Οι κιτς τελετές υπερ-προβολής εξοπλισμών μας προσβάλλουν διεθνώς

Παρακολούθησα την κιτς εκδήλωση υποδοχής των αεροσκαφών Rafale, που περισσότερο ταίριαζε σε μία τριτοκοσμική χώρα με ηγέτες τύπου Καντάφι και Χουσεϊν, παρά σε μία χώρα της ΕΕ η οποία έχει Δημοκρατία, αυτοπεποίθηση, διεθνές κύρος και αυτοσεβασμό.
Οι παρουσιάσεις οπλικών συστημάτων με αυτόν τον τρόπο, με αψίδες από πίδακες νερού που εκτόξευαν πυροσβεστικά οχήματα, με ρητορικές υπερβολές και άκαιρες ιστορικές αναφορές, με μπούρδες περί όπλων που είναι έτοιμα να επιχειρήσουν για την ευρωπαϊκή ειρήνη και με την συμμετοχή του Διευθύνοντος της Dassault, του Γάλλου πρέσβυ και της πολιτικής ηγεσίας, προεξάρχοντος του αρχηγού της κυβέρνησης δεν τιμάει την χώρα μας ούτε ως Δημοκρατία αλλά ούτε και την κυβέρνηση που εμφανίζεται τελείως τριτοκοσμική χωρίς αυτοσεβασμό.

Ήταν προφανές ότι όλη η καρακιτς τελετή στήθηκε για να εντυπωσιασθεί η ακροδεξιά υπερεθνικιστική πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος, γιατί σε κανένα εχέφρονα Δημοκράτη Έλληνα δεν προσέφερε κάτι αυτή η υπερβολή ει μη μόνον προβληματισμό και επιφύλαξη για την ανεύθυνη στρατιωτικοποίηση της πολιτικής.
Η δημόσια διακήρυξη δε διά στόματος πρωθυπουργού ότι δεν θα φορολογούνται τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα που αφορούν πτήσεις, επιχειρήσεις αλεξιπτωτιστών, τις επιχειρήσεις των υποβρυχίων, τις υποβρύχιες καταστροφές και την ναρκαλιεία, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό, καθώς τις αποζημιώσεις των στελεχών που παρέχουν ιατρική βοήθεια με αεροπορικά μέσα, ήταν εσφαλμένη, προσωποπαγής και εντάσσεται στις προσπάθειες εντυπωσιασμού.

Εάν ήθελε πραγματικά να αναγνωρίζει η χώρα την προσφορά τους και την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων έργων, θα έπρεπε να αυξήσει αναλογικά τα ίδια τα επιδόματα, δια νόμου, με διαβούλευση και σωστή θεσμική προετοιμασία.
Η απαλλαγή φόρων από το μικρόφωνο σε μία τέτοια τελετή δημιουργεί εσφαλμένη διάκριση, πέραν του ότι δεν είναι οι μόνες κατηγορίες εργαζομένων που προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην χώρα, με κίνδυνο και αυταπάρνηση.

Εδώ και καιρό κρούω τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση ότι στρατιωτικοποιεί επικίνδυνα την πολιτική με την υπερ-προβολή των εξοπλισμών και δίνει εσφαλμένη διεθνή εικόνα για την χώρα.
Όμως η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει ως θρίαμβο την αγορά των αεροσκαφών και των φρεγατών, και μάλιστα ως το αποφασιστικό εργαλείο που θα αποτρέψει την Τουρκία από το να συνεχίσει τις προκλήσεις και τις διεκδικήσεις της.

Τεράστιο σφάλμα, γιατί κανένα οπλικό σύστημα, πλην των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, δεν διασφαλίζει αποφασιστικό στρατηγικό αποτέλεσμα από μόνο του.
Η οιαδήποτε αποτρεπτική μας ικανότητα βασίζεται στην συνεκτική ισχύ (και λειτουργική αποτελεσματικότητα) του τριγώνου Λαός-Κυβέρνηση-Ένοπλες Δυνάμεις.
Μόνο τους οι εξοπλισμοί, τα Rafale και οι Belhara, όσο και να προβάλλονται, δεν μπορούν να εγγυηθούν την αποτρεπτική μας ικανότητα, εάν η συνοχή του συγκεκριμένου τριγώνου αμφισβητείται καθημερινά λόγω αναποτελεσματικών και αντιφατικών Πολιτικών, αδύναμων αποφάσεων και κοινωνικού διχασμού!

Στέλιος Φενέκος
Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών και Υποναύαρχος ε.α

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια