Ραγδαία μείωση των γεννήσεων και στην Αλβανία

Ο αριθμός των γεννήσεων μειώνεται ραγδαία σε όλες τις περιοχές της Αλβανίας χρόνο με το χρόνο, αλλά το πρώτο εξάμηνο του 2022 το φαινόμενο ήταν εντονότερο στις περιοχές της Ντίμπρας και της Κορυτσάς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της INSTAT, τον Ιανουάριο-Ιούνιο του 2022, οι γεννήσεις σε εθνικό επίπεδο παρουσίασαν ετήσια μείωση 9 %, αλλά στις επαρχίες της Ντίμπρας και της Κορυτσάς, η συρρίκνωση ήταν 23,8% και 20%, αντίστοιχα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην περιοχή της Κορυτσάς, οι γεννήσεις μειώθηκαν σχεδόν κατά το ένα τέταρτο σε διάστημα ενός έτους, καθώς οι παράγοντες σχετίζονται με την έντονη μετανάστευση, τη γήρανση του πληθυσμού και τη μείωση του αριθμού των γεννήσεων για τις γυναίκες που ζουν στην περιοχή.
Η μείωση των γεννήσεων σχετίζεται με τους ίδιους λόγους στη Ντίμπρα, όπου η περιφέρεια χάνει χρόνο με το χρόνο τον νεαρό πληθυσμό της ως αποτέλεσμα των υψηλών ρυθμών εσωτερικής μετανάστευσης.

Οι μικροί δήμοι και ιδιαίτερα οι αγροτικές περιοχές της χώρας ερημώνουν ταχύτερα. Τα νεαρά ζευγάρια δεν χτίζουν τη ζωή τους σε αυτές τις περιοχές, όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά για έλλειψη ποιοτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Στα περισσότερα αλβανικά χωριά έχουν δημιουργηθεί συλλογικά σχολεία από τον μικρό αριθμό παιδιών. Για το λόγο αυτό, πολλοί γονείς εγκαταλείπουν τα σπίτια τους όταν τα παιδιά τους πλησιάζουν στη σχολική ηλικία.

Οι περισσότερες Περιφέρειες είχαν διψήφια μείωση των γεννήσεων σε σύγκριση με τους πρώτους έξι μήνες. Μετά τη Ντίμπρα και την Κορυτσά, η Σκόδρα είχε πτώση 18%, το Μπεράτι με 13,2%, το Φιέρι με 12,4% και το Κουκέσι με 10,5%.
Η πτώση του ποσοστού γεννήσεων έχει επηρεάσει και τα Τίρανα. Παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός της πρωτεύουσας αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο, ο αριθμός των γεννήσεων έχει αρχίσει να μειώνεται. Το πρώτο εξάμηνο, οι γεννήσεις στην περιφέρεια των Τιράνων μειώθηκαν κατά 3,5%.

Εκτός από τα υψηλά ποσοστά μετανάστευσης που επηρεάζουν αρνητικά τις γεννήσεις, η αναβολή της ηλικίας γάμου, οι επαγγελματικοί στόχοι και σε πολλές περιπτώσεις η οικονομική αδυναμία κάνουν τις Αλβανίδες που ζουν στην Αλβανία να γεννούν όλο και λιγότερα παιδιά.
Αυτή η τάση αντανακλάται ξεκάθαρα στη μείωση του Δείκτη Συνθετικής Γονιμότητας (ISF) κάθε χρόνο, ο οποίος δείχνει τον μέσο αριθμό παιδιών που αναμένεται να γεννήσει μια γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία.

Η INSTAT ανέφερε ότι ο δείκτης συνθετικής γονιμότητας μειώθηκε στο 1,32 παιδιά ανά γυναίκα το 2021 από 1,34 παιδιά το 2020 και 1,36 το 2019. Το 2001, σύμφωνα με την INSTAT, ο δείκτης αυτός ήταν 2,1, ενώ τη δεκαετία του 1970 ήταν πάνω από 5.
Αυτό σημαίνει ότι 100 γυναίκες αναμένεται να γεννήσουν 132 παιδιά, από περίπου 210 παιδιά το 2001 και 500 παιδιά το 1970.

Με αυτή την πρόοδο, ο πληθυσμός της Αλβανίας υφίσταται μια μη αναστρέψιμη μείωση, επειδή το ποσοστό γεννήσεων είναι πλέον πολύ χαμηλότερο από το ποσοστό αναπλήρωσης και οι γυναίκες δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τον εαυτό τους. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον ο πληθυσμός θα μειωθεί.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια