Ο ήρωας Κωνσταντίνος Κουκίδης

Ήταν ξημέρωμα της 27 Απριλίου του 1941 οταν ο Γερμανικός στρατός εισέβαλε στην Αθήνα .
Το πρωί της μουντής και συννεφιασμένης Κυριακής οι Γερμανοί έκαναν την είσοδο τους στην πρωτεύουσα από τα Βόρεια προάστια με μοτοσυκλετιστες με τις μοτοσυκλέτες BMW με το καλάθι και το πολυβόλο και τεθωρακισμένα οχήματα που είχαν στο καπώ τους την σημαία με τη σβάστικα.

Ο ήρωας Κωνσταντίνος Κουκίδης που υπηρετούσε ως Εύζωνας φρουρός στην Ακρόπολη τυλίχθηκε με την Ελληνική σημαία και έπεσε από τον ιερό βράχο αρνούμενος να υψώσει την Γερμανική ναζιστική σημαία με τη σβάστικα.
Ήταν γύρω στις 9.00 το πρωί όταν ο Γερμανός αξιωματικός ζήτησε από τον Κουκίδη να υποστείλει και να του παραδώσει την Ελληνική σημαία στη θέση Καλλιθέα της Ακρόπολης για να τοποθετήσει τη Γερμανική σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό.

Τότε ο 18χρονος Κωνσταντίνος Κουκίδης τύλιξε γύρω από το σώμα του την Ελληνική σημαία και έριξε το κορμί του από μεγάλο ύψος εκεί που σήμερα είναι τα Αναφιώτικα βρίσκοντας τραγικό θάνατο.
Η ηρωική του πράξη του Κωνσταντίνου Κουκίδη με τη θυσία του πολυτιμότερου αγαθού που είναι η ζωή του ανθρώπου έδωσε το έναυσμα για ανυπακοή και αντίσταση στη Γερμανική κατοχή.
Ήταν η πρώτη πράξη αντίστασης που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, δίνοντας παράδειγμα στους επόμενους αγωνιστές .

Η ύπαρξη του Κουκίδη αμφισβητείται. Η αμφισβήτηση αυτή προέρχεται κυρίως από το γεγονός ότι ύστερα από σχετικές έρευνες, δεν έγινε δυνατό να ανευρεθεί κανένα στοιχείο για στρατιώτη ή εύζωνα με αυτό το όνομα στα σχετικά στρατιωτικά αρχεία.
Σύμφωνα με τον ιστορικό Χάγκεν Φλάισερ η αρχή της αφήγησης για τον Κουκίδη βρίσκεται σε ένα αστείο που κυκλοφόρησε την ημέρα της εισόδου του γερμανικού στρατού στην Αθήνα και η ανάδειξη και προβολή της ιστορίας οφείλεται στην ανάγκη να βρεθούν ήρωες που δε θα σχετίζονταν με εμφύλιες συγκρούσεις

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος αναφέρει για αυτήν την ηρωική πράξη:
Ο Έλλην φρουρός της Ελληνικής σημαίας επί της Ακροπόλεως , μη θελησας να παραστεί μάρτυς του θλιβερού θεάματος της επαρσεως της εχθρικής σημαίας , όρμησε εκ της Ακροπόλεως και εκρημνισθη φονευθεις.
Εκαθησα εις το γραφείο μου περίλυπος μέχρι θανάτου και δακρύων..

Επί δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου τοποθετήθηκε αυτή η σεμνή πλάκα στα Αναφιώτικα όπου κάθε χρόνο ανελλιπώς τελείται επιμνημόσυνη δέηση από την Πανελλήνια Ένωση Ποντίων Αξιωματικών " ο Αλέξανδρος Υψηλάντης".
Επίσης ο Μανώλης Γλέζος είχε προτείνει την μετονομασία πλατείας σε πλατεία Κωνσταντίνου Κουκίδη.

Δείτε επίσης

Σχόλια