Η Αλβανία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Από την 1η Ιουνίου, η Αλβανία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για περίοδο ενός μήνα, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα χαιρέτισε τα νέα την Τετάρτη μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, δηλώνοντας ότι ο ΟΗΕ είναι αναπόσπαστο μέρος στην προώθηση της δικαιοσύνης και της ειρήνης και η Αλβανία κάνει ακριβώς αυτό σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
«Η δικαιοσύνη και η ειρήνη πάνε χέρι-χέρι και η Αλβανία παραμένει πλήρως δεσμευμένη προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Ράμα, προσθέτοντας ότι, «ο κόσμος είναι ταραγμένος και συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες απερίγραπτων φρικαλεοτήτων σε περισσότερες από πενήντα συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο. Η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δοκιμάζονται σκληρά σε διάφορα μέρη του κόσμου».

Ανέφερε τις εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Νταρφούρ, τη Μιανμάρ, το Αφγανιστάν και τη Συρία, καθώς και πιο κοντά σε εσωτερικές συγκρούσεις, όπως το Κοσσυφοπέδιο, που εξακολουθούν να υφίστανται.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προχωρήσουμε χωρίς να ξεχνάμε το παρελθόν, ενώ δεσμευόμαστε να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον με ειρήνη», είπε ο Ράμα.
Ο Ράμα αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και παρατήρησε πώς έχει αμφισβητήσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και έχει κλονίσει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες. «Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να συνηθίσουμε στην ατιμωρησία… Όλοι έχουμε έναν ρόλο να παίξουμε, τον ρόλο μας να εκπληρώσουμε», συνέχισε.

Ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Αλβανίας, θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση της λογοδοσίας και της δικαιοσύνης για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.
«Έχουμε το προνόμιο να εκφράζουμε τις πεποιθήσεις μας και να ηγούμαστε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με όλη μας τη θέληση και το πάθος μας για αυτό που πιστεύουμε ακράδαντα», κατέληξε.

Δείτε ακόμη:

Σχόλια