Αλβανία: Συνελήφθη πρώην Υπουργός για διαφθορά

Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής Δυρραχίου, Λευτέρ Κόκα, συνελήφθη από τις διωκτικές αρχές μετά από εντολή του Ειδικού Σώματος Καταπολέμησης της Διαφθοράς (SPAK).
Το κατηγορητήριο του SPAK επιβεβαίωσε το Ειδικό Δικαστήριο που ζήτησε ποινή φυλάκισης για τον πρώην Υπουργό.

Ο Κόκα συνελήφθη το πρωί στο σπίτι του στο Δυρράχιο, ενώ, αναμένεται το SPAK να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για τη σύλληψη.

Ο πρώην υπουργός κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας για υποθέσεις αποτεφρωτηρίων.
Ο φάκελος αποτελεί μέρος των ερευνών του SPAK τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ, υπάρχουν υποψίες πως εμπλέκονται περισσότερα στελέχη στην υπόθεση.

Στις τελευταίες εκλογές ο Κόκα εκλέχθηκε βουλευτής με το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά λίγες ημέρες μετά από τις εκλογές παρέδωσε την έδρα.
Διετέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος από το 2013 έως το 2017, στην πρώτη κυβέρνηση Ράμα, ως βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ενσωμάτωσης(LSI). To 2019 μετά την απόφαση της αντιπολίτευσης να παραδώσει τις έδρες ο Κόκα διαφοροποιήθηκε από αυτής την απόφαση, έτσι στις εκλογές του 2021 συμμετείχε (και εκλέχθηκε) με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με το LSI να καταγγέλλει τον Κόκα στο SPAK για τις υποθέσεις με τα αποτεφρωτήρια. 

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Τίρανα, Γιούρι Κιμ, με ανάρτηση της στο Twitter επαίνεσε το Ειδικό Σώμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς και επανέλαβε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Μπάσα : Οι κατηγορίες μας αποδείχθηκαν σωστές
Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα αντέδρασε στη σύλληψη του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Λευτέρ Κόκα λέγοντας ότι οι κατηγορίες του ΔΚ «αποδείχθηκαν σωστές».
«Η σύλληψη του υπουργού από το υπουργικό συμβούλιο του Ράμα αποδεικνύει ότι οι κατηγορίες μας ήταν σωστές, αυτό που καταγγέλλαμε ήταν απολύτως βάσιμο. Φυσικά, κανείς δεν πιστεύει ότι είναι το μεγάλο ψάρι», είπε ο Μπάσα.

Αν και αναφέρθηκε στη σύλληψή του ως «νίκη», ο Μπάσα είπε ότι υπάρχουν άλλοι που πρέπει να τεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
«Αυτοί που βρίσκονται πραγματικά πίσω από αυτή την υπόθεση των 400 εκατομμυρίων ευρώ είναι ο Edi Rama, ο Damian Gjiknuri, ο Erion Veliaj, ο Arben Ahmetaj, ο Klodian Mërtiri και πολλοί άλλοι Όσο αυτή η ενέργεια είναι ημιτελής, δεν θα υπάρχει δικαιοσύνη για αυτήν την τρομερή υπόθεση που έχει κάνει τους Αλβανούς φτωχότερους», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή είναι «απλώς η αρχή μιας διαδικασίας»

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια