Στην Αλβανία του Χότζα

Σχεδόν ταυτόχρονα με την πληροφορία του άδοξου θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, πληροφορήθηκα και την περιπέτειά του στα χρόνια της χούντας: όταν κρατούμενος του καθεστώτος στις φυλακές της Κέρκυρας, δραπέτευσε και διέφυγε κολυμπώντας στην Αλβανία, απέναντι, στη μειονοτική περιοχή των Αγίων Σαράντα. Οπου συνελήφθη και εξέτισε ποινή καταναγκαστικών έργων. 

Στην ουσία, δηλαδή, ο Σήφης Βαλυράκης διέφυγε από τον αυταρχισμό της στρατιωτικής δικτατορίας για να υποστεί τις συνέπειες ενός περισσότερο αυταρχικού και περισσότερο απάνθρωπου συστήματος, στην κομμουνιστική δικτατορία του Εμβέρ Χότζα.

Η περιπέτεια αυτή με οδήγησε κατευθείαν ίσως στο μοναδικό ελληνικό βιβλίο στρατοπεδικής λογοτεχνίας, τη «Σινική Μελάνη», μυθιστόρημα του Τηλέμαχου Κώτσια (Πατάκη, 2017), ο οποίος περιγράφει πώς, οι έλληνες μειονοτικοί που αυθαδίαζαν, εξουδετερώνονταν από το καθεστώς του Εμβέρ διά της φυλάκισής τους. 

Αντιγράφω από τη ζοφερή περιγραφή της ζωής χωρίς ελπίδα στο στρατόπεδο αναγκαστικής εργασίας Σπατς, όπως καταγράφεται στο βιβλίο: «Οταν πλησίαζε για έναν κρατούμενο ο χρόνος της απόλυσής του, ο αξιωματικός ασφαλείας αξιολογούσε την επικινδυνότητά του και σε περίπτωση που κρινόταν επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια προκαλούσε νέα καταδίκη του με τη μαρτυρία συγκρατουμένων, κατηγορώντας τον για αντικαθεστωτική προπαγάνδα μέσα στο στρατόπεδο». 

Ο σωφρονισμός στα κομμουνιστικά καθεστώτα ήταν αυτό: χαφιεδιλίκι, βία, υποταγή, εξουδετέρωση κάθε ίχνους ατομικότητας, ψυχολογική και σωματική συντριβή. Απανθρωποποίηση.

Ηλίας Κανέλης
Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
👉Κάντε εγγραφή στο κανάλι apenadi blogspot στο youtube για να βλέπετε πρώτοι τα βίντεο μας.
👉Ακολουθήστε μας στο facebook, κάνοντας like στη σελίδα Αγναντεύοντας για να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις μας
👉Ακολουθήστε μας στο twitter 

Σχόλια