Ραγδαία η εξάπλωση της Όμικρον στην Ελλάδα - Σε τι ποσοστό εντοπίζεται, ποια τα συμπτώματα

Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα το τελευταίο τριήμερο, με τη μετάλλαξη Όμικρον να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς. Σε τι ποσοστό εντοπίζεται και ποια είναι τα συμπτώματα.

Η επέλαση της επιδημίας στην Ελλάδα έχει προκαλέσει αναστάτωση τόσο στους πολίτες όσο και στις αρχές της χώρας. Το τελευταίο τριήμερο ανακοινώθηκαν συνολικά 86.065 κρούσματα κορονοϊού. Συγκεκριμένα 21.657 στις 28 Δεκεμβρίου, 28.828 στις 29 Δεκεμβρίου, και 35.580 στις 30 Δεκεμβρίου.
Η κυβέρνηση οδηγήθηκε στη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά του ιού στη χώρα.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, από τις 6:00 το πρωί σήμερα Πέμπτη (30/12) ισχύουν τα εξής:
  1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας τύπου ffp2 ή ΚΝ95, ή διπλή μάσκα χειρουργική ή υφασμάτινη με σύσταση την υψηλής προστασίας, τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και στα μέσα μεταφοράς, αλλά και για το προσωπικό εστίασης. Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας τύπου ffp2 ή ΚΝ95, όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  2. Ωράριο στην εστίαση μέχρι τις 12, τραπέζια με μετρικές αποστάσεις έως 6 άτομα, απαγορεύεται για ορθίους. Στην αλλαγή του χρόνου (Παραμονή Πρωτοχρονιάς) τα μαγαζιά θα δουλέψουν ως τις 02.00, ενώ απαγορεύεται η μουσική για όσο θα ισχύουν τα νέα μέτρα.
  3. Οι αθλητικοί χώροι και τα γήπεδα θα λειτουργούν με 10% πληρότητα με ανώτατο όριο τα 1000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα γίνονται κεκλεισμένων.
  4. Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίων πασχόντων, επισκεπτήριο με PCR 48 ωρών και αυστηροποίηση επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία.
  5. Τηλεργασία στο έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με κυλιόμενο ωράριο.
Μετάλλαξη Όμικρον: Σε τι ποσοστά εντοπίζεται
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ.Τσακρής τόνισε πως η μετάλλαξη Όμικρον έχει ήδη κυριαρχήσει, τουλάχιστον στην Αττική, καθώς σε δείγματα που ελήφθησαν την τελευταία εβδομάδα, αποδεικνύεται ότι τα ποσοστά της παραλλαγής Ομικρον στην κοινότητα είναι πλέον στο 70%.
Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον καθηγητή Νίκο Παπαϊωάννου «Από τις 19 Δεκεμβρίου και μετά ανιχνεύουμε ειδικά το φορτίο του στελέχους Όμικρον στα λύματα της Θεσσαλονίκης και μπορούμε να εκτιμήσουμε το ποσοστό της συχνότητάς του σε σχέση με το Δέλτα. Με βάση τις μετρήσεις 8 ημερών, εκτιμούμε ότι το ποσοστό της Όμικρον, σε σχέση με το Δέλτα, βαίνει αυξανόμενο από 3% στο δείγμα της 19/12 μέχρι 32% στο δείγμα της 26/12. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα εκτιμάται ότι θα έχει κυριαρχήσει πλήρως μέχρι τις 9 Ιανουαρίου».

Μετάλλαξη Όμικρον: Ποια είναι τα συμπτώματα
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου η "Όμικρον" διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα στελέχη. Είναι υπερ-μεταδοτική, ο χρόνος επώασης είναι βραχύτερος και γι΄ αυτό αναθεωρήθηκαν οι οδηγίες καραντίνας, ενώ διαφέρει επίσης και στην κλινική εικόνα.
Όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι πιο προστατευμένοι. Ο κίνδυνος όμως παραμένει σημαντικός για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Παράλληλα, τόνισε ότι η παραλλαγή Όμικρον διαφέρει και στην κλινική εικόνα αφού εκδηλώνεται συχνότερα με:
  • Καταρροή
  • Πονοκέφαλο
  • Κόπωση
  • Φτέρνισμα
  • Πονόλαιμο 
Πιο σπάνια οι νοσήσαντες εμφανίζουν βήχα, υψηλό πυρετό αλλά απώλεια γεύσης-όσφρησης.

Νέο πρωτόκολλο καραντίνας
Νέο πρωτόκολλο καραντίνας ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό και όσους νοσούν ή έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα, οι οποίες είναι διαφορετικές ανάλογα με το αν κάποιος είναι ανεμβολίαστος ή εμβολιασμένος με μία, δύο ή τρεις δόσεις ενώ νέες οδηγίες ισχύουν και για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Οι νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ
Α1. Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με λοίμωξη από Sars-Cov-2
Απομόνωση πέντε (5) ημερών και επιστροφή στην εργασία με ή χωρίς αρνητικό testing εάν είναι ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα. Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2).

Α2. Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που έχει εκτεθεί στον Sars-Cov-2
i. Για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εμβολιασμένο και με ενισχυτική δόση:
Συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους με υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού test την 3η ημέρα από την έκθεση.
ii. Για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εμβολιασμένο με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J:
Συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους με υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού test την 1η, 3η και 5η-7η ημέρα από την έκθεση.

Σε κάθε περίπτωση, οι Επιτροπές Λοιμώξεων κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος δύνανται να λάβουν οποιοδήποτε επιπλέον μέτρο για αποφυγή διασποράς της λοίμωξης και περιορισμού της νόσου.

Γενικός πληθυσμός
Β1. Άτομα με λοίμωξη από Sars-Cov-2 – Απομόνωση:
• Παραμονή σε απομόνωση επί πέντε (5) ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
• Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο - προεξάρχοντος του πυρετού- ελαττώνονται, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει χωρίς άλλα συμπτώματα, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας.
• Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.

Β2. Άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα – Καραντίνα:
Β2α. Για άτομα εμβολιασμένο και με ενισχυτική δόση:
Χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για δέκα (10) ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5η ημέρα από την έκθεση.

Β2β. Για άτομα εμβολιασμένα με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J ή ανεμβολίαστους:
• Παραμονή στο σπίτι για πέντε (5) ημέρες και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
• Την 5η ημέρα διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test).
• Μετά την 5η ημέρα, χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.
• Για πληθυσμιακές ομάδες των οποίων η εργασία συνδέεται άρρηκτα με την λειτουργία του κράτους και τις υποδομές ζωτικής σημασίας, τα μέλη την Επιτροπής θα εξετάσουν τυχόν διαφοροποιημένες οδηγίες κατόπιν εισηγήσεων και των αρμόδιων Υπουργείων.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή θετικού εργαστηριακού ελέγχου, τα άτομα της κατηγορίας Β2 (Καραντίνα) μεταπίπτουν στην κατηγορία Β1 (Απομόνωση) και εφαρμόζουν τις αντίστοιχες οδηγίες.
Αναφορικά με την χρήση μάσκας τα μέλη της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες εφιστούν την προσοχή στην όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή αυτής.
/ news247.gr

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια