Η συμμαχία του οργανισμού τουρκικών κρατών και τα διεθνή ερείσματα Ερντογάν

Πολλές φορές έχω αναφερθεί στην αναμενόμενη προσπάθεια του Ερντογάν να δημιουργήσει διεθνή ερείσματα και αντισυμμαχίες, για να εξισορροπήσει την δική μας προσπάθειά να δημιουργήσουμε συμμαχίες στην περιοχή μας και αφετέρου για να αυξήσει το δικό του πολιτικό βάρος (και την απεξάρτηση του).

Και ένα από τα σημαντικά του βήματα είναι η προσπάθεια στρατηγικής συνεργασίας με τους Τουρκογενείς λαούς της περιοχής, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική, αφενός γιατί βρίσκεται στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας με τεράστιους ενεργειακούς πόρους και αφετέρου είναι η γέφυρα της Ανατολής και της Δύσης (λόγω και της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει το Ιράν στις σχέσεις του με την Δύση).

Σήμερα ανακοινώθηκε η δημιουργία του "Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας του Οργανισμού Τουρκικών κρατών" στον οποίο μετέχουν ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Αλίγιεφ, ο Πρόεδρος του Καζακστάν Τοκάγιεφ, ο Πρόεδρος της Κιργιζίας Τζαπάροφ, ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Μιρζιγιόγιεφ, ο Πρωθυπουργός της παρατηρήτριας Ουγγαρίας Όρμπαν και το Τουρκμενιστάν που συμμετέχει πρώτη φορά ως παρατηρήτρια χώρα, με τον Πρόεδρο Μπερντιμουχαμέντοφ.
Ο Ερντογάν πολύ έξυπνα προέβαλε ένα χαρακτήρα συμβατό με τις επιταγές της Δύσης στην μηχανισμό του Οργανισμου, ώστε να μην πυροδοτήσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις, ένα ακόμη βήμα στην προσπάθειά του να ηγηθεί του Ισλαμικού κόσμου με επίκεντρο τους Τουρκογενείς πληθυσμούς.

Συγκεκριμένα δήλωσε:
«Ως Τουρκία προτείνουμε την ίδρυση “Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών” για να δράσουμε από κοινού».
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την καταπολέμηση όλων των μορφών τρομοκρατίας, ιδιαίτερα των εστιών κακού όπως η PKK-YPG, η ΝΤΑΕΣ και η FETÖ. Πρέπει να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας στο εν λόγω θέμα»…«Πρέπει μαζί να πραγματοποιήσουμε κοινά έργα για την πράσινη ανάπτυξη».

Προσπαθεί δε να επιτύχει διεθνή αναγνώριση της κατεχόμενης Κύπρου ως ΤΔΒΚ, όπως παρακίνησε τους συμμετέχοντες να κάνουν:
«Βασίζομαι στην πολύτιμη υποστήριξη σας για την χαλάρωση της απομόνωσης και του εμπάργκο που υφίστανται οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Τουρκικού Κόσμου. Πρέπει να δράσουμε από κοινού στον αγώνα ενάντια σε καταστρεπτικά ρεύματα όπως η Ισλαμοφοβία και ξενοφοβία που είναι η μάστιγα της εποχής μας. Επιθυμούμε ειλικρινά να δούμε την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου μεταξύ μας το προσεχές διάστημα, έτσι ώστε να γίνει η οικογενειακή μας φωτογραφία πιο πλούσια», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

O Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, από την πλευρά του επικρότησε τις προτάσεις του Ερντογάν λέγοντας τα εξής στην ομιλία του:
«Ο αδερφός μου (ο Ερντογάν) έδειξε ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι μόνο του στον κόσμο και πως η Τουρκία θα είναι πάντα στο πλευρό του. Σήμερα, έχουμε ένα κοινό όραμα μεταξύ των χωρών του Τουρκικού Κόσμου. Αυτό το κοινό όραμα πρέπει να στηριχθεί σε μια γερή βάση.»….«Ο διάδρομος Zangezur θα διασυνδέσει τον Τουρκικό Κόσμο και θα διασυνδέσει εμάς με την Ευρώπη».

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ZANGEZUR
Με τον διάδρομο Zangezur, το Αζερμπαϊτζάν καθίσταται ο κύριος συγκοινωνιακός κόμβος στους διαδρόμους Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου στην καρδιά της Ευρασίας.
Μέσω του διαδρόμου αυτού (ακολουθώντας την όδευση Κίνα-Χώρες Υπερκαυκασίας-Κασπία-Αζερμπαϊτζάν-διάδρομος Zangezur-Τουρκία-ΕΕ), θα μεταφέρονται τα προϊόντα της Κίνας στην ΕΕ μέσω Τουρκίας, αναβαθμίζοντας οικονομικά, πολιτικά και γεωστρατηγικά την Τουρκία.

Η δημιουργία του διαδρόμου Zangezur είναι ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της νίκης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ επί των Αρμενίων. Συγκεκριμένα η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν Γκαφάροβα είχε δηλώσει ξεκάθαρα για τους στόχους της σύγκρουσης με την Αρμενία, που υποκινήθηκε από την Τουρκία:
"Ένα από τα σημαντικά αποτελέσματα αυτής της μεγάλης νίκης είναι η ιστορική ευκαιρία για την κατασκευή του διαδρόμου Zangezur, ο οποίος θα δημιουργήσει άμεση σύνδεση μεταξύ των χωρών μας".

Ο διάδρομος όχι μόνο θα ενώσει σε μία στρατηγική συμμαχία τις τουρκογενείς χώρες με ονομαστικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν άνω των 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και με σημαντικό δυναμικό φυσικών πόρων, αλλά θα αυξήσει επίσης τη στρατηγική σημασία του Αζερμπαϊτζάν.
Ο σχηματισμός του διαδρόμου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σε 2 χρόνια, και αποτέλεσε πρόσφατα θέμα διαπραγματεύσεων της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

ΣΗΜ: Καλό είναι να λάβουμε υπ΄όψη τις κινήσεις του Ερντογάν στις αναλύσεις και εκτιμήσεις που κάνουμε για το μέλλον του ιδίου και της Τουρκίας, καθώς και τις προσπάθειες του για τις αντι-συμμαχίες και τα διεθνή ερείσματα που προσπαθεί να δημιουργήσει.

Στέλιος Φενέκος
Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών και Υποναύαρχος ε.α

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια