Αλβανία: Στο 6,2 % ο πληθωρισμός` τον Απρίλιο

Στο 6,2% αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός στην Αλβανία τον Απρίλιο, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή του από το 2001, σύμφωνα με την Αλβανική Στατιστική Υπηρεσία (INSTAT). Οι τιμές συνεχίζουν να επιβαρύνουν το πορτοφόλι του καταναλωτή, ενώ οι μικρές αγροτικές επιχειρήσεις τίθενται σε επισφαλή θέση, καθώς τα τρόφιμα και οι μεταφορές έχουν σημειώσει τις υψηλότερες αυξήσεις με 3,56% και 1,23% αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, οι τιμές των λιπαρών ουσιών αυξήθηκαν σχεδόν κατά 25%, ακολουθούμενες από τα γαλακτοκομικά (17,1%), τα δημητριακά (16,7%), τα γλυκά (4,3%), το κρέας (7,8%) και τα λαχανικά (5,2%). Επίσης, το INSTAT αναφέρει σημαντικές μειώσεις στις εισαγωγές διάφορων αγροδιατροφικών προϊόντων στην Αλβανία, όπως το λάδι (-11,8%) και τα δημητριακά (-4,1%), λόγω της ραγδαίας αύξησης του κόστους.

«Η αύξηση στις τιμές του κρέατος στα γαλακτοκομικά ήταν μεταξύ 7%-15%, κάτι που συνεπάγεται μεγάλη ανασφάλεια για μια μικρή επιχείρηση», τονίζει η Rezearta Caushaj της εταιρείας Agr.al, η οποία εφοδιάζει τους καταναλωτές στα Τίρανα με φρέσκα φρούτα, λαχανικά και κρέας.

Δείτε ακόμη:

Σχόλια