Την Αλβανία επισκέφθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε το ταξίδι της στην περιοχή, με μια επίσκεψη στα Τίρανα.

Την Φον ντε Λάιεν υποδέχθηκε στα Τίρανα ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα με μια επόσημη τελετή στο Παλάτι των Ταξιαρχιών. 
Η επίσκεψη της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στην περιοχή πραγματοποιείται πριν από τη συνάντηση της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Μέσω ανάρτησης στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, μετά τη συνάντησή της με τον Ράμα, η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το μέλλον της Αλβανίας είναι στην ΕΕ.
«Με καλή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης, η Αλβανία τα έχει σαφώς καταφέρει Τώρα πρέπει να κάνει κάτι και η ΕΕ », - έγραψε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τρία θέματα του συζητήθηκαν στην συνέντευξη τύπου:

«Διαδικασία Βερολίνου εναντίον Open Balkan» 
Ένα σημαντικό σημείο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ήταν όταν η πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε στην ερώτηση σχετικά με τη στάση της στην πρωτοβουλία Open Balkan.

Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η διαδικασία του Βερολίνου έχει αρχίσει να λειτουργεί μέσω της ενσωμάτωσης μιας κοινής αγοράς, ωστόσο, αυτό επιτρέπει επίσης την ανάδυση άλλων περιφερειακών πρωτοβουλιών, οι οποίες πρέπει να είναι «χωρίς αποκλεισμούς και με σεβασμό».
«Επιτρέψτε μου άλλη μια φορά, για να πω ότι μέχρι τώρα, η διαδικασία του Βερολίνου έχει ήδη ξεκινήσει. Έχετε επίσης τη δέσμευσή μας προκειμένου να προωθήσουμε τη διαδικασία του Βερολίνου. Μπορούν να υπάρξουν άλλες πρωτοβουλίες; Πρέπει να είναι ολοκληρωμένες και να μπορούν να σέβονται όλους τους κοινούς στόχους ένταξης στην κοινή αυτή περιφερειακή αγορά. Αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να είναι ολοκληρωμένες, με όραμα και πρέπει να σέβονται απολύτως όλους τους κοινούς στόχους. Μόνο έτσι θα έχετε την απόλυτη υποστήριξή μου », - είπε ο πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι το «Open Balkan» δεν είναι μια διαδικασία που προορίζεται να ανταγωνιστεί τη διαδικασία του Βερολίνου, αλλά μάλλον αποδεικνύει πώς «κάποιος μπορεί να βγάλει τον εαυτό του από τη βρωμιά».
Σύμφωνα με τον Ράμα, το «Open Balkan» είναι μια περιφερειακή πρωτοβουλία που έχει σχεδιαστεί για να προωθήσει την πρωτοβουλία που δεν μπορεί να αναβληθεί συνεχώς από τη διαδικασία του Βερολίνου, η οποία «δεν μπόρεσε, εδώ και 8 χρόνια, να ρίξει τον τοίχο που χωρίζει τα Δυτικά Βαλκάνια από την ΕΕ ».
Επιπλέον, ο Ράμα είπε ότι σε σύγκριση με τη «Διαδικασία του Βερολίνου», στο «Ανοιχτά Βαλκάνια» όλοι μπορούν να επιλέξουν να γίνουν μέρος της πρωτοβουλίας, χωρίς να κρατούν ομήρους οποιαδήποτε άλλη χώρα.

«Το μέλλον της Αλβανίας είναι στην ΕΕ»
«Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα, το μέλλον της Αλβανίας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», - δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της διάσκεψης.

Επιπλέον, η Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία αξίζουν να είναι στην ΕΕ και δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό.
«Έχω δώσει την πλήρη υποστήριξή μου, ώστε να προχωρήσουμε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, το συντομότερο δυνατό», - είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι πρέπει επίσης να προσβλέπουμε στην πρώτη διακυβερνητική Διάσκεψη.

Η Φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε επίσης ότι ιδανικά, η διαδικασία των ενταξιακών συνομιλιών θα πρέπει να ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους.
Επιπλέον, η Φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι είναι ισχυρός υποστηρικτής της διαδικασίας του Βερολίνου.
«Και οι 6 εταίροι στην περιοχή πρέπει να μείνουν μαζί και να κινηθούν γρήγορα προς την κοινή περιφερειακή αγορά, γι 'αυτό σας ευχαριστώ που αναφέρατε τη σημασία της Διαδικασίας του Βερολίνου. Είμαι υποστηρικτής αυτής της διαδικασίας. Είμαστε συνεργάτες σας και θα μείνουμε δίπλα σας », είπε.

«230 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση για την πανδημία»
Ο πρωθυπουργός Ράμα επαίνεσε την προσωπική συμβολή της προέδρου της Κομισιόν, καθώς και τη στήριξη της ΕΕ στην ανοικοδόμηση της Αλβανίας, μετά τον τραγικό σεισμό που έπληξε τη χώρα το 2019.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ράμα, η διάσκεψη των δωρητών, καθώς και τα κονδύλια που χορηγήθηκαν στην Αλβανία, είναι ένας συγκεκριμένος λόγος για να μην χάσουμε την υπομονή μας με την ΕΕ.
«Η Αλβανία έχει λάβει 230 εκατομμύρια ευρώ σε οικονομική βοήθεια, προκειμένου να ανακάμψει από την πανδημία», - δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ολόκληρη η περιοχή επωφελήθηκε από επιχορηγήσεις 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και άλλες χρηματοδοτήσεις, οι οποίες αφορούσαν κυρίως ιατρικό εξοπλισμό και πακέτα βοήθειας, δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν.
Στην ομιλία της, ο πρόεδρος της ΕΚ προέτρεψε επίσης τους πολίτες να εμβολιαστούν, ενώ χαρακτήρισε την αναγνώριση των πιστοποιητικών της Αλβανίας κατά της COVID από την ΕΕ, ως θετική είδηση.

Επίσκεψη στα Σκόπια
Μετά την επίσκεψή της στην Αλβανία, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισκέφθηκε και τη Βόρεια Μακεδονία.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής βρίσκεται σε περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια, δηλώνοντας ότι το κύριο κίνητρο είναι «να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα» στις χώρες της περιοχής σχετικά με τη δέσμευση της ΕΕ στην προσχώρησή τους.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή της για την επίσημη έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το συντομότερο δυνατό.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια, χαιρέτισε την πρόοδο της χώρας.
«Είναι αλήθεια ότι το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σας θέλουμε κοντά. Η Επιτροπή της ΕΕ και εγώ, πιστεύουμε ότι έχετε επιτύχει εξαιρετική πρόοδο και θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι τώρα είναι η σειρά της ΕΕ », δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής επαίνεσε την πρόοδο που επιτεύχθηκε με τις μεταρρυθμίσεις, ιδίως όσον αφορά το κράτος δικαίου, και την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχιστεί η πρόοδος.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια