Γράφει ο Στέλιος Φενέκος
Όμως τιμή των μαλακών σιτηρών στα διεθνή χρηματιστήρια ανέβηκε κατά 27% περίπου στις ΗΠΑ (από τότε που εισέβαλλε η Ρωσία στην Ουκρανία), ενώ στην Ευρώπη κατά μέσο όρο η τιμή δεν ξεπέρασε το 100% (το πολύ να διπλασιάσθηκε δηλαδή από το τέλος του προηγούμενου έτους) και επ’ ουδενί 4πλασιάσθηκε (τελευταία λόγω του πολέμου), όπως ισχυρίστηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος φαίνεται να έχει κάποια προβληματάκια με τα ποσοστά (και με τα επιχειρήματα).
Η ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΖΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ
Το 1998 η χώρα παρήγαγε περίπου 4.5 χιλιάδες τόνους σιτηρών (από τους οποίους 600 τόνους μαλακό σιτάρι και 1,5 χιλιάδες τόνους σκληρό σιτάρι 2,1 χιλιάδες τόνους καλαμπόκι. Τότε κάλυπτε πλήρως τις ανάγκες της και μάλιστα έκανε εξαγωγή σκληρών σιτηρών και καλαμποκιού, ενώ τα τελευταία έτη μόνο 2,5 χιλιάδες τόνους σιτηρά συνολικά, από τα οποία μόλις 271 περίπου τόνους ήταν μαλακό σιτάρι, 595 τόνους σκληρό σιτάρι και 1,1 τόννους καλαμπόκι.
Σήμερα οι ανάγκες της χώρας σε μαλακό σιτάρι καλύπτονται μόνο κατά 10-15 % από την εγχώρια παραγωγή, ενώ το υπόλοιπο περίπου 85-90% είναι εισαγόμενο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, από τους 900.000 τόνους μαλακού σιταριού που χρειάζεται κατ' ελάχιστο σήμερα η χώρα, οι 250.000 τόνοι, δηλαδή το 30%, εισάγονταν από τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ αν προστεθεί και η Μολδαβία το ποσοστό αυτό φτάνει στο 35%. Η Ελλάδα σε μαλακό σιτάρι παράγει σήμερα μόνο το 10-15% των αναγκών της, ενώ σε σκληρό μόλις έχει επάρκεια παραγωγής και δεν κάνει εισαγωγές.
Στην Ελλάδα, η παραγωγή μαλακού σιταριού τις δεκαετίες του 1950, 60 και 70 επαρκούσε για τις ανάγκες της χώρας και από τότε και μετά και μέχρι και το 2011 υπήρχε πλεόνασμα και κάναμε και εξαγωγές μάλιστα.
Έκτοτε αρχίζει ραγδαία μείωση της καλλιέργειας κυρίως του μαλακού σιταριού, αλλά και του συνόλου των σιτηρών, και από το 2013 μειώθηκε δραματικά και το καλαμπόκι (2009-2,47 χιλιάδες τόνους, ενώ το 2021 μόλις 1,1 χιλιάδες τόνους)
ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ
1. Σημαντικός παράγοντας στην αύξηση της τιμής του ψωμιού είναι και η αύξηση του κόστους της ενέργειας (που δεν το επισήμανε ο Υπουργός). Έχουμε δηλαδή τριπλασιασμό του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με πέρσι. Αυτή είναι μεγάλη διαφορά και σίγουρα επηρεάζει σημαντικά την τελική τιμή του ψωμιού.
2. Αντί λοιπόν να ερωτηθεί ο λαλίστατος Υπουργός αφενός για την ακρίβεια των στοιχείων που παρέθεσε, όπως και για την μεγάλη αύξηση του κόστους ενέργειας στην χώρα μας, καθώς και γιατί καταλήξαμε να εισάγουμε περίπου το 85-90 % των μαλακών σιτηρών (ζωτικό αγαθό), ενώ στο παρελθόν είχαμε επάρκεια, κανείς δεν έκανε τις δέουσες ερωτήσεις.
Και βγήκε αλώβητος, αφού δεν δόθηκε ο λόγος σε κανένα για να αποκαλυφθούν οι ανακρίβειες στα στοιχεία, όπως και οι αδυναμίες των επιχειρημάτων του Υπουργού Ανάπτυξης
3. Φυσικά και μας απασχολεί η επάρκεια της ελληνικής αγοράς σε μαλακό σιτάρι. Και είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει και νέα άνοδος. Και μπορεί να υπάρχουν αποθέματα αυτή την στιγμή στους μύλους αλλά θα πρέπει η χώρα μας να βρει εναλλακτικές αγορές. Ενδεχομένως από ΗΠΑ και Καναδά, όπου οι τιμές είναι καλύτερες (φυσικά υπάρχουν προβλήματα μυκήτων και χρειάζονται κατάλληλοι έλεγχοι).
4. Όμως αναρωτιόμαστε:
Τι είδους αναπτυξιακή οικονομία δημιουργούμε, όταν οι επιλογές πολιτικής είναι τόσο αδύναμες και ευάλωτες σε ότι αφορά ζωτικά αγαθά για την χώρα και όταν η ανάπτυξη της οικονομίας μας είναι εξαιρετικά ανισόρροπη αφού βασίζεται σε συντριπτικό βαθμό στον τουρισμό και στα ακίνητα.
ΣΗΜ: Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ανατολικών χωρών που κατέρρευσαν μετά την ΕΣΣΔ, ήταν ότι καλλιεργούσαν αγαθά και βάσισαν τις οικονομίες τους σε συγκεκριμένα προϊόντα η κάθε μία, όπως τους επιβλήθηκε και που εξυπηρετούσαν την ΕΣΣΔ. Όταν αυτονομήθηκαν, δεν είχαν πλέον την δυνατότητα να έχουν πλουραλισμό για να καλύψουν τις ζωτικές τους ανάγκες σε κρίσιμα αγαθά, και οι οικονομίες τους κατέρρευσαν.
* Ο Στέλιος Φενέκος είναι Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών και Υποναύαρχος ε.α
Δείτε επίσης
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών