Διαδήλωση στο Υπουργείο Τουρισμού: 11 νεκροί στις παραλίες της Αλβανίας

Ένας 18χρονος έχασε τη ζωή του χθες στο Δυρράχιο, ενώ προσπαθούσε να σώσει τον 15χρονο αδερφό του και τον φίλο του από πνιγμό, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν στους 11.
Ενώ οι άλλοι δύο επέζησαν, ο Anri Kashniku ​​πνίγηκε και το σώμα του ανασύρθηκε αργότερα από τις αρχές.

Διάφορα πολιτικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του απερχόμενου προέδρου Ιλίρ Μέτα και του αρχηγού της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους και αποκάλεσαν το αγόρι ήρωα.
«Έχω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό για αυτόν τον εξαιρετικό άνθρωπο που με την υπέρτατη θυσία του έσωσε δύο ζωές σήμερα για να απαθανατιστούν στη μνήμη μας ως σύμβολο ανιδιοτέλειας, αγάπης για τη ζωή και των υψηλότερων ανθρώπινων αξιών», είπε ο Μέτα.

Το καλοκαίρι του 2021, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι πνίγηκαν ενώ κολυμπούσαν στις αλβανικές ακτές. Τα προηγούμενα χρόνια καταγράφηκαν πολλαπλοί πνιγμοί καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν.
Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας δεν έχει ναυαγοσώστες και ελάχιστο αριθμό εποπτών. Αυτό είναι ένα θέμα εδώ και αρκετά χρόνια . Το 2014, η Εθνική Παράκτια Υπηρεσία εκπαίδευσε 41 φοιτητές αθλητισμού ως πιστοποιημένους ναυαγοσώστες, αλλά δεν αναπτύχθηκαν ποτέ.

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κάθε φορέας που έχει άδεια χρήσης αιγιαλού πρέπει να διαθέτει ναυαγοσώστη, κάτι που δεν εφαρμόζεται.
Ο Ρόμπερτ Νετσάι, αντιπρόεδρος της Αλβανικής Ομοσπονδίας Παρατηρητών Παραλίας και Διάσωσης του Νερού, είπε ότι αν υπήρχαν ναυαγοσώστες, ο θάνατος δεν θα είχε συμβεί.
«Σε περιπτώσεις που οι παραλίες ανοίγουν χωρίς επόπτη, είναι άμεση ευθύνη των αρμόδιων κρατικών αρχών», είπε, επικαλούμενος το Υπουργείο Τουρισμού και τους αρμόδιους δήμους.

Είπε ότι ο κίνδυνος από τη θάλασσα είναι συνεχής και πολλοί δεν γνωρίζουν τους κινδύνους.
«Τονίζω, ο φύλακας είναι ο αρμόδιος να σου πει «μπες ή μην μπεις στη θάλασσα», ακόμα και σε περιπτώσεις που μπαίνεις θα σου εξηγήσει πώς να μπεις για να μπεις με τον γονιό , με προστατευτικό εξοπλισμό», υπογράμμισε ο εκπαιδευτής.

Η Leneda Kamberaj, αδειούχος εκπαιδευτής ναυαγοσωστών, είπε στο Euronews ότι 19 ναυαγοσώστες εκπαιδεύτηκαν το 2022, αλλά όλοι ήταν ιδιοκτήτες παραλιών και όχι άνθρωποι που θα εργάζονταν αποκλειστικά ως ναυαγοσώστες.
«Οι ιδιοκτήτες της παραλίας ψάχνουν ανθρώπους για να τους εκπαιδεύσουν για να πληρώσουν για την εκπαίδευση και οι ναυαγοσώστες αποφασίζουν τι μισθό θέλουν, αλλά δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι. Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι ιδιοκτήτες παραλιών δεν θέλουν να πληρώσουν επιπλέον για να πάρουν έναν ακόμη υπάλληλο και να κάνουν την εκπαίδευση μόνοι τους, αλλά δεν είναι ότι αυτοί οι ιδιοκτήτες μένουν στο σημείο επιφυλακής και εκτελούν το ρόλο του παρατηρητή παραλίας, απλώς το παίρνουν για να πάρουν ένα άδεια παραλίας, και αυτό είναι», εξήγησε.

Διαμαρτυρία βρίσκεται σε εξέλιξη έξω από το υπουργείο Τουρισμού για τον απολογισμό των νεκρών και την έλλειψη ευθύνης από το υπουργείο. Μεταξύ των νεκρών είναι τέσσερα παιδιά.
Η διαμαρτυρία, που διοργάνωσε η Nisma Thurje, ζητά την αφαίρεση των αδειών για φορείς με παραλίες που δεν διαθέτουν ναυαγοσώστες ή την απομάκρυνση της υπουργού Τουρισμού Mirela Kumbaro.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια