Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αλβανία

Η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι για τους επόμενους 6 μήνες, η Αλβανία εισέρχεται σε επίσημη κατάσταση έκτακτης ανάγκης όσον αφορά την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό που εκδόθηκε από την κυβέρνηση, οι ενεργειακοί φορείς θα πρέπει να αναστείλουν όλες τις επενδύσεις, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι κανένας δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να ξεπεραστεί η κατάσταση. 
Η επίσημη ανακοίνωση σημειώνει ότι η Αλβανία θα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 15 Απριλίου 2022. Η σημερινή απόφαση σηματοδότησε το πρώτο βήμα της κυβέρνησης στη σύνταξη πιθανών σεναρίων που θα βοηθήσουν την Αλβανία να αντιμετωπίσει την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Ράμα στις 3 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, το KESH, το OST και το OSHEE θα πρέπει να αναστείλουν όλα τα επενδυτικά σχέδια προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος.

Αυτή είναι η τρίτη φορά, τα τελευταία τρία χρόνια που η Αλαβνία μπαίνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τον σεισμό του 2019 και την πανδημία, ένα χρόνο αργότερα.
Μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» δηλώνεται συνήθως από την ανώτατη κυβερνητική αρχή, η οποία στην Αλβανία είναι ο πρωθυπουργός, σε περιπτώσεις που υπάρχει κατάσταση που ενέχει κίνδυνο ή/και επηρεάζει μεγάλη ομάδα ανθρώπων ενώ παρουσιάζει υψηλό κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό.

Μπάσα: «Δεν υπάρχει ενεργειακή κρίση, μόνο διαφθορά και κακοδιαχείριση»
Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ενεργειακή κρίση, αλλά «κρίση διαφθοράς, κακοδιαχείρισης, με σκοπό και σχέδιο».
«Έχετε δει τους ισολογισμούς των ενεργειακών φορέων. Έχετε δει πώς το καλοκαίρι πουλάνε σε χαμηλότερη τιμή και μήνες αργότερα το αγοράζουν για τριπλάσια τιμή μέσω πλασματικών διαγωνισμών, με τα χρήματα που συλλέγονται από τους φορολογούμενους », δήλωσε ο Μπάσα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών χαρακτήρισε τις δύο εταιρείες που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή και την προμήθεια ενέργειας ως «επιχειρήσεις που βυθίζονται στη διαφθορά».
«Υπάρχει αφθονία για τον Έντι Ράμα και τους κλέφτες του KESH και του OSHEE, 10 εκατομμύρια ευρώ αδικαιολόγητα χρήματα μεταξύ της τιμής της αγοράς και του ποσού που αγοράζουν την ενέργεια», είπε ο Μπασά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΚ, ο Ράμα θέλει να εκμεταλλευτεί την καταστροφή για να καλύψει τις τρύπες στον κρατικό προϋπολογισμό που άνοιξαν μέσω διεφθαρμένων διαγωνισμών.
«Είναι υπεύθυνος για την τρέχουσα κατάσταση. Σήμερα αστειεύεται μόνο για να στρέψει την προσοχή αλλού. Η κυβέρνηση του Ράμα αρνείται να ακούσει τις εκκλήσεις του λαού και απορρίπτει το ορθολογικό μας σχέδιο επειδή έχει το δικό του σχέδιο να κλέψει τον αλβανικό λαό. Βρισκόμαστε στο κοινοβούλιο για αυτήν τη μάχη και για άλλους λόγους, για την αποκατάσταση της νομιμότητας στη χώρα ».
Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση ανέβασε επίσημα το δημόσιο χρέος στο 80% και προειδοποίησε ότι παράλληλα με τις συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα μπορεί να φτάσει το 100%.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια