Ράμα: Ντροπιαστικό λάθος η πολιτική της ΕΕ για τα εμβόλια

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη διαχείριση της διανομής των εμβολίων για τον COVID-19 κατά τη διάρκεια πάνελ όπου μίλησε στη Σλοβενία ​​τη Δευτέρα.

Αναφέρθηκε στην περίοδο της πανδημίας όταν τα εμβόλια έγιναν για πρώτη φορά διαθέσιμα και διανέμονταν στα κράτη μέλη της ΕΕ αφήνοντας πολλά άλλα έξω.
«Ελπίζω και εύχομαι η ΕΕ να είναι πολύ πιο ανοιχτή, να δημιουργήσει έναν πιο περιεκτικό χώρο όταν αντιμετωπίζει τα δράματα… Δεν μπορούν να το κάνουν πια, αυτό που έκαναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα εμβόλια μοιράστηκαν παντού. Έχουμε συγγενείς παντού, οπότε τα είδαμε όλα και δεν έκαναν καν εμβόλια για τις νοσοκόμες μας», είπε.

 Όμως η κριτική δεν τελείωσε εκεί.
«Σε κάθε ομιλία λέτε ας βοηθήσουμε τα Βαλκάνια να είναι μαζί μας και να μην έχουμε παρεμβάσεις από τρίτους παράγοντες, αλλά για τα εμβόλια, η Σερβία στράφηκε στην Κίνα και τη Ρωσία, τρέξαμε στην Τουρκία και χωρίς τον Ερντογάν, θα είχαμε περισσότερα θύματα. Είναι η πραγματικότητα, ελπίζω η Ευρώπη να πάρει τα μαθήματά της», είπε ο Ράμα.

Συνέχισε και χαρακτήρισε τις ενέργειες της ΕΕ «επαίσχυντο λάθος» καθώς «απλώς σκέφτηκαν πώς να διανείμουν τα εμβόλια μεταξύ τους».
«Και είμαστε στη μέση της Ευρώπης. Είμαστε το «Ε» αν και δεν είμαστε ΕΕ. Είμαστε περικυκλωμένοι από σύνορα της ΕΕ, αλλά όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα, είμαστε μόνοι μας».

Ο Ράμα μίλησε επίσης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων του κόστους ζωής και της ενεργειακής κρίσης, προσθέτοντας ότι η ΕΕ αναμένει από την Αλβανία και άλλους να ταχθούν στο πλευρό τους, αλλά κάνει ελάχιστα για να τους βοηθήσει να καταπολεμήσουν τις συνέπειες.
Ο Ράμα πρόσθεσε ότι «Έχουμε εναρμονιστεί με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ από την πρώτη μέρα και θα συνεχίσουμε… Δεν έχουμε άλλη επιλογή… πρέπει να κάνουμε υπομονή. Πρέπει να συνεχίσουμε. Η ΕΕ είναι το μόνο ασφαλές καταφύγιο για χώρες σαν εμάς».
«Υπάρχει μόνο ένας προορισμός, η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι αυτόν τον αιώνα ή τον επόμενο αιώνα, στον άλλον, και όπως είπα, θα πάμε εκεί, ακόμα κι αν δεν υπάρχει κανείς πια, θα πάμε εκεί!»

Αναφερόμενος στο θέμα της διεύρυνσης και του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ράμα δεν ήταν αισιόδοξος ότι θα άλλαζε πολλά για τα Δυτικά Βαλκάνια.
«Δεν πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει θα κάνει την Ευρώπη να επιταχύνει την ένταξη, για γεωπολιτικούς λόγους».

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Σχόλια