Γράφει ο Ορφέας Μπέτσης
Με το γνωστό τρόπο των μισόλογων, προ ημερών ο Έντι Ράμα ομολόγησε ότι η κυβερνοεπίθεση στο ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Αλβανίας εγγράφεται στην ουσία στο πλαίσιο επίθεσης εναντίον του ΝΑΤΟ. Η δήλωση είχε σκοπό να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, όπως και σε άλλους τομείς, έτσι και στην κυβερνοασφάλεια.
Δείχνει, ωστόσο, τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο πλαίσιο του εν εξελίξει υβριδικού πολέμου σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιβεβαιώνει επίσης ότι η αλυσίδα σπάει στον πιο αδύναμο κρίκο. Εν προκειμένου, το ΝΑΤΟ ενέταξε την Αλβανία κι όχι μόνο για πολιτικούς λόγους κι όχι με βάση αντικειμενικά κριτήρια ασφαλείας. Εν μέρει ισχύει το ίδιο και για την ΕΕ. Τα νέα μέλη, λοιπόν, με αμελητέα μέριμνα για την ασφάλεια των κρατικών φορέων, έχουν μετατραπεί σε ευάλωτα σημεία, εκτεθειμένα σε κυβερνοεπιθέσεις και σε προγράμματα παρακολούθησης.
Την περασμένη εβδομάδα και για πέντε ημέρες η ψηφιακή διακυβέρνηση στην Αλβανία βυθίστηκε σε απόλυτο σκοτάδι. Υπέστη επίθεση από το εξωτερικό, η οποία από τις διαστάσεις της δεν μοιάζει με συνήθεις μικρού βεληνεκούς εισβολές ερασιτεχνών και μη κρατικών φορέων. Η κυβέρνηση προσπάθησε να μειώσει τη σημασία του συμβάντος. Έχει σημασία ότι πλέον η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, επειδή είναι εμπεδωμένη η νοοτροπία ότι η Αλβανία έχει σε όλα το άλλοθι της ασχετοσύνης. Από τη στιγμή, όμως, που έχει με δική της επιλογή ενταχθεί στη Συμμαχία, η κυβερνοασφάλεια και εν γένει οι πρακτικές διαχείρισης των πληροφοριών επηρεάζουν συνολικά την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και κάθε χώρας-μέλους του ξεχωριστά.
Από την άποψη αυτή, τα μισόλογα και οι δικαιολογίες του κ. Ράμα, όπως και η επίκληση της ακριβοπληρωμένης σύμβασης που έχει συνάψει με την αμερικανική “Jones and Partners” για την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων, είναι προσπάθεια να θολώσει τα νερά. Οι χάκερ μάλλον είχαν σημαντικό λόγο να προβούν στην συγκεκριμένη επίθεση κι αυτό φάνηκε όταν προσγείωσαν ανώμαλα τον Αλβανό πρωθυπουργό. Ενώ εκείνος δήλωσε ότι είχαν απλά “ρίξει” το ηλεκτρονικό σύστημα, αλλά δεν είχαν αντλήσει πληροφοριακό υλικό, εκείνοι φρόντισαν να τον διαψεύσουν αμέσως, δίνοντας μια πρόγευση αυτών που υπέκλεψαν.
Και πάλι οι Μουτζαχεντίν του Λαού
Με ανάρτηση από ιστοσελίδα που ιδρύθηκε σε IP της Ρουμανίας αφήνουν υπονοούμενα και για το λόγο, για τον οποίο προέβησαν στην επίθεση και για το υλικό το οποίο διαθέτουν πλέον. Υλικό που αφορά σε όλο το φάσμα των επικοινωνιών του κράτους και στο σύνολο των πολιτών του που έχουν χρησιμοποιήσει τις ψηφιακές υπηρεσίες. Να σημειωθεί ότι από αρχές Μαΐου οι πολίτες της Αλβανίας εξυπηρετούνται από κρατικές υπηρεσίες, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-albania.
Η εν λόγω ανάρτηση των χάκερ αναφέρεται σε προγραμματισμένη διεθνή εκδήλωση των Μουτζαχεντίν του Λαού (Ιρανοί αντικαθεστωτικοί), που κατά χιλιάδες φιλοξενούνται εδώ και πολλά χρόνια δίπλα στο λιμάνι του Δυρραχίου, μετά από αμερικανικό αίτημα στα Τίρανα. Για την παρουσία τους και τον κίνδυνο να λειτουργήσουν ως στόχος των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, δημιουργώντας συνθήκες ανασφάλειας στην περιοχή έχουμε εδώ και πολύ καιρό αναφερθεί το SLpress.gr.
Η Διεθνή Σύνοδος για την Ελευθερία του Ιράν είχε προγραμματιστεί από τους οπαδούς της Μαριάμ Ρατζάβι των Μουτζαχεντίν του Λαού, να διεξαχθεί στο διήμερο 23-24 Ιουλίου στο Στρατόπεδο Ashraf-3 στο Μάνες του Κόλπου του Ρούσκουλ. Είναι ακριβώς οι μέρες που το ψηφιακό σύστημα της Αλβανίας ήταν πλήρως πεσμένο. Έτσι, η Διεθνής Σύνοδος αναβλήθηκε με βάση την ανακοίνωση της ηγεσίας των Μουτζαχεντίν του Λαού κατόπιν υπόδειξης των υπηρεσιών ασφαλείας της Αλβανίας για αποφυγή ενδεχόμενου τρομοκρατικού πλήγματος. Είχε προηγηθεί επίσημη ανάρτηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Τίρανα που προειδοποιούσε ότι διέθεταν αξιόπιστες πληροφορίες για τρομοκρατικό χτύπημα πλησίον του Δυρραχίου και συνιστούσε στους Αμερικανούς πολίτες προληπτικά μέτρα προστασίας.
Στο Στρατόπεδο Ashraf-3 Manez στεγάζονται πλέον των 5000 ανθρώπων και στις εγκαταστάσεις του που τις διαχειρίζονται με αυτονομία οι Μουτζαχεντίν του Λαού έχουν πρόσφατα φιλοξενηθεί με ανάλογες εκδηλώσεις ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ο πρώην αντιπρόεδρος Μαϊκ Πενς. Δεν είναι οι μόνες προσωπικότητες του πολιτικού και εν γένει του δημοσίου βίου των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της ΕΕ ευρύτερα που μετέχουν στην υποστήριξη των εξόριστων Ιρανών αντικαθεστωτικών.
Η φιλοξενία τους από την Αλβανία την έχει μετατρέψει σε στόχο των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν. Στη Σύνοδο που αναβλήθηκε, πάντως, είχαν δηλώσει συμμετοχή Αμερικανοί Γερουσιαστές, πολιτικές προσωπικότητες από Γαλλία, Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι κ.α. Στις αρχές του μήνα εξ άλλου η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία με ένταλμα της Εισαγγελίας κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος, προέβησαν σε και κατ’ οίκον έρευνες και σε προσαγωγές Ιρανών στα Τίρανα. Με βάση τις διαρροές, πρόκειται για πλέον των 20 ατόμων που είχαν διεισδύσει σαν Ιρανοί αντιφρονούντες στο Στρατόπεδο των Μουτζαχεντίν του Λαού, ενώ δούλευαν για την ιρανική Κουντς τη Μυστική Υπηρεσία των Φρουρών της Επανάστασης…
Σχετικές Δημοσιεύσεις
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών