρων στον συντονιστή της εκπομπής ότι αν ήμουν εγώ, αυτός (Ντερβίσι) δεν θα ερχόταν σε εκείνη την εκπομπή για να πει τα αποκλειστικά νέα του για το γεγονός. Ψεύτικες ειδήσεις στην πραγματικότητα. Οπότε ο Ντερβίσι στην εκπομπή της Δευτέρας είπε ελεύθερα ψέματα. Και μετά επισημοποιήθηκε από την Εισαγγελία το ψέμα που έριξε ο Ντερβίσι.

Η δολοφονία του Κατσίφα ήταν περιττή και επιβλαβής γιατί δημιούργησε θαυμασμό στο πρόσωπο ενός Έλληνα ήρωα στην αλβανική επικράτεια. Θα έπρεπε να επιτραπεί στον Κατσίφα να περάσει τα σύνορα και τότε το αλβανικό κράτος θα μπορούσε να απαιτήσει την παράδοσή του βάσει διεθνών κανόνων. Η δολοφονία του Κατσίφα ήταν ένα από εκείνα τα γεγονότα που προκαλούν συνέπειες.
Σε αυτή την περίπτωση το αλβανικό κράτος εναντιώθηκε τραγικά στον εαυτό του.

Εξήγηση για την αναίτια αυτή δολοφονία θα πρέπει να αναζητηθεί στη στενή συνεργασία της Αλβανικής Πολιτείας με την Τουρκική Αστυνομία και Χωροφυλακή (Xhandarmërinë).
Η Τουρκία ενδιαφέρεται η  Αλβανική Αστυνομία να σκοτώνει Έλληνες μειονοτικούς καθώς, έτσι, δημιουργούνται εντάσεις και επιπλοκές μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.
Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες που βρίσκονται στην Αλβανία δεν στερούνται ανταμοιβών για τέτοιου είδους δολοφονίες για να εκμεταλλευτούν την αδερφικότητα (arcadash) που δημιουργήθηκε μεταξύ αλβανικής αστυνομίας και τουρκικής.
Δεν είναι τυχαίο ότι το γεγονός συνέβη λίγους μήνες μετά τον ορισμό του Ardi Veliu ως επικεφαλής της Κρατικής Αστυνομίας, ο οποίος έχει σπουδάσει στην Τουρκία και είναι γνωστός για τις στενές διασυνδέσεις με τους Τούρκους. Στην πρώτη ελληνική εθνική εορτή που ο Ardi Veliu ήταν επικεφαλής της Κρατικής Αστυνομίας συνέβη ένα τέτοιο γεγονός.
Η δολοφονία του Κατσίφα ήταν μια κάλυψη (μυστική ενέργεια) των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών που χρησιμοποίησε η Αλβανική Κρατική Αστυνομία

Μετάφραση - Επιμέλεια: apenadi.blogspot.com

Διαβάστε ακόμη:



Σχόλια