Μπορέλ: Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Τζόζεπ Μπορέλ κάλεσε χθες Δευτέρα 16/5 για επείγουσα έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Υπάρχει ανάγκη για συμφιλίωση στα Δυτικά Βαλκάνια. Και υπάρχει ξεκάθαρη θέση ότι πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, το τονίζω», είπε ο Μπορέλι σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε ότι ήταν προσωπική του άποψη ως Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.
Ο Μπορέλ κάλεσε τη Βουλγαρία να άρει το βέτο της για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας μέχρι το τέλος της γαλλικής προεδρίας, η οποία λήγει στα τέλη Ιουνίου, και προειδοποίησε ότι διαφορετικά μπορεί να υπάρξει κρίση στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων.

«Αυτή η κατάσταση βλάπτει όχι μόνο αυτούς, αλλά και εμάς, είναι ένα δώρο στη Ρωσία», είπε ο Μπορέλ, σύμφωνα με το Tanjug.
«Αν αυτό δεν συμβεί, πρέπει να παραδεχτώ ότι θα υπάρξει σοβαρή κρίση στις σχέσεις μας με τα Δυτικά Βαλκάνια. Γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, θα ασκήσουμε κάθε δυνατή πίεση και στις δύο πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας», είπε ο Μπορέλ.

Δείτε ακόμη:



Σχόλια