Αλβανία: 23 χρόνια από τη δολοφονία του Αζεμ Χαϊντάρι

Πέρασαν 23 χρόνια από τότε που δολοφονήθηκε ένας από τους ιδρυτές του Δημοκρατικού Κόμματος και μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των πρώτων χρόνων της αλβανικής μεταπολίτευσης, Αζεμ Χαϊντάρι, λίγα μόλις μέτρα από την έδρα του κόμματος στα Τίρανα.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπασα, συνοδευόμενος από αρκετούς βουλευτές του κόμματος απέτισαν φόρο τιμής μπροστά στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στον αρχηγό της φοιτητικής εξέγερσης.

Ο Μπασά δηλώνει ότι τα έργα και οι θυσίες του Αζεμ Χαϊντάρι πρέπει να χρησιμεύσουν ως πρότυπο έμπνευσης ενάντια στη βία ενός καταπιεστικού καθεστώτος.
«Το έργο ζωής και οι θυσίες του Αζεμ Χαϊντάρι θα παραμείνουν πρότυπο έμπνευσης, μη υποταγής στη βία του καθεστώτος, να πολεμήσουν με την αποφασιστικότητα του δημοκρατικού ήρωα και να συνεχίσουν να πιέζουν για τα ιδανικά» - έγραψε Μπασά.

Ο αρχηγός του ΔΚ σημείωσε επίσης ότι το όνομα του Αζεμ Χαϊντάρι είναι σύμβολο ενότητας για όλους τους δημοκράτες, ειδικά κατά τις τρέχουσες συνθήκες.
«Το πεπρωμένο της δημοκρατίας είναι αβέβαιο και η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας απειλείται από τη διαφθορά και το καθεστώς της μειοψηφίας», συνέχισε ο Μπάσα.

Μέσω αντίστασης και ευρείας υποστήριξης, ο ηγέτης του Φοιτητικού Κινήματος του Δεκεμβρίου 1990, Αζεμ Χαϊντάρι, μπόρεσε να ανατρέψει το κομμουνιστικό καθεστώς στην Αλβανία, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για την εγκαθίδρυση πολιτικού πλουραλισμού.

Επιπλέον, ήταν επίσης ένας από τους ιδρυτές του Δημοκρατικού Κόμματος στην Αλβανία και ταυτόχρονα, ήταν ο επικεφαλής της Επιτροπής Πρωτοβουλίας του κόμματος. Ο Αζεμ Χαϊντάρι ήταν βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος από το 1991, μέχρι που δολοφονήθηκε, στις 12 Σεπτεμβρίου 1998.

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια