Αλβανία: Επιδεινώθηκε η διαφθορά το 2021

Η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας έδειξε ότι το επίπεδο της διαφθοράς στην Αλβανία έχει επιδεινωθεί σε σύγκριση με το 2020. Η Αλβανία κατέλαβε την 110η θέση από τις 180 χώρες της λίστας.

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, ζήτησε να υπάρξει άμεση διαδικασία προβληματισμού σχετικά με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας που έδειξε ότι ο δείκτης διαφθοράς της Αλβανίας επιδεινώθηκε το 2021.
Με ανάρτησή του στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, ο Μέτα είπε ότι τα στοιχεία της έκθεσης είναι σύμφωνα με την αντίληψη του κοινού και τις διαφορετικές προειδοποιήσεις που έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια του έτους.
«Αυτά τα στατιστικά, δυστυχώς, είναι σε πλήρη συμφωνία με την πεποίθηση και αντίληψη του ευρύτερου κοινού καθώς και με τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις που έχω κάνει εδώ και καιρό, σχετικά με τα χαμηλά επίπεδα δημοκρατίας στη χώρα μας, την έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις ελευθερίες, την αξιοποίηση της πανδημίας για περαιτέρω ενίσχυση του αυταρχισμού, την έλλειψη λογοδοσίας σε όλα τα επίπεδα, την κατάχρηση δημοσίων πόρων μέσω παραχωρήσεων, ΣΔΙΤ και αποτεφρωτήρια, τις σκληρές συνθήκες που συνεχίζουν να σκοτώνουν την ελπίδα και να αναγκάζουν συνεχώς τους Αλβανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα, και να χτίσουν το μέλλον τους στο εξωτερικό», έγραψε ο Μέτα.

Επιπλέον, υπήρξε δημόσια αντίδραση από τον σημερινό πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η εξάπλωση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης δεν επιτρέπει στη χώρα να ευημερήσει.
«Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι το κύριο εθνικό συμφέρον της χώρας μας στις μέρες μας – για να μπορέσουμε μια μέρα να απελευθερώσουμε το έθνος και τους θεσμούς του από τους διεφθαρμένους. Παρόλο που μια μικρή ομάδα ανθρώπων προσπαθεί να κρατήσει όμηρο το μέλλον μας, τώρα ανήκει στους Αλβανούς», είπε ο Μπάσα.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια