Ραντάτες Δρόπολης

Μαζί με το Κρα είναι σχεδόν τα μικρότερα χωριά της Δρόπολης. Οι Ραντάτες συνορεύουν νότια με τ’ άλλα χωριά της Μαύρης, δεξιά με την Άνω Επισκοπή, βόρεια με τα Ελλαδίτικα χωριά, και απέναντι έχει την ωραία δροπολίτικη κοιλάδα του Δρίνου και το χωριό Γεωργουτσάτες.

Ραντάτες (οι). (Το Ραντάτι με αλβανοποιημένη κατάληξη).
Η κατάληξη - άτες του χωριωνυμίου μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο σχηματισμός του προήλθε από τους απογόνους κάποιου Ράντα που κατοίκησαν εδώ. Μια άλλη εκδοχή ότι σχηματίστηκε από τη λέξη αράδα, = αραδάτες, επειδή τα σπίτια του ήταν χτισμένα στην αράδα (σειρά). Με αποκοπή του [ α ] έγινε [Α] ραδάτες – Ραδάτες-, Ραντάτες.

Ο Παναγιώτης Αραβαντινός (Χρονογραφία τ Β' σ. 364) το γράφει: “Ραντάταις” κι ετυμολογεί το χωριονύμιο ως ελληνικό.
Οι Ραντάτες, έστω και μικρό χωριό και όχι σε καλό τοποθετημένο χώρο, είναι από τα πιο αρχαία χωριά της Δρόπολης και γι’ αυτό υπάρχουν ένα σωρό έγγραφα και άλλα αντικείμενα.

Στα Δίπτυχα της Μονής Δρυάνου αναγράφονται ονόματα χωριών της Δρόπολης που για “ψυχική σωτηρία" πρόσφεραν στην Μονή ενισχύσεις περίπου τον 13 -αιώνα μ.Χ., ανάμεσά τους και το χωριό αυτό
Ο Παναγιώτης Αραβαντινός στα “Χρονικά της Ηπείρου” γράφει “… Μέχρι το 1840 τα περισσότερα των χωρίων της Δροπόλεως ήσαν ιδιόκτητα, ανήκον δηλαδή εις πλουσίους τουρκοαλβανούς αγάδες, ελάχιστα ήσαν ελεύθερα… τα ονομαζόμενα “ιμπλιάκια». Ούτος ιδιόκτητα χωρία ήσαν η Κολοριτσή,η Γλύνα, ...η Άνω Επισκοππή, οι Ραντάταις».

Οι Ραντάτες το 1990 μετρούσαν 105 κατοίκους με περίπου 22 οικογένειες, ενώ μετά από 15 χρόνια είχε εγγεγραμμένους στο ληξιαρχείο 113 άτομα με περίπου 23 οικογένειες.
Είχε δικό του σχολείο, σαν μικρό χωριό, αλλά τα παιδιά φοιτούσαν στο σχολείο της Άνω Επισκοπής
Οι Ραντάτες το πλήρωσε πολύ ακριβά με την μετανάστευση μετά το 1990, όπου έμειναν στο χωριό μόνον 7 οικογένειες τρίτης ηλικίας.

Λευτέρης Κοντός
sfeva.gr

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια