Ελληνορωσικά: Τέλος εποχής, έναρξη μιας νέας;

Γράφει ο Δημήτρης Λιάτσος

Τον Απρίλη η Αθήνα απέλασε 12 Ρώσους διπλωμάτες, δυόμιση μήνες μετά η Μόσχα απάντησε με απέλαση οκτώ! Τα διπλωματικά κτυπήματα ολοκληρώθηκαν (;)
Η Ρωσία κάνει λόγο για σκληρή αντιρωσική πολιτική «προσώπων της κυβέρνησης» και των ελληνικών ΜΜΕ. Η Ελλάδα δεν αποτελεί, πλέον, ασφαλή προορισμό για τους Ρώσους επισκέπτες.

Η ελληνική ηγεσία βρέθηκε μέσα στο σκληρό πυρήνα του ΝΑΤΟ, η αντιρωσική φρασεολογία συνοδεύτηκε από ανάλογες πράξεις.
- Αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, εμφάνιση από βήματος ελληνικού κοινοβουλίου ακόμα και μαχητών του εθνικιστικού τάγματος ΑΖΟΦ, που βαφτίστηκαν «υπερασπιστές της Μαριούπολης»!

Και όμως:
- Το Φθινόπωρο 2021, οι ελληνικές αρχές ευγνωμονούσαν τους Ρώσους πυροσβέστες για την αποτελεσματική βοήθεια στην κατάσβεση των πυρκαγιών. (Φέτος τι κάνουμε;).
- Το Δεκέμβρη 2021, ο Πούτιν στο Σότσι πρότεινε στο Μητσοτάκη να γίνει η Ελλάδα (λόγω της ειδικής σχέσης ανάμεσα στις δυο χώρες), «γέφυρα» συνεννόησης Ρωσίας-Δύσης… Εκεί οι δυο ηγέτες έκαναν λόγο για παράταση του «Κοινού έτους Ιστορίας 2021» για ένα ακόμα εξάμηνο, μέχρι Ιούνιο 2022!
- Το Γενάρη 2022, ο ΥΠΕΞ Δένδιας, ήταν ιδιαίτερα φιλικός έναντι του ομολόγου του, Λαβρόφ, κατά την επίσκεψη του στη Μόσχα!


Όλα έσβησαν μεμιάς, ωσάν να ήταν γραμμένα με κιμωλία σε μαυροπίνακα σχολείου, οι βαρύγδουπες, αναπόδεικτες, δηλώσεις ακόμα και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο περί «δολοφονίας πολιτών ελληνικής καταγωγής στη Μαριούπολη-Σαρτανά, από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές», φούντωναν τη φωτιά της ρωσοφοβίας που ξεδίπλωνε η γιγάντια βιομηχανία φεικ, στο Κιέβο!
Η μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε διαρκές μιλιταριστικό αμερικανικό κέντρο εφοδιασμού των αντιρωσικών σχεδιασμών αλληλοπλέκονταν με την προθυμία για ενίσχυση των εθνικιστών ταγμάτων και με ελληνικά οπλικά συστήματα. Τα «κανάλια» βυσσοδομούσαν συνεπικουρούμενα από κυβερνητικούς «αναλυτές» στο χυδαίο και εν πολλοίς αντιδεολοντογικό αντιρωσικό βερμπαλισμό!

Η κυβέρνηση πιστοποίησε την προθυμία της να βρεθεί στο σκληρό πυρήνα των ΝΑΤΟικών επιλογών, σπεύδοντας από τις πρώτες στην απέλαση μιας ντουζίνας Ρώσων διπλωματών. Διακεκριμένων ελληνόφωνων διπλωματών με πολύχρονη θητεία σε Ελλάδα και Κύπρο…
Γιατί; Γιατί τέτοια αποδόμηση σχέσεων με έναν διαχρονικό υποστηρικτή των συμφερόντων μας, εκτός της ευρωπαϊκής «συμμαχίας»; Ήταν, τάχα, κακοί χειρισμοί κάποιων κυβερνητικών;

Κάποιοι θεωρούν ότι οι εγκέφαλοι στο Μέγαρο Μαξίμου, «πείστηκαν» από τα υπερατλαντικά κέντρα ότι η Ρωσία θα χάσει και η Δύση θα θριαμβεύσει δια του ουκρανικού… αντιπροσώπου της στο πεδίο των μαχών! Τοοσο βάθος ανάλυσης και μελέτης των φεικ που τους σέρβιραν τα αγγλοσαξωνικά επιτελεία!
Όλα αυτά σε μια χώρα όπου μέγα μέρος της κοινωνίας, αν και αρχικά μουδιασμένο από τη συντονισμένη ομοβροντία της αντιρωσικής προπαγάνδας, ωστόσο, κράτησε στάση αντίστασης έναντι της πρωτόγνωρης αυτής υστερίας…


Η ελληνική κοινωνία πρέπει πλέον να έχει λόγο και συμμετοχή, στη μεταποδόμηση των διμερών σχέσεων εποχή, λόγο στην έναρξη μιας νέας εποχής που ξεπροβάλλει πίσω από τις σκιές των διπλωματών μας που πληρώνουν το… τούβλο της συγκεκριμένης κυβερνητικής επιλογής…

Σχόλια