Ελληνορωσικές σχέσεις: ΚΟΥΡΝΙΑΧΤΟΣ!!!

Γράφει ο Δημήτρης Λιάτσος

Καταπέλτης κατά των ελληνικών αρχών και των ΜΜΕ, το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Το πρακτορείο ΤΑΣΣ με τίτλο: Η Ελλάδα ΔΕΝ αποτελεί πλέον ασφαλή χώρα για τις διακοπές των Ρώσων, δημοσιεύει δηλώσεις του επικεφαλής της 4ης ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΥΠΕΞ, Γιούρι Πιλιψόν, για την κατάσταση των Ρώσων στην Ελλάδα!

Ο ρώσος διπλωμάτης τονίζει ότι:
- Σε συνθήκες μιας άκρατης αντιρωσικής ρητορικής εκ μέρους επισήμων προσώπων στην Αθήνα,
- Αναπαραγωγής συνεχούς παραπληροφόρησης από τα τοπικά ΜΜΕ
- Όταν οι ρωσικές πηγές ενημέρωσης έχουν προ πολλού μπλοκαριστεί, το ρωσικό ΥΠΕΞ δέχεται συνεχώς καταγγελίες για περιπτώσεις διακρίσεων, ακόμα και εκφράσεις ανοικτής επιθετικότητας εναντίον Ρώσων και ρωσόφωνων πολιτών! Οι πιο ακραίες περιπτώσεις έχουν αποτυπωθεί σε πρόσφατη έκθεση του ρωσικού ΥΠΕΞ. Υπήρξαν ακόμα και ξυλοδαρμοί παιδιών με εισαγωγή σε νοσοκομείο, αναφέρει ο Πιλιψόν.

Ελληνικές τράπεζες συχνά ερμηνεύουν κατά το δοκούν τα ευρωπαϊκά περιοριστικά μέτρα και μπλοκάρουν λογαριασμούς Ρώσων με βάση την εθνική τους προέλευση.
Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα και το Γενικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζουν να δέχονται διαμαρτυρίες Ρώσων πολιτών για καταπάτηση νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων τους, τονίζει ο ρώσος αξιωματούχος, θυμίζοντας ότι οι δυνατότητες προξενικής παρέμβασης είναι σοβαρά περιορισμένες μετά την απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών τον Απρίλιο… Τέλος, στη Μόσχα εξηγούν ότι επίσημες αναφορές προς την Αθήνα για τα θέματα αυτά, συχνά παραμένουν αναπάντητες…


Η Δυτική «αλληλεγγύη» ως πανάκεια για καθετί αντιρωσικό!!!
Κατά πόσο ισχύουν οι ρωσικές αιτιάσεις, ας το αποτιμήσουν οι ελληνικές αρχές.( Και η ελληνική κοινωνία ας κάνει τις εκτιμήσεις της)! Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι το σκληρό αντιρωσικό ροκ το οποίο επέβαλλαν οι ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες, κυριολεκτικά «αγκαλιάστηκε» από τις ελληνικές αρχές. Η χώρα μας πέρασε στο «σκληρό πυρήνα» της αντιρωσικής υστερίας και κυρωτικής πρακτικής, εκτιμούν στη Μόσχα. Πράγμα το οποίο, αρχικά, ξάφνιασε λόγω των ως πρόσφατα καλών διακρατικών σχέσεων και της μακραίωνης ιστορίας και συνεργασίας… Η συνεχής επίκληση των «υποχρεώσεων» στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ, μόνο ως «φύλο συκής» μπορεί να σταθεί. Υπάρχουν και άλλες χώρες-μέλη που με «ενδείξεις, αποχρώσεις», έστω, κρατάνε πιο ήπια στάση!

ΥΓ: Μετά από μια πενταετία προσπαθειών αναβάθμισης των διμερών σχέσεων με, Κοινό αφιερωματικό Έτος, Κοινό τουριστικό Έτος, Κοινό ιστορικό Έτος με πλειάδα εκδηλώσεων μεταξύ των δυο κοινωνιών, ήρθε πάραυτα η… αποδόμηση.
Με θλίψη, όχι μόνο για το τσάκισμα κάθε ίχνους τουρισμού από τη Ρωσία φέτος, διαπιστώνω ότι οι συνέπειες των ελληνορωσικών σχέσεων θα είναι αρνητικές σε βάθος χρόνου. Άσχετα αν και ποιοι θα κρύβονται πίσω από το πέπλο για το ποια πλευρά ποιες ευθύνες έχει… Ότι υλικά χρησιμοποιήθηκαν από την εποχή Καραμανλή, για την αναβάθμιση ενός σύγχρονου οικοδομήματος των διμερών σχέσεων, αποδείχτηκαν σαθρά μπροστά στη πολιτική… κατεδάφισης της εποχής Μητσοτάκη… Και να σκεφθεί κανείς ότι το κόμμα της «Νέας Δημοκρατίας» έχει συμφωνία κομματικής συνεργασίας με την «Ενωμένη Ρωσία»!

Σχόλια