20 Φεβρουαρίου 1991: Το γκρέμισμα του Ενβέρ Χότζα στα Τίρανα

Σαν σήμερα, 20 Φεβρουαρίου 1991, οι Αλβανοί πολίτες σε μια μαζική διαμαρτυρία γκρέμισαν το άγαλμα του κομμουνιστή δικτάτορα Ενβέρ Χότζα.

Ο Χότζα είχε πεθάνει τον Απρίλιο του 1985 και αντικαταστάθηκε από τον Ραμίζ Αλία ο οποίος σταδιακά εισήγαγε μεταρρυθμίσεις σε μια προσπάθεια να σώσει το καθεστώς από την κατάρρευση και άνοιξε ξανά τους διπλωματικούς δεσμούς με ορισμένες δυτικές χώρες. Τον Ιανουάριο του 1990, οι πρώτες εξεγέρσεις ενάντια στο καθεστώς ξεκίνησαν στη Σκόδρα και από εκεί εξαπλώθηκαν σε άλλες πόλεις.

Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο του 1990, οι φοιτητικές διαδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς εντάθηκαν και η Κεντρική Επιτροπή του κομμουνιστικού κόμματος επέτρεψε για πρώτη φορά τον πολιτικό πλουραλισμό. Την επόμενη μέρα, στις 12 Δεκεμβρίου, ιδρύθηκε το Δημοκρατικό Κόμμα. Την ίδια ημέρα, 12 Δεκεμβρίου 1990, πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδη διαδήλωση στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα, στο χωριό Αλύκο, με αφορμή την εκτέλεση τεσσάρων νέων από στρατιώτες του καθεστώτος.

Παρά την εισαγωγή του πλουραλισμού και την ίδρυση ενός κόμματος της αντιπολίτευσης, ορισμένα τμήματα της κοινωνίας ήθελαν να υποστηρίξουν τον κομμουνισμό και τον Ένβερ Χότζα που προκάλεσε μεγάλο χάσμα. Ήταν η ανατροπή του αγάλματος του πρώην δικτάτορα που σηματοδότησε το πραγματικό τέλος του κομμουνισμού και την έναρξη μιας νέας εποχής.

Το άγαλμα βρισκόταν στην πλατεία Σκεντέρμπεη. Χιλιάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο των Τιράνων στις 20 Φεβρουαρίου 1991, όπου πέταξαν πέτρες προς την αστυνομία, ενώ οι αρχές απάντησαν με δακρυγόνα. Ο τεράστιος αριθμός διαδηλωτών ξεπέρασε σε μεγάλο βαθμό την αστυνομία και ενώ τους αποσπά την προσοχή, οι μαθητές και οι εργαζόμενοι άρχισαν να κουνάνε το άγαλμα πριν το συντρίψουν στο έδαφος και το σύρουν μέσα από την πόλη στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου των Τιράνων.

Σχόλια