Αλβανία: 6 Μαρτίου πιθανή ημερομηνία για τις ενδιάμεσες εκλογές

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή τοπικών ενδιάμεσων εκλογών. Πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή εκλογών στους έξι δήμους που έχουν μείνει χωρίς δήμαρχο, ενώ σήμερα έδωσε τις ημερομηνίες διεξαγωγής τους.
Ο Μέτα πρότεινε τις ημερομηνίες 27 Φεβρουαρίου ή 6 Μαρτίου για τις εκλογές. Συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ταουλάντ Μπάλα. Ο τελευταίος είπε στο τέλος της συνάντησης ότι ο Μέτα έχει ορίσει ημερομηνία για τις 6 Μαρτίου.

Η 6η Μαρτίου είναι προφανώς η πιο πιθανή εναλλακτική, καθώς ο αρχηγός του κράτους εξέφρασε επίσης την ανάγκη να δοθεί χρόνος για να προετοιμαστούν οι θεσμοί. Ο πρόεδρος είπε ότι δεν είχε στείλει καμία επίσημη πρόσκληση σε κανένα πολιτικό κόμμα για διαβούλευση.
Αντίθετα, πρόσθεσε, η πρόσκληση θα είχε σταλεί σε όλους ανεξαιρέτως τους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς ρωτήθηκε γιατί συναντήθηκε μόνο με εκπροσώπους της πλειοψηφίας.

Ο Μέτα είπε ότι ανησυχεί μήπως το ΣΚ θα μποϊκοτάρει τις εκλογές και ότι θα υπάρξει αντίθεση στην ημερομηνία που όρισε ο πρόεδρος, ενώ πρόσθεσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από την πλειοψηφία ότι δεν θα συμβεί.
«Δεν θα θέλαμε να κάνουμε συζητήσεις, τουλάχιστον με την πλειοψηφία, για οποιαδήποτε νομική ή διαδικαστική συζήτηση. Για να μοιραστώ μαζί σας μια τελευταία ανησυχία που είχα, είπα ότι δεν ξέρω εάν η πλειοψηφία μποϊκοτάρει τις εκλογές και αν μια τέτοια διαδικασία θα αξίζει τον κόπο.

Έλαβα διαβεβαιώσεις από τον κ. Μπάλλα ότι είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για τις εκλογές και κατανοούν κάθε απόφαση για την ημερομηνία. «Δεν υπήρξε διαβούλευση με τα κόμματα, έγινε διαβούλευση με τους εκπροσώπους της πλειοψηφίας στη Βουλή» , είπε ο Μέτα.
Ο τελευταίος ρωτήθηκε αν θα υπάρξουν συναντήσεις με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει », είπε στους δημοσιογράφους. 

Διαβάστε ακόμη:


Σχόλια