Η σύγχρονη μεγάλη ελληνική εγκατάλειψη του Βορείου τμήματος της Ηπέιρου


Δεν πρόκειται για σχήμα λόγου. Οι στιγμές που περνούμε επιβεβαιώνουν περίτρανα τη μεγάλη ιστορική εγκατάλειψη της Ελλάδας προς τη Βόρειο Ήπειρο. (Δεν λέμε απλώς των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά γενικότερα της Ελλάδας και θα το εξηγήσουμε γιατί). Είναι η χωρίς προηγούμενο ιστορική εγκατάλειψη. Και κάνουν πιο έκδηλη την εγκατάλειψη αυτή η προσπάθεια της Ελλάδας να δείξει το ενδιαφέρον της προς τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, με τρίματα, χειρότερα όμως από τη δεκαετία του 1990.

Μιλούν τα στοιχεία.

Σε σημερινή εκδήλωση εγκαινίασης της τουριστικής σεζόν από τους δήμους Φοινικαίων και Αγίων Σαράντα ανακοινώθηκε επίσημα ότι οι Έλληνες τουρίστες στις περιοχές Αργυροκάστρου και Αγίων Σαράντα στην περυσινή σεζόν αποτελούσαν μόλις το 1 τοις εκατό, τη στιγμή που οι Ιταλοί τουρίστες ξεπερνούσαν (στο Αργυρόκαστρο) το 60 τοις εκατό (σε συγκεκριμένα νούμερα περισσότεροι από 125 χιλιάδες).

Στην ίδια εκδήλωση, ενώ ο αλβανικός παράγοντας θεωρεί (τουλάχιστον στα λόγια) ότι η συνεργασία με τους όμορους ελληνικούς τουριστικούς νομούς, (Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα) αποτελεί σημαντική τουριστική στρατηγική, από ελληνικής πλευράς δεν παρευρέθηκε σχεδόν κανένας επίσημος εκπρόσωπος. Κι αυτοί οι ελάχιστοι «αντικαταστάτες» των ελληνικών τοπικών αρχών ήρθαν με αηδιαστική καθυστέρηση και δεν είχαν να παρουσιάσουν καμιά αξιόλογη πρόταση. Απλώς παρουσιάστηκαν με ξενέρωτους χαιρετισμούς!

Πριν από 10 ημέρες στο Αργυρόκαστρο το εδώ εμπορικό επιμελητήριο σε συνεργασία με εκείνο των Ιωαννίνων ανακοίνωσαν κοινή γενική εμπορική έκθεση. Δυστυχώς όμως, καμιά ελληνική εταιρία δεν είχε δικό της περίπτερο στο Αργυρόκαστρο τη στιγμή που οι εταιρίες των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών κατείχαν το 70 τοις εκατό της έκθεσης.

Ωστόσο, τελευταία, πλήθυναν οι επισκέψεις υφυπουργών της ελληνικής κυβέρνησης στο δικό μας χώρο. Είναι γεγονός ότι η συμπεριφορά τους, είναι προκλητική και για μερικούς λόγους. Έδειχναν και δείχνουν ότι ως εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης απαιτούν σεβασμό σε υπερθετικό βαθμό. Η αίσθηση που αποκομίζει κανείς είναι ότι υπολογίζουν τους εδώ Έλληνες πολίτες δεύτερης μοίρας που τους περισσεύει ο σεβασμός για κάθε Έλληνα επίσημο!!! (Δεν είναι όμως έτσι).

Πιστεύω ότι δεν είναι εδώ η στιγμή να αναφέρουμε την δραστηριότητα των Ιταλών, των Τούρκων, των Βόρειων Αλβανών στην περιοχή μας, γεγονός που κάνει εντελώς ανεξήγητο το φαινόμενο της ελληνικής εγκατάλειψης… Εντυπωσιάζει και το γεγονός ότι Έλληνες παράγοντες ζητούν μεταξύ των Αλβανών εταίρους για ανάπτυξη ευρωπαϊκών προγραμμάτων….!

Γιατί όμως έρχονται τώρα οι Έλληνες επίσημοι;! Γιατί δεν έρχονται αρμόδιοι Υπουργοί και με συγκεκριμένη ατζέντα στήριξης του τόπου μας (Ή τουλάχιστον αντιμετώπισης της δραστηριότητας των άλλων. -Ρε που φτάσαμε !!! Να μιλούμε για αντιμετώπιση τρίτων στην δική σου περιοχή, στην περιοχή που όλοι θεωρούν ότι αποτελεί την πίσω πόρτα της Ελλάδας!)

Παραταύτα ! Καλώς να ρθούνε οι Έλληνες επίσημοι, διότι ποτέ δεν είναι αργά για τον τόπο μας που του έχει σκάσει ο χείλος για λίγη ουσιαστική βοήθεια και στήριξη από τη μάνα Ελλάδα. Αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Εκείνο που φαίνεται είναι ξανά τα τρίματα, ο αυθορμητισμός και…. Οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες το μεταφράζουν ως ψηφοθηρία… Νομίζω ότι δεν έχουν άδικο… Υπάρχουν και άλλες όψεις και απόψεις. Ακούστηκαν ότι πέρα από τα δημοσίως τρίματα και τις γνωστές από παλιά απραγματοποίητες υποσχέσεις, ή τα κλισέ ότι σκέφτονται αυτόν τον τόπο, φθάνουν εδώ για να αναπτύξουν κάποιες μπίζνες, να στηρίξουν συγκεκριμένη πολιτική παράταξη για να επικρατήσει ή να επιβληθεί των υπολοίπων (Δεν υπήρχε πιο οδυνηρό θέαμα όταν έβλεπες στις επισκέψεις των υφυπουργών τους δικούς μας πολιτικούς εκπροσώπους που αναγνωρίζει επίσημα η Ελλάδα, να γυροφέρνουν χωρίς κανείς να τους υπολογίζει για να δείξουν ότι έχουν τη στήριξη της Αθήνας, ή για να φανεί ότι η μία παράταξη έχει περισσότερη στήριξη από την άλλη!) Ή ακόμα για να βρεθούν τρόποι ώστε στην κατάντια μας αυτή να μη επιτρέψουν να ξεσκεπαστούν οι μεγάλες διαφθορές και πλιάτσικο που έγινε με δημόσια ελληνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια στο όνομα του Ελληνισμού της Αλβανίας. (Αλήθεια, αφού κάποιοι πήραν υπογραφές δικών μας για την εξαφάνισή τους, μας κατηγόρησαν και μας κατηγορούν ότι μαζί τα φάγαμε…. Και φτώχυνε έτσι ο τόπος μας!

Έρχονται, οι Έλληνες επίσημοι αλλά, καλά δεν έχουν σχέδια, απ΄αυτά που λέγονται στρατηγικά αναπτυξιακά, δεν τους διακρίνει καμιά τύψη για το γεγονός ότι στην περίοδο του κορονοϊού μάς άφησαν να πεθάνουμε στα σύνορα, μας έβλεπαν στην Ελλάδα όχι ως αδέρφια, αλλά ως άτομα που κουβαλούσαμε τη λέπρα παραβιάζοντας ωμά τα συνταγματικά μας δικαιώματα. Και στη συνέχεια, για να δείξουν «το ενδιαφέρον» τους μας έστελναν εκ΄ των υστέρων μάσκες και αντισηπτικά για να λάβουν «τα ευχαριστώ» από τους υποκλινόμενους σε κάθε αρχή εκπροσώπους του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Η Ελλάδα είναι αλήθεια ότι παραχώρησε «σημαντικά» δικαιώματα σε μας, έστω και υπό την πίεσή μας (παρά το ότι αποτελούν εθνικές υποχρεώσεις), όπως οι πολιτογραφήσεις. Αλλά όλα αυτά συνέβαλαν στον ξεριζωμό του Ελληνισμού από τη Βόρειο Ήπειρο. (Κάτι που συνεχίζεται τώρα με την απομένουσα νέα γενιά). Απαρηγόρητο έστω και αν το έκαμε για ψηφοθηρικούς λόγους … αλλά μήπως έγινε προς εξυπηρέτηση άλλων γεωπολιτικών σκοπών;!

Συνηγορεί σ΄αυτό και το γεγονός ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις στα 30 τουλάχιστον τελευταία χρόνια συμπεριφέρονται το ίδιο, προσπαθώντας μόνο να μη μείνει η καυτή πατάτα σε συγκεκριμένα χέρια, γι΄αυτό και φροντίζουν να χρεώσουν τα πάντα σε μας, κρατώντας στην εξουσία μας με οποιοδήποτε κόστος, πολιτικούς εκπροσώπους αντάξιους για μια τέτοια εθνική συμφορά.

Στις συνθήκες που οι σημερινοί Βορειοηπειρώτες αποτελούν μια κακή και ξενέρωτη απομίμησή των κάποτε πραγματικών ανδρών Βορειοηπειρωτών, μια τέτοια εξέλιξη είναι εύκολη και ας έχει ένα μεγάλο εθνικό ιστορικό κόστος.

Παρασκευή 6 Μαϊου 2022
Περισσότερα στη σελίδα facebook.com/panibar2011

Δείτε ακόμη

Σχόλια