Τι περιλαμβάνει η νέα διάταξη για την Εθνική Σύνταξη των Βορειοηπειρωτών

Σε μερική διόρθωση του νόμου 4387/2016 και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 7 που αφορά την Εθνική Σύνταξη, για τους Βορειοηπειρώτες, προσανατολίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τρία χρόνια μετά την υπόσχεση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη να «διορθώσει τις άδικες για τους ομογενείς μας στην Αλβανία πρόνοιες της σημερινής νομοθεσίας που δημιουργούν προσκόμματα στη θεμελίωση πλήρους δικαιώματος εθνικής σύνταξης.»
Σύμφωνα με την διάταξη, που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ που αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή το επόμενο διάστημα, όσοι Βορειοηπειρώτες (ή ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση) έχουν βγει στη σύνταξη μέχρι το 2022 για να δικαιούνται πλήρες ποσό Εθνικής Σύνταξης απαιτούνται 32 έτη νόμιμης και μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα, και για κάθε έτος που υπολείπεται των 32 ετών αφαιρείται το 1/32 από το ποσό της Εθνικής Σύνταξης.
Για όσους βγαίνουν στη σύνταξη από το 2023 και μετά προστίθεται ένα έτος κάθε χρόνο στα έτη μόνιμης και νόμιμης διαμονής, που απαιτούνται για να δικαιούται κάποιος το σύνολο της Εθνικής Σύνταξης.

Η διάταξη που φέρνει στη δημοσιότητα ο «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει:
«Ειδικά για τους ομογενείς με αλβανική ιθαγένεια και ομογενείς που προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ενωση, το ποσοστό μείωσης της εθνικής σύνταξης υπολογίζεται μεταβατικά με βάση τα τριάντα δύο (32) έτη νόμιμης και μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα, με έτος αφετηρίας υπολογισμού το 1990. Το ως άνω ποσοστό μείωσης της εθνικής σύνταξης προσαυξάνεται ανά έτος αναλογικά μέχρι και το 2030. Για ομογενείς οι οποίοι είναι ήδη συνταξιούχοι εξ ιδίου δικαιώματος λόγω γήρατος, το ποσό της εθνικής σύνταξης επανυπολογίζεται με βάση τριάντα δύο (32) έτη νόμιμης και μόνιμης διαμονής, από 1ης/1/2022. Επίσης επανυπολογίζεται το ποσό της εθνικής σύνταξης των δικαιοδόχων προσώπων που λαμβάνουν σύνταξη κατά μεταβίβαση από δικαιούχο ομογενή του πρώτου εδαφίου»

Σύμφωνα λοιπόν με τη διάταξη αυτή, εάν κάποιος συνταξιοδοτήθηκε το 2016, γίνεται επανυπολογισμός της σύνταξής του και για να μπορεί να παίρνει 384 ευρώ της Εθνικής Σύνταξης, που αντιστοιχεί σε συνταξιούχους με 20 έτη ασφάλισης (ή 345 € με 15 έτη), θα πρέπει να έχει 32 έτη μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα. Για κάθε έτος που υπολείπεται των 32 θα του αφαιρείται 1/32 από το ποσό της σύνταξης. 

Έαν κάποιος συνταξιοδοτηθεί το 2024, για να μπορεί να παίρνει 384 ευρώ της Εθνικής Σύνταξης, που αντιστοιχεί σε συνταξιούχους με 20 έτη ασφάλισης, θα πρέπει να έχει 34 έτη μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα. Για κάθε έτος που υπολείπεται των 34 θα του αφαιρείται 1/34 από το ποσό της σύνταξης. 

Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αντίδραση της Βορειοηπειρωτικης κοινότητας απέναντι σε αυτήν την διάταξη, η οποία ακόμη δεν έχει εισαχθεί προς ψήφιση, απέχει όμως από αυτό που είχε υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στελέχη της κυβέρνησης σε επαναλαμβανόμενες συναντήσεις με εκπροσώπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Όπως επίσης γεγονός είναι πως απέχει πολύ από την κατάργηση της 40ετίας που έχει ζητήσει η Βορειοηπειρωτική κοινότητα, ακόμη και από την 30ετία που είχε αφήσει να διαρρεύσει ως πληροφορία η κυβέρνηση.
Σημαντικό επίσης ζήτημα είναι με ποιο έγγραφο θα υπολογίζεται η νόμιμη διαμονή. Εάν είναι αυτό της ταυτότητας Ομογενούς, ξεκίνησε να χορηγείται μετά το 1998, Εάν είναι αυτό της πενταετής βίζας, ξεκίνησε να χορηγείται μετά το 1995.

Όπως φαίνεται η λύση στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, απέχει κατά πολύ από τις υποσχέσεις της και από τις προσδοκίες των Βορειοηπειρωτών, οπότε, πιθανότατα αναμένονται αντιδράσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια

  1. Να συνεχιστεί ο αγώνας μέχρι την κατάργηση της 40 ετιας. Η νέα διάταξη είναι ξανά ρατσιστικη, η διάκριση από τον ελλαδητη εργαζόμενο με 20 χρόνια ολοφανερη και η γραφειοκρατία θα ζει και θα βασιλεύει σε βάρος των Βόρειο.Ηπειρωτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών