Αλβανία: Για υπεξαίρεση 3,6 εκατομμυρίων ευρώ κατηγορείται ο Υπουργός που συνελήφθη

Νέες λεπτομέρειες αποκάλυψε η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK) σχετικά με τις έρευνες που οδήγησαν στη σύλληψη του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Lefter Koka.
Η έρευνα συνδέεται με το έργο του αποτεφρωτηρίου του Ελμπασάν. Το SPAK κατηγορεί τον Koka ότι υπεξαίρεσε πάνω από 3,6 εκατ. ευρώ μέσω των δύο εταιρειών που κατέχουν την παραχώρηση και ήταν υπεύθυνες για τις κατασκευαστικές εργασίες.

Σύμφωνα με τον SPAK, μια από τις εταιρείες που κέρδισε την παραχώρηση, η «Albtek Energy» sh.pk «δεν υπέκυψε σε καμία από τις προπαρασκευαστικές φάσεις» και ότι «κανένας από τους κανόνες που προβλέπει ο νόμος δεν τηρήθηκε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού». .
Ο υπουργός Περιβάλλοντος ήταν ο αρμόδιος τότε για την επίβλεψη της προμήθειας και διανομής των δημοσίων πόρων, καθώς και ο υπεύθυνος για την οργάνωση της όλης διαδικασίας παραχώρησης σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Το SPAK αναφέρει επίσης ότι οι δύο εμπλεκόμενες εταιρείες, τόσο η «Albtek Energy» και η «Integrated Technology Services» έχουν κάνει πληρωμές σε δευτερεύουσες εταιρείες για υπηρεσίες που δεν εκτελέστηκαν ποτέ.
Η Εισαγγελία κατηγόρησε επίσης τον Koka ότι έλαβε δύο πληρωμές από τις δύο αυτές εταιρείες – μία για 2,95 εκατ. ευρώ και μία για 735 χιλ. ευρώ – με σκοπό να τις ευνοήσει στον αγώνα παραχώρησης.

Ο πρώην υπουργός μπόρεσε να λάβει αυτά τα χρήματα από την Albtek Energy and Integrate Technology Services, δημιουργώντας ένα πλασματικό σχέδιο που είχε σκοπό να τους κάνει να φαίνονται σαν υπεργολάβοι που προσλάμβαναν άλλες δευτερεύουσες εταιρείες – που ανήκουν σε μέλη της οικογένειας του Koka ή άλλους γνωστούς – για εργασίες που σχετίζονται με την κατασκευή του αποτεφρωτηρίου του Ελμπασάν, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Ο Koka κατηγορείται για διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ οι δύο διαχειριστές των προαναφερόμενων εταιρειών, Stela Gugalli και Klodian Zoto, κατηγορούνται για διαφθορά υψηλόβαθμων κρατικών στελεχών και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πολλά άλλα πρόσωπα βρίσκονται επίσης υπό διερεύνηση.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια