Αλβανία: Εγκρίθηκε ο νέος εκλογικός κώδικας


Το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα τις τροπολογίες στον εκλογικό κώδικα σε μια συνεδρίαση της ολομέλειας γεμάτη εντάσεις μεταξύ βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης.

Ο νέος Εκλογικός Κώδικας ψηφίστηκε με 97 ψήφους υπέρ (χρειάζονταν τουλάχιστον 84 για την έγκρισή του), 15 βουλευτές το καταψήφισαν, ενώ 5 απείχαν.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα είπε ότι ήταν βέβαιος πως ο νέος εκλογικός κώδικας θα εγκριθεί στο Κοινοβούλιο, παρά τις αντιρρήσεις της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αρχηγός της Κυβέρνησης, τόνισε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει κάνει πολλά για να επιτύχει συμβιβασμό για τη μεταρρύθμιση.

Η σημερινή συνεδρία χαρακτηρίστηκε από έντονες συζητήσεις μεταξύ των μερών. Ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και εκπρόσωπος της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο Πολιτικό Συμβούλιο, Damian Gjiknuri, ανέφερε τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να ψηφιστεί το σχέδιό τους, προσθέτοντας ότι διορθώνει τις ανωμαλίες στο τρέχον εκλογικό σύστημα, ενώ η βουλευτής Rudina Hajdari αντιτάχθηκε στις τροπολογίες στον εκλογικό κώδικα και επιχείρησε να αποτρέψει κι άλλους βουλευτές να τις ψηφίσουν.

Μέτα: Η ψήφιση των τροπολογιών κλείνει την πόρτα της ΕΕ
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, κάλεσε το Κοινοβούλιο να μην ψηφίσει τις τροπολογίες στον Εκλογικό Κώδικα, λέγοντας πως είναι κάτι που «θα παραβίαζε τη συμφωνία της 5ης Ιουνίου, οδηγώντας σε κλειστές πόρτες προς την ένταξη στην ΕΕ».

Ο Μέτα έκανε αυτήν την έκκληση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Βόσνιο ομόλογό του Σέφικ Ντζαφέροβιτς, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αλβανία.

«Ελπίζω να φωτιστεί η λεγόμενη πλειοψηφία και η λεγόμενη κοινοβουλευτική αντιπολίτευση. Κανείς δεν πρέπει να σκεφτεί να κλείσει τις πόρτες της Αλβανίας προς την ένταξη στην ΕΕ, διότι όποιος υψώνει το χέρι ενάντια στη συμφωνία της 5ης Ιουνίου, σηκώνει επίσης το χέρι ενάντια στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ », δήλωσε ο Πρόεδρος Μέτα.

"Ο πρόεδρος θα δημοσιεύσει ονόματα όλων εκείνων που θέλουν να κάνουν κάτι τέτοιο, εκείνων που θέλουν να στείλουν στην Αλβανία 30 χρόνια στο παρελθόν ...", πρόσθεσε, επιμένοντας ότι θα επικροτήσει όλα τα μέρη που σέβονται τη συμφωνία της 5ης Ιουνίου.

Ενωμένη Αντιπολίτευση κατά Ράμα
Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπασά, χαρακτήρισε την υιοθέτηση του νέου εκλογικού κώδικα ως αντισυνταγματική, λέγοντας πως καταστρέφει τη συναίνεση που επιτεύχθηκε στις 5 Ιουνίου καθώς επίσης πως προκαλεί ένα ισχυρό πλήγμα στην ένταξη στην ΕΕ».

Σε ανάρτησή του στο Twitter , ο Μπάσα έγραψε ότι «ο Ράμα δεν θα πάρει μαζί του την Αλβανία και τους Αλβανούς. Τίποτα δεν θα τον σώσει από την απώλεια και την τιμωρία που τον περιμένει ».

Μετά την υιοθέτηση του νέου Εκλογικού Κώδικα, η αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ένταξη, Μόνικα Κρυεμάδι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Ράμα δεν συμφώνησε για «ένα σύστημα ανοικτών καταλόγων επειδή φοβάται την ετυμηγορία του λαού».

Επιπλέον, ο Κρυεμάδι είπε ότι η σημερινή πράξη στη βουλή απομακρύνει την Αλβανία από την ευρωπαϊκή πορεία.

«Ο δειλός έδειξε για άλλη μια φορά ότι φοβάται τους πολίτες και την ετυμηγορία τους. Έδειξε για άλλη μια φορά ότι φοβάται το κόμμα του και πάνω απ 'όλα την ελεύθερη ψήφο των Αλβανών. Όχι μόνο δεν ήθελε ένα σύστημα ανοικτού καταλόγου για τους Αλβανούς, αλλά αντίθετα προετοίμασε την απομάκρυνση της Αλβανίας από την ΕΕ », δήλωσε ο Κρυεμάδι.

Σχόλια