20 Ιανουαρίου 1995: Η Αλβανία αποποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία

Στις 20 Ιανουαρίου 1995, το αλβανικό κοινοβούλιο ψήφισε την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας.
Το να είσαι ομοφυλόφιλος θεωρούνταν κακούργημα κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος, αδίκημα που τιμωρούνταν με 10ετή φυλάκιση και κοινωνικό αποκλεισμό.

Το 1994, η τότε κυβέρνηση μείωσε την ποινή σε 3 χρόνια. Ένα χρόνο μετά, ανακάλεσε τους νόμους περί σοδομίας, θεωρώντας ότι το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν θα συνιστούσε πλέον έγκλημα.
Η κίνηση ήρθε ως αποτέλεσμα μιας εκστρατείας που ηγήθηκε η Gay Albania Society, καθώς και οι αυξανόμενες πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις ΜΚΟ που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των LGBTQ στην Αλβανία, και συγκεκριμένα η Συμμαχία κατά των διακρίσεων LGBTQ, η Pro-LGBT και η Pink Embassy.
Η Human Rights Watch κατέταξε την Αλβανία μεταξύ των χωρών με εκτεταμένη ομοφοβία, βάσει οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι γάμοι ομοφυλόφιλων και οι ενώσεις πολιτών δεν επιτρέπονται μέχρι σήμερα, αν και ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα δήλωσε το 2009 ότι θα εργαστεί για την αναγνώρισή τους.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια