Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Μπάρκα: «Η ιστορία της λογοτεχνίας στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα»

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελίκρανον το νέο μου βιβλίο. Πρόκειται για την μονογραφία «Η ιστορία της Λογοτεχνίας στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα», στην αλβανική γλώσσα. Ένα επιπλέον επιστημονικό πόνημα με αντικείμενο τον δικό μας πολιτισμό και γράμματα. Είναι η ολοκλήρωση μιας εργασίας που είχε ξεκινήσει πριν από περίπου δύο δεκαετίες, με την επιδίωξη απόδειξης ότι ο Ελληνισμός της Αλβανίας κληρονομεί και διαδέχεται έναν πλούσιο πολιτισμό. Στη βάση αυτή το βιβλίο επιχειρηματολογεί ότι ο Ελληνισμός της Αλβανίας, ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ηπειρωτικού και Ελλαδικού Ελληνισμού, αλλά προσφάτως και σε επαφή με τα αλβανικά γράμματα, είναι κληρονόμος και συνεχιστής σε δικά του πρότυπα, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και ο ίδιος αποτελεί μια ισχυρή εθνολογική κοινότητα προσδιορισμένη από κοινές και ξεχωριστές ιδιαιτερότητες και αξίες

Το βιβλίο αναλαμβάνει να δώσει την ιστορία των γραμμάτων στο χώρο αυτό, αρχίζοντας από την διαρκή επικοινωνία της λαογραφίας με την αρχαία μυθολογία. Κάνει κατατάξεις και περιοδοποιήσεις, συγκρίσεις και αναλύσεις. Προβαίνει σε συμπεράσματα και γενικεύσεις.
Συναντάει διαχρονικά δικούς μας δημιουργούς από τις αρχές του 17ου αιώνα μέχρι το 2022, αποτελώντας έτσι το πρώτο συγκεντρωτικό αρχείο όλων των εποχών επώνυμης δημιουργίας και λογοτεχνίας στο χώρο μας.

Προβαίνει σε βαθύτατες αναλύσεις έργων και συλλογικής δημιουργίας ξεχωριστών συγγραφέων όπως της Κατίνας Παπα, του Γιάννη Λίλη, του Πάνω Τσιούκα, του Α. Ζαρμπαλά, του Ν. Κατσαλίδα, του Φ. Κυριαζάτη, του Τ. Κώτσια, του Π. Τσερκέζη και πολλών άλλων. Αναφορές γίνονται και στους πιο νεότερους μας δημιουργούς υπογραμμίζοντας τα ιδιαίτερα δημιουργικά χαρακτηριστικά του καθενός. Πρόκειται για αναφορές σε περίπου 300 έργα 50 και άνω δημιουργών.

Το έργο δεν τελειώνει ασφαλώς εδώ….

Οι ενδιαφερόμενοι, συγγραφείς, φοιτητές, ερευνητές και άλλοι καλοθελητές των γραμμάτων μας μπορούν να βρουν το βιβλίο με τους εξής τρόπους.

Στη διεύθυνση Χαρ. Τρικούπη 59 Αθήνα
- Τηλεφωνικά ή μέσω μηνύματος στα τηλ: 6980 85 31 61 και 6977343372
- Μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στο: zafiratisk@yahoo.gr,
elikranon.zafiratis@gmail.com

Επιβάλλεται να αναφέρετε τη διεύθυνση και ένα τηλέφωνό σας.
Για αγορά εξ΄ αποστάσεως το βιβλίο θα σας αποστέλλεται μέσω ΕΛΤΑ ή κούριερ, με αντικαταβολή.
Σας ευχαριστούμε!

Παναγιώτης Μπάρκας

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια