Το βουλγαρικο κοινοβούλιο ψήφισε την άρση του βέτο για Βόρεια Μακεδονία

Με 170 ψήφους υπέρ, 36 κατά και 21 αποχές το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ψήφισε την άρση του βέτο που εμπόδιζε εδώ και καιρό τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, δημιουργώντας νέες ελπίδες ότι το μπλοκ μπορεί τώρα να συνεχίσει την διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η απόφαση θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από την απερχόμενη κυβέρνηση του Κίριλ Πέτκοφ.

Το κείμενο που εγκρίθηκε θέτει τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
  • Αποτελεσματική εφαρμογή της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας η οποία υπεγράφη το 2017
  • Διασφάλιση των δικαιωμάτων των Βουλγάρων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μεταξύ άλλων μέσω της συμπερίληψής τους, σε ισότιμη βάση με άλλες εθνότητες, στο Σύνταγμα της ΔΒΜ.
  • Βελτίωση των σχεδίων του Διαπραγματευτικού πλαισίου και των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου προκειμένου να αντικατοπτρίζεται με μεγαλύτερη σαφήνεια, ότι τίποτα στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως αναγνώριση από τη Βουλγαρία της ύπαρξης της «μακεδονικής γλώσσας».
  • Εγγυήσεις ότι η καλή γειτονία παραμένει οριζόντιο κριτήριο σε όλη τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση, η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να αναγνωρίσει στο προοίμιο του συντάγματός της ότι οι Βούλγαροι είναι μία από τις συνταγματικές εθνότητες της χώρας. Η Βόρεια Μακεδονία κατέστησε σαφές στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη ότι η γαλλική πρόταση ήταν «απαράδεκτη» με τη σημερινή της μορφή.


Η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφια από το 2005, μπλοκαρισμένη στον προθάλαμο της ΕΕ, στην αρχή από την Ελλάδα μέχρι το 2018 και στη συνέχεια από τη Σόφια το 2020 με φόντο μακροχρόνιες ιστορικές και πολιτιστικές διενέξεις.
Καθώς η ΕΕ έχει συνδέσει την υποψηφιότητα της με αυτην της Αλβανίας ,εξαιτίας της διένεξης αυτής, οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία έχουν επίσης σταματήσει.

Σχόλια